ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Περιφερειακή τηλεδιάσκεψη δημάρχων Δυτικής Ελλάδας – Ιονίων με την ηγεσία του ΥΠΕΣ

Τέθηκαν κομβικά ζητήματα για την αυτοδιοίκηση

Οι απαιτήσεις της Αυτοδιοίκησης σε πρώτο πλάνο – παρέμβαση του Αθ. Παπαδόπουλου και των Δημάρχων στην περιφερειακή συνδιάσκεψη της ΚΕΔΕ

Διεξήχθη για πρώτη φορά στη Δυτική Ελλάδα στις 20-11-2020 η περιφερειακή συνεδριακή διάσκεψη της ΚΕΔΕ και των Δήμων της περιοχής μας με κύριο θέμα τις προτάσεις και τα αιτήματα της αυτοδιοίκησης ενόψει της αναμενόμενης θεσμικής μεταρρύθμισης για την “Πολυεπίπεδη Διακυβέρνηση”.

Οι Πρόεδροι των Περιφερειακών Ενώσεων Δήμων Δυτικής Ελλάδας Θανάσης Παπαδόπουλος και Ιονίων Νήσων Αλέξανδρος Παρίσης και οι Δήμαρχοι της Δυτικής Ελλάδας -Ιονίων Νήσων συζήτησαν αναλυτικά με τον Πρόεδρο κ. Παπαστεργίου και το Δ.Σ. της ΚΕΔΕ, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Θεοδωρικάκο και τον Υφυπουργό Εσωτερικών κ. Λιβάνιο, τον Γενικό Γραμματέα κ. Σταυριανουδάκη καθώς και εκπροσώπους των ανεξάρτητων αρχών.

Κομβικά ζητήματα που ετέθησαν από τον Πρόεδρο κ.Παπαδόπουλο (φωτο) και τους Δημάρχους:

-Τα θεσμικά θέματα των ΟΤΑ, ξεκαθάρισμα αρμοδιοτήτων

-Να δοθεί ουσιαστικό νόημα στην “πολυεπίπεδη διακυβέρνηση” με μεταρρύθμιση των λειτουργιών όλων των κρατικών διοικήσεων, αιρετών, αποκεντρωμένων και κεντρικών.- διεκδίκηση δίκαιης κατανομής πόρων προς την Αυτοδιοίκηση από τους ΚΑΠ, το νέο ΕΣΠΑ, το Ταμείο Ανάκαμψης.

– Η ανάγκη προετοιμασίας και έγκαιρης ολοκλήρωσης εθνικών, περιφερειακών και τοπικών και τομεακών πολιτικών που αφορούν σε εθνικό και περιφερειακό χωροταξικό πλαίσιο, σε στρατηγικές για την ενέργεια, το κλίμα και την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή, στρατηγική για την ψηφιακή διακυβέρνηση και λειτουργία της διοίκησης.

– Η ενίσχυση της καταστατικής θέσης και του ρόλου των αιρετών.

– Οι μεγάλες ανάγκες ενίσχυσης της βιωσιμότητας των μικρών, των ορεινών, των νησιωτικών και των μειονεκτούντων Δήμων της περιφέρειας που έχουν αγνοηθεί έως σήμερα από αναπτυξιακά-χρηματοδοτικά εργαλεία.

– Οι απαιτήσεις σε προσωπικό για τους Δήμους στη στελέχωση με επιστημονικό προσωπικό, μηχανικούς στις τεχνικές υπηρεσίες για υλοποίηση έργων.

– Η ανάγκη ενίσχυσης της ψηφιακής λειτουργίας των Περιφερειακών Ενώσεων των Δήμων μέσα από τα υπάρχοντα χρηματοδοτικά μέσα για την ανανέωση του προσωπικού και την ανάπτυξη ψηφιακών, αναλυτικών κόμβων και υπηρεσιών για την αυτοδιοίκηση.

smart

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button