ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Περιφέρεια: Κόντρα για το ΕΣΠΑ, την φτώχεια και την υποαπασχόληση στη Δυτική Ελλάδα

«Βραβείο αναποτελεσματικότητας» δίνει στην Περιφέρεια η παράταξη Κατσιφάρα-τον κατηγορεί για «προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης» η Περιφερειακή Αρχή

«Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας παίρνει το βραβείο Αναποτελεσματικότητας στο ΕΣΠΑ και στον Κοινωνικό Αποκλεισμό από την Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία», αναφέρει σε ανακοίνωση η παράταξη Δυτική Ελλάδα Δικαίωμα στην Πρόοδο του πρώην Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας, Απόστολου Κατσιφάρα.

Η παράταξη Κατσιφάρα κοινοποιεί πίνακες με στοιχεία της Eurostat με την απάντηση της Περιφερειακής Αρχης να είναι άμεση.


Όπως αναφέρει συγκεκριμένα, «η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2020 και το 2021 ήταν προτελευταία στην απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ, πρωταθλήτρια στην αύξηση κινδύνου φτώχειας των πολιτών και σε αντίθετη πορεία από τις υπόλοιπες περιφέρειες, πρωταθλήτρια στην επιδείνωση της υποαπασχόλησης και σε αντίθετη πορεία από τις υπόλοιπες περιφέρειες».

Δεν άργησε η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής του Νεκτάριου Φαρμάκη στην οποία τονίζεται ότι: «Ο πρώην Περιφερειάρχης… μαρτυράει μόνος του το μέγεθος της αποτυχημένης θητείας του!».

Η Περιφερειακή Αρχή υπογραμμίζει ότι ο κ. Κατσιφάρας «ξεχνάει, είτε τεχνηέντως αποκρύπτει ότι πρόκειται για υπερδιπλασιασμό της απορροφητικότητας που ο ίδιος άφησε και τελικά πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης καθώς τα στοιχεία της Eurostat αφορούν μία εικόνα που στην ουσία έχει το δικό του θλιβερό αποτύπωμα στην διοίκηση της Περιφέρειας».

Η ανακοίνωση της παράταξης Κατσιφάρα:

Όταν από τις αρχές του 2020 παροτρύναμε την Περιφερειακή Αρχή να αλλάξει πολιτική κατεύθυνση στη διαχείριση της πανδημίας και να σταθεί δίπλα στους πολίτες που δοκιμάζονται σκληρά από τις οικονομικές επιπτώσεις αυτής, η ίδια ήταν αμετανόητη.

Μιλούσε για ένα μοντέλο διοίκησης που εμείς δεν μπορούμε να κατανοήσουμε.

Με τα στοιχεία της Eurostat λοιπόν, η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας το 2020 και το 2021 ήταν

προτελευταία στην απορρόφηση των κονδυλίων ΕΣΠΑ

πρωταθλήτρια στην αύξηση κινδύνου φτώχειας των πολιτών και σε αντίθετη πορεία από τις υπόλοιπες περιφέρειες

πρωταθλήτρια στην επιδείνωση της υποαπασχόλησης και σε αντίθετη πορεία από τις υπόλοιπες περιφέρειες

Κύριε Φαρμάκη,

Όσο και να προσπαθείτε να πείσετε ότι όλα πάνε καλά η ίδια η πραγματικότητα, με τα πλέον επίσημα στοιχεία, σας διαψεύδει.

Αλλάξτε πολιτική.

Σταθείτε δίπλα στην κοινωνία και στις παραγωγικές δυνάμεις.

Όχι άλλη αυτοπροβολή.

Μπροστά μας είναι ο δρόμος και είναι δύσκολος για την κοινωνία».

Η απάντηση της Περιφερειακής Αρχής:

Μέμφεται ο πρώην Περιφερειάρχης τη σημερινή Περιφερειακή Αρχή για την απορροφητικότητα των πόρων του ΕΣΠΑ.

Ωστόσο, είτε ξεχνάει, είτε τεχνηέντως αποκρύπτει ότι πρόκειται για υπερδιπλασιασμό της απορροφητικότητας που ο ίδιος άφησε και τελικά πρόκειται για μία ακόμα προσπάθεια πολιτικής εξαπάτησης καθώς τα στοιχεία της Eurostat αφορούν μία εικόνα που στην ουσία έχει το δικό του θλιβερό αποτύπωμα στην διοίκηση της Περιφέρειας. Γιατί ο ίδιος προετοίμασε και ο ίδιος «έτρεξε» το μεγαλύτερο τμήμα της μέχρι σήμερα διαχείρισης του ΕΣΠΑ 2014-2020, επιδεικνύοντας σε σταθερή βάση τραγικά χαμηλές επιδόσεις.

Η σημερινή Περιφερειακή Αρχή ανέλαβε καθήκοντα το τελευταίο 4μηνο του 2019. Έκτοτε, ξεκίνησε μία τεράστια προσπάθεια για να αυξήσει όλους τους δείκτες, γεγονός που αποτυπώνεται και στους πίνακες που επισυνάπτουμε και οι οποίοι αφορούν το διάστημα διοίκησης της σημερινής Αρχής.

Ο πρώτος πίνακας δείχνει την εξέλιξη του Επιχειρησιακού Προγράμματος Δυτικής Ελλάδας μεταξύ 2019 και 2021. Από αυτόν, εύκολα καταλαβαίνουν όλοι τη μεγάλη πρόοδο που υπήρξε σε προσκλήσεις, εντάξεις, νομικές δεσμεύσεις και βέβαια, δαπάνες του ΕΣΠΑ. Η απορροφητικότητα, από 26,62% το 2019, έφτασε στο 56,19% στο τέλος του 2021. Και αυτό δεν έγινε ούτε απλά, ούτε τυχαία.

Οι άλλοι τρεις πίνακες δείχνουν τη διαφορά θέσης που πέτυχε η Δυτική Ελλάδα συγκριτικά με τις άλλες ελληνικές περιφέρειες σε όλους τους δείκτες εξέλιξης του ΕΣΠΑ. Και σε αυτούς αποτυπώνεται ξεκάθαρα ότι η Δυτική Ελλάδα έχει κερδίσει θέσεις. Είναι 4η από 7η στην έκδοση προσκλήσεων, 4η από 6η στην εξέλιξη των εντάξεων και 9η από 11η στις νομικές δεσμεύσεις. Και όλα αυτά έγιναν με την πολύ μεγάλη προσπάθεια των τελευταίων δυόμισι ετών.

Επίσης, σε ότι αφορά τα στοιχεία και τους πίνακες που επικαλείται για την ανεργία και τον κίνδυνο ακραίας φτώχειας, ρητά αναφέρεται ως χρόνος μέτρησης το τέλος του 2019. Με άλλα λόγια, κατηγορεί εμάς για… τα δικά του αποτελέσματα! Τα δικά μας, δυστυχώς γι’ αυτόν αλλά ευτυχώς για την Δυτική Ελλάδα δείχνουν μόνο βελτίωση.
Όχι απλώς ματαιοπονεί ο κ. Κατσιφάρας λοιπόν, προσπαθώντας πάλι να δημιουργήσει ψευδείς εντυπώσεις, αλλά και… μαρτυράει μόνος του το μέγεθος της αποτυχημένης θητείας του στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button