ΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Εκπόνηση μελέτης για την Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Η πορεία της μελέτης για την εκπόνηση του Περιφερειακού Σχεδίου για Προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή (ΠεΣΠΚΑ) και η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων απασχόλησαν τη συνάντηση εργασίας που πραγματοποίησε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος Νικόλαος  Μπαλαμπάνης  με τους μελετητές, την Τρίτη 9 Οκτωβρίου 2018.

Συζητήθηκε η μέχρι τώρα εξέλιξη του έργου και παρουσιάστηκε από τον ανάδοχο η μεθοδολογία και η εφαρμογή του κλιματικού μοντέλου, καθώς και τα πρώτα αποτελέσματα (χάρτες) για την αποκλιμάκωση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής σε περιφερειακό επίπεδο, τα οποία αποτυπώθηκαν σε κάναβο 12,5×12,5 χλμ.


Μέχρι σήμερα έχουν εξεταστεί οι κύριες κλιματικές μεταβλητές: Θερμοκρασία (μέση, μέση μέγιστη, μέση ελάχιστη), Βροχόπτωση, Σχετική υγρασία, Ταχύτητα ανέμου (μέση, μέγιστη), Αριθμός ημερών παγετού, Αριθμός τροπικών νυκτών, Αριθμός υγρών ημερών για βραχυπρόθεσμο (2030), μεσοπρόθεσμο (2050) και μακροπρόθεσμο (2100) χρονικό ορίζοντα και για τρία σενάρια κλιματικής αλλαγής (ευμενές, μέσο, και δυσμενές) όπως αναπτύχθηκαν στο πλαίσιο της 5ης έκθεσης για την κλιματική αλλαγή (Fifth Assessment Report, IPCC, 2014).

Ακολούθως, και λαμβάνοντας υπόψη τα αναμενόμενα αποτελέσματα για τα κλιματικά δεδομένα, θα εκτιμηθεί η τρωτότητα στην Κλιματική Αλλαγή στην ΠΔΕ τόσο σε  χωρικό όσο και σε τομεακό επίπεδο.

Η επιλογή του κάναβου 12,5×12,5 χλμ δίνει τη δυνατότητα  να μελετηθούν  αποτελέσματα για την τρωτότητα σε επίπεδο δήμου για την περιφέρεια, συντελώντας έτσι στην αποτελεσματικότερη ιεράρχηση των προτεινόμενων δράσεων για την προσαρμογή στην Κλιματική Αλλαγή που είναι ο τελικός σκοπός του ΠεΣΠΚΑ.

            «Από το Περιφερειακό  Σχέδιο (ΠεΣΠΚΑ) θα προκύψουν οι κύριες και βασικές ανάγκες των απαιτούμενων έργων και υποδομών για την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή στην περιφέρειά μας και θα αποτελέσει βασικό εργαλείο για την στοχευμένη αναζήτηση των απαραίτητων χρηματοδοτικών εργαλείων, με στόχο την υλοποίησή τους», τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Ενέργειας και Περιβάλλοντος ΠΔΕ  Νικόλαος Μπαλαμπάνης.

Ποιοι συμμετείχαν

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκπρόσωποι της αναδόχου εταιρείας ENVIROPLAN Α.Ε., Ευαγγελία Βλαχαντώνη και Αντώνης Σακαλής, ο καθηγητής του τμήματος Χημικών Μηχανικών ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης ως συνεργάτης της αναδόχου εταιρείας για την αποκλιμάκωση του φαινομένου της Κλιματικής Αλλαγής, τα μέλη της επιτροπής παρακολούθησης του έργου Μαρία Μακρή (Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας), Κωνσταντίνος Μπιζάς (Ειδική Υπηρεσία Διαχείρισης ΕΠ) και Ε. Τσαρούχη (αναπληρωματικό μέλος), ο προϊστάμενος του τμήματος  Περιβάλλοντος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Χωρικού Σχεδιασμού ΠΔΕ Ζώης Σπηλιόπουλος και  ο ειδικός συνεργάτης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Ευάγγελος Καραχάλιος.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button