Αυτοδιοίκηση

Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος: Δικτύωση για την αγροτική ανάπτυξη

koi-forumanaptyxis-pdeagrotes Οι ευκαιρίες που δημιουργούνται στους αγρότες και τους κτηνοτρόφους της Δυτικής Ελλάδας μέσω του νέου προγράμματος Αγροτικής Ανάπτυξης (ΠΑΑ) 2014-2020 αναλύθηκαν στη συνεδριακή εκδήλωση που οργάνωση η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος στο πλαίσιο του FORUM Ανάπτυξης 2015- 18o Money Show, την Κυριακή 22 Νοεμβρίου, στο ξενοδοχείο «Αστήρ».

Με τη φράση «ή θα αλλάξουμε τα παραγωγικά δεδομένα ή θα μείνουμε καθηλωμένοι» ο περιφερειάρχης Απόστολος Κατσιφάρας για να αναγγείλει τη διαμόρφωση σχεδίου για την έναρξη της νέας προγραμματικής περιόδου. Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι οι 13 Περιφέρειες πέτυχαν να τους εκχωρηθεί η διαχείριση των πόρων της νέας προγραμματικής περιόδου, ενώ εμμέσως πλην σαφώς ανακοίνωσε τη θετική αξιολόγηση εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης που είχε η Διαχειριστική Αρχή πετυχαίνοντας ένα από τα πιο υψηλά ποσοστά απορρόφησης που φτάνει το 99,8%.

«Το στοίχημα μεγαλώνει» συνέχισε ο αντιπεριφερειαρχης Γρηγόρης Αλεξόπουλος τονίζοντας ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος έχει τοποθετήσει ψηλά την παραγωγική διαδικασία.

«Πέρασαν πολλά χρόνια για να φτάσουμενα ασχοληθούμε με τον αγροτικό τομέα» σχολίασε κατά το χαιρετισμό του ο Διονύσης Μαυρόγιαννης περιφερειακός σύμβουλος και επικεφαλής του Συμβουλίου Αγροτικής Πολιτικής και προερχόμενος από τον αγροτικό κόσμο, συνέχισε: «Είμαστε όμως σήμερα οι μόνοι που φέρνουμε συνάλλαγμα στη χώρα».

Στο χαιρετισμό του ο Ιάσων Φωτήλας βουλευτής Αχαϊας του κόμματος «Ποτάμι» ζήτησε να υπάρξουν ρεαλιστικές λύσεις για την ενίσχυση του αγροτικού κόσμου και όχι τον αφανισμό του.

«Το στοίχημα είναι το ποιοτικό προϊόν» πρόσθεσε από την πλευρά του ο βουλευτής Αχαϊας του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Ριζούλης.

Το παραγωγικό προφίλ της Δυτικής Ελλάδος παρουσίασε ο αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Παναγιώτης Μπράμος. Βρίσκεται στην πρώτη τριάδα στην Ελλάδα και στην 9η θέση μεταξύ των 292 περιφερειών της Ευρώπης, από πλευράς καλλιεργούμενων εκτάσεων, αλλά παραμένει χαμηλά σε ποσοστά παραγωγικότητας. Υστέρηση, την οποία ο κ. Μπράμος μεταξύ άλλων απέδωσε στην ηλικιακή διάθεση, την απουσία κατάρτισης του αγροτικού κόσμου, καθώς επίσης στην έλλειψη οργάνωσης στην τυποποίηση και τη διάθεση.

«Εντός των ημερών αναμένουμε την έγκριση του προγράμματος» ανήγγειλε o Πέτρος Μούχας, προϊστάμενος της Μονάδας Υποστήριξης του Εθνικού Αγροτικού Δικτύου (ΕΑΔ) του ΥΠΑΑΤ που ανέλυσε το θέμα «Παρουσίαση κατευθύνσεων του ΠΑΑ 2014-2020».

Ακολούθως, τοποθετήθηκαν οι Διονύσιος Γραμματικός, Γεωπόνος, Προϊστάμενος Τμ. Αμπέλου και Ελαίας, Διεύθυνση Συστημάτων Καλλιέργειας, ΥΠΑΑΤ με θέμα «Άμεσες Ενισχύσεις Πυλώνα 1 της ΚΑΠ: Αμπελουργία, παρόν και μέλλον», Γεώργιος Σαλάχας, Αντιπρόεδρος ΤΕΙ Δυτ. Ελλάδας, Καθηγ. Τμήματος Τεχνολόγων Γεωπόνων με θέμα «Νέες Τεχνολογίες στην Αγροτική Παραγωγή», Μιλτιάδης Σταυρόπουλος, Γενικός Διευθυντής Παναιγιάλειος Ένωση Συνεταιρισμών για τη «Συμβολή της Ποιότητας της Καινοτομίας και της Διατροφικής Αξίας στην Εξωστρέφεια» και ο Σωτήρης Λεπενιώτης, Οικονομολόγος, Στέλεχος Αχαΐα Α.Ε. για το θέμα «Από το LEADER στο νέο πρόγραμμα CLLD. Η εμπειρία της bottom-up ανάπτυξης στην Αχαΐα».

http://www.forumanaptixis.gr/

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button