Αθλητισμός

Περί διαιτησίας

spo-diaitites (640 x 360)Έχουμε διανύσει μέχρι τώρα το 1/3 του πρωταθλήματος στην Α΄ Ε.Π.Σ.Α ενώ παράλληλα τρέχουν και τα μικρότερα πρωταθλήματα της Β΄ και Γ΄ κατηγορίας . Χρήσιμο για όλους τους εμπλεκομένους με το τοπικό ποδόσφαιρο να κάνουμε ορισμένες παρατηρήσεις σχετικά με την λειτουργία της Ε.Δ της Ε.Π.Σ.Α  και το έργο που παράγει.

Για δεύτερο συνεχόμενο χρόνο η σύνθεση της πλέον ευαίσθητης επιτροπής της Ε.Π.Σ.Α παρέμεινε η ίδια.  Πρόεδρος ο κ. Νικολέτας και μέλη οι διαιτητές κ.κ. Καψάλης και Κωνσταντίνου.

Η επιτροπή εκτός από τους ορισμούς των διαιτητών και των βοηθών τους ορίζει και τους παρατηρητές διαιτησίας όπου κρίνει απαραίτητο. Τα μέλη της επιτροπής (οι διαιτητές)  εκτελούν ταυτόχρονα με τον ορισμό και το έργο του παρατηρητή. Δηλαδή  ταυτόχρονα ορίζουν και βαθμολογούν το ίδιο πρόσωπο. Θεωρούμε αντιδεοντολογική ενέργεια κάποιος να ορίζει και να βαθμολογεί ταυτόχρονα το ίδιο πρόσωπο. Αυτό που επιβεβαιώνει τον παραπάνω χαρακτηρισμό  και αποτελεί   πρόκληση για την κοινή λογική   είναι το γεγονός ότι ποτέ μέχρι τώρα δεν  έχει τιμωρηθεί ούτε ένας διαιτητής βάση της απόδοσης του όπως αυτό  προκύπτει από την έκθεση του παρατηρητή διαιτησίας. Φυσικά αυτό ισχύει και για τους υπόλοιπους παρατηρητές διαιτησίας. Οπότε η σκοπιμότητα  του θεσμού του παρατηρητή στα τοπικά πρωταθλήματα εκ του αποτελέσματος δεν εξυπηρετεί κανέναν  παρά μόνο τους ίδιους.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε κάθε αγώνα που υπάρχει παρατηρητής διαιτησίας το γηπεδούχο σωματείο επιβαρύνεται με 15 ευρώ επιπλέον  στην αποζημίωση που καταβάλλει. Αξίζει  τελικά  οι ομάδες να κάνουν και αυτή την οικονομική υπέρβαση όταν  τα γεγονότα καταδεικνύουν ατιμωρησία;

Οι μοναδικές τιμωρίες διαιτητών που υπήρξαν έως τώρα ήταν για πλημμελή σύνταξη στο Φ.Α αλλά και επειδή δεν ήταν τακτοποιημένοι οικονομικά (ποσοστά) και δεν είχαν προμηθευτεί το σήμα από την Ε.Π.Σ.Α (50 ευρώ).

Παραθέτουμε πιο κάτω τους αγώνες των παρατηρητών  των  10 αγωνιστικών καθώς και των αγώνων κυπέλλου.

ΠΑΡΑΤΗΡΗΣΙΕΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ                             11

ΡΕΝΤΙΦΗΣ                                        9

ΚΑΨΑΛΗΣ                                         6

ΤΑΠΡΑΝΤΖΗΣ                                  4

ΧΡΕΛΙΑΣ                                            9

ΤΕΡΟΒΙΤΣΑΣ                                     5

ΔΑΝΙΑΣ                                             2

ΠΑΝΟΥ                                              4

Οι ανακοινώσεις κατά της διαιτησίας είναι λιγότερες σχετικά με πέρσι.  Τούτο όμως περισσότερο οφείλεται στον κίνδυνο τιμωρίας των σωματείων  από την πειθαρχική επιτροπή της διοργανώτριας αρχής  και λιγότερο στην βελτίωση  των διαιτητών . Την περσινή σεζόν τα πρόστιμα που πλήρωσαν γενικά οι ομάδες  ξεπέρασαν τις 8.500 ευρώ.

Πρόσφατα σε αγώνα Γ΄ κατηγορίας ομάδα που δεν κέρδισε, με αφορμή τις παρατηρήσεις του διαιτητή στο Φ.Α   διεκδίκησε το ματς κάνοντας ένσταση.  Η πειθαρχική επιτροπή απέρριψε την ένσταση του σωματείου το οποίο κατέβαλλε το  παράβολο των 150 ευρώ και ο διαιτητής συνέχισε να ορίζεται κανονικά.

Δεν γίνεται να έχουν δίκαιο  και οι δυο αξιωματούχοι (διαιτητής και πειθαρχική επιτροπή ) όταν καταγράφουν εντελώς διαφορετικά γεγονότα στις εκθέσεις τους, ο σύλλογος να μην δικαιώνεται και να μην υπάρχει καμία επίπτωση σε κανέναν και να συνεχίζουν σαν να μην συμβαίνει τίποτα.

(Είναι στην διάθεση μας τα σχετικά παραστατικά) .

Όλος ο κόσμος της διαιτησίας  γνώριζε ότι το βράδυ της περασμένης Παρασκευής 11 Νοεμβρίου  ο Πολυχρόνης Κωσταράς που βρίσκεται στην διαιτητική ομάδα του Σιδηρόπουλου βρίσκονταν στο εξωτερικό για τον αγώνα Σλοβακία – Λιθουανία  για τα προκριματικά του Παγκοσμίου κυπέλλου . Το γεγονός όμως αυτό φαίνεται να το αγνοούσε η Ε.Δ. της Ε.Π.Σ.Α μιας και αποφάσισε να τον ορίσει σε αγώνα της Α΄ κατηγορίας μια μέρα αργότερα , στις 12 Νοεμβρίου.

ΓΗΠΕΔΟ ΔΟΚΙΜΙΟΥ                             274          

 ΑΠΟΛΛΩΝ ΔΟΚΙΜΙΟΥ – Ν.ΘΕΡΜΙΟΣ ΑΠΟΛΛΩΝ

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ:                        ΚΕΚΕΛΟΣ – ΚΩΣΤΑΡΑΣ – ΚΟΛΟΣΙΩΝΗΣ

Πιθανώς  η επιτροπή να ερευνούσε και να εξέταζε προσεκτικά  τον γεωγραφικό χάρτη του νομού Αιτ/νιας ώστε ορίσει κάπου στα ορεινά το μέλος της και βοηθό στην Σούπερ Λίγκα Παναγιώτη Κασσαβέτη  θέλοντας έτσι να αποδείξει ότι οι κανονισμοί στο ποδόσφαιρο είναι ενιαίοι  και στην Σουπερ Λίγκα και στην Γ΄ Ε.Π.Σ.Α. Από τους ορισμούς φαίνεται ότι βρήκε τα κατάλληλα γήπεδα.

ΓΗΠΕΔΟ ΧΑΛΚΙΟΠΟΥΛΩΝ                282          

ΙΔΟΜΕΝΕΑΣ ΕΜΠΕΣΣΟΥ – ΔΑΦΝΗ ΜΕΓ. ΧΩΡΑΣ

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ:                     ΞΥΣΤΡΑΣ Δ. – ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ – ΚΑΣΒΙΚΗΣ Γ.

ΓΗΠΕΔΟ ΚΟΝΟΠΙΝΑΣ                         301          

ΑΕ ΚΟΝΟΠΙΝΑΣ – ΠΥΡΑΜΙΣ ΣΑΡΔΙΝΙΩΝ

ΔΙΑΙΤΗΤΕΣ:                 ΚΑΖΑΝΑΣ – ΚΑΣΣΑΒΕΤΗΣ-ΚΑΖΑΝΑΣ .Σ

Αξιοσημείωτο είναι επίσης το γεγονός ότι ο Παναγιώτης Κασσαβέτης αν και βρίσκεται δυο χρόνια στην Σουπερ Λίγκα δεν έχει παίξει ακόμη σε αγώνες play-off για την ανάδειξη του πρωταθλητή στην Αιτωλ/νια.  Τα παραπάνω καταδεικνύουν ότι μάλλον είναι ανεπιθύμητος , πάρα χρήσιμος στην Ε.Δ. κάτι που του ανέφεραν στο πρόσφατο παρελθόν μέλη του συνδέσμου. Προφανώς όμως κάτι τέτοιο δεν συμμερίζεται η διοίκηση της Ένωσης καθώς είναι μια σταθερή πηγή εσόδων από τα ποσοστά του με τους αγώνες  στην Σουπερ Λίγκα.

Επίσης προκαλεί πολλές  απορίες ότι  έμπειρος διαιτητής στην Ε.Π.Σ.Α  έχει οριστεί μόνον σε αγώνες στην Γ΄ κατηγορία. Μάλιστα έχει τόσους αγώνες (7) όσες και οι αγωνιστικές που έχουν γίνει . Συμμετείχε και πέρασε κανονικά τα τεστ,  παρ’όλα αυτά όμως φαίνεται πως έχει πιάσει “ταβάνι”  στους ορισμούς μόνο  στην Γ΄ κατηγορία.

Από τους 6 πιστοποιημένους εκπαιδευτές του συνδέσμου μόνο οι τρεις έχουν κάνει μάθημα μέχρι τώρα και οι υπόλοιποι περιμένουν την σειρά τους.

Η επιτροπή για το έργο που επιτελεί κάθε χρόνο αμείβεται από το ταμείο της Ένωσης . Πέρσι η λειτουργία της Ε.Δ στοίχισε στην Ένωση περισσότερα  από 4.000 ευρώ .  Προφανώς και στην διοίκηση της Ένωσης  είναι ευχαριστημένοι από την λειτουργία της Ε.Δ γεγονός που αποδεικνύεται ότι ο Παναγιώτης Καψάλης βρίσκεται στην επιτροπή για 8η συνεχόμενη χρονιά. Τώρα αν  γίνονται και ορισμένα λάθη δεν πρέπει να τα θεωρήσουμε εσκεμμένα.

Εξάλλου είναι απόλυτα  βέβαιο ότι ο πρόεδρος της Ε.Π.Σ.Α  Παναγιώτης Παπαχρήστος μόλις ολοκληρώσει με τις ενέργειες του για  την εξυγίανση στο Ελληνικό ποδόσφαιρο  θα ασχοληθεί προσωπικά και θα διορθώσει  την κατάσταση.

Γ. ΜΠΑΚΕΛΑΣ

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close