Δυτική Ελλάδα

Πέντε αντισταθμιστικά μέτρα για την απώλεια του ΕΚΑΣ

koi-ilikiomeni-xrimata

«Μεγάλη κοινωνική πληγή» χαρακτήρισε την απώλεια του ΕΚΑΣ για χιλιάδες συμπολίτες μας ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ανακοινώνοντας πέντε δράσεις, που θα τεθούν σε ισχύ από τον επόμενο μήνα, για την άμβλυνση της απώλειων που έχουν υποστεί.

Πλήρης απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για όσους έχασαν το ΕΚΑΣ, απαλλαγή όσων υπέστησαν περικοπές άνω των 30 ευρώ από την παρακράτηση 6% για εισφορές υγείας, παροχή σε όσους έχασαν άνω των 115 ευρώ προπληρωμένης κάρτας αλληλεγγύης, ειδική μέριμνα για βαριά ανάπηρους και ηλικιωμένους, μεταξύ των μέτρων.

Ο πρωθυπουργός δεν παρέλειψε να τονίσει ότι η κατάργηση του ΕΚΑΣ αποτελούσε δέσμευση της προηγούμενης κυβέρνησης έναντι των δανειστών, την οποία παρά το γεγονός ότι δόθηκε μάχη η κυβέρνηση πέτυχε να λειάνει κάπως (με την έννοια της συμφωνίας για σταδιακή κατάργηση), αλλά δεν κατάφερε να την αποφύγει.

Ως εκ τούτου, πρόσθεσε ο κ. Τσίπρας, πρέπει να βρούμε τρόπους να επουλώσουμε αυτή την πληγή, βάσει βέβαια πάντα των πενιχρών δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους.

Τα μέτρα

Στο πλαίσιο αυτό, κατά τη συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου Κοινωνικής Πολιτικής (ΚΥΣΚΟΙΠ), ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε για την επούλωσης της πληγής από την κατάργηση του ΕΚΑΣ τα εξής μέτρα:

  • Πλήρη απαλλαγή από τη φαρμακευτική δαπάνη για όσους δικαιούχους υπήρξε μείωση. Στο εξής, δηλαδή, όσοι χάνουν το ΕΚΑΣ δεν θα πληρώνουν για τα φάρμακά τους.
  • Απαλλαγή από την παρακράτηση του 6% για την εισφορά υγείας, για όσους οι περικοπές ξεπερνούν τα 30 ευρώ.
  • Εντάσσονται κατ’ εξαίρεση όσοι δικαιούχοι έχουν απώλεια από 115 ευρώ και πάνω στο πρόγραμμα της προπληρωμένης κάρτας αλληλεγγύης.
  • Διατήρηση ισόποσης παροχής στους χρόνια πάσχοντες με ποσοστό αναπηρίας άνω του 80%.
  • Διατήρηση παροχής για ηλικιωμένα ζευγάρια με χαμηλό εισόδημα που έχασαν και οι δυο το ΕΚΑΣ. Η παροχή θα ισούται με το ΕΚΑΣ του ενός εκ των δυο συζύγων, αυτού που έπαιρνε το μικρότερο ποσό.

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι οι εν λόγω παρεμβάσεις θα ισχύσουν από τον επόμενο μήνα, δηλαδή τον Αύγουστο, τονίζοντας ότι για φέτος είναι απολύτως διασφαλισμένη η χρηματοδότησή τους.

in.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button