ΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

ΠΕΔ Δυτ. Ελλάδος: Σε φάση ολοκλήρωσης νέο σύστημα Πολιτικής Προστασίας

Όπως είναι γνωστό, πριν τρία χρόνια, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος ( Π.Ε.Δ.Δ.Ε), στα πλαίσια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Εδαφικής Συνεργασίας «Ελλάδα Ιταλία 2007 — 2013», υλοποίησε ένα διακρατικό έργο με στόχο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας του συστήματος πολιτικής προστασίας, στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Πρόκειται για το έργο με τίτλο «Πολίτες για τη βελτίωση της Αποτελεσματικότητας της Πολιτικής Προστασίας ( Ci- Pro EFFECT)».

Στα πλαίσια αυτού του έργου, έγινε επανεξέταση και βελτίωση της αποτελεσματικότητας όλων των μηχανισμών και των δομών πολιτικής προστασίας και υλοποιήθηκαν πολλές δράσεις.

Μια από τις δράσεις αυτές, αφορούσε στον σχεδιασμό  και στην  εγκατάσταση ενός ολοκληρωμένου συστήματος Πολιτικής Προστασίας, στηριζόμενο στην “ψηφιακή πλατφόρμα” που συστηματοποιεί τις λειτουργίες των Δήμων, αποτυπώνει και οργανώνει τα μέσα και τους διαθέσιμους πόρους τους (ανθρώπινο δυναμικό, εθελοντικές οργανώσεις, οικονομικούς πόρους κλπ), βελτιώνει τις συνεργασίες τους με τους άλλους φορείς και αυξάνει την ετοιμότητα παρέμβασής τους, με την χρήση των σύγχρονων τεχνολογιών.

Με άλλα λόγια, πρόκειται για μια παρέμβαση σε όλη την έκταση των Οργανισμών της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος, η όποια, με μια αντίστοιχη πλατφόρμα για τους φορείς του δημοσίου, που  μετά από δυο χρόνια σχεδίασε και εγκατέστησε η Πυροσβεστική Υπηρεσία,  κάλυψε όλους τους φορείς που εμπλέκονται στην πολιτική προστασία.

Ήδη, η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Δυτικής Ελλάδος στα πλαίσια επικαιροποίησης και ανανέωσης της ψηφιακής της πλατφόρμας προχώρησε σε μια διαδικασία επιμόρφωσης όλων των χρηστών, σε επίπεδο Τοπικής Αυτοδιοίκησης, συμπεριλαμβανομένων βεβαίως και στελεχών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας  από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος.

Στα πλαίσια αυτής της διαδικασίας, οι υπεύθυνοι Πολιτικής Προστασίας των Δήμων, συζήτησαν με τους επιστημονικούς συνεργάτες αλλά και τα στελέχη της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας που συμμετείχαν στην κατάρτιση, προτάσεις και ιδέες ώστε να επιτευχθεί ο καλύτερος δυνατός συντονισμός στην κοινή “επιχειρησιακή λειτουργία“ των εμπλεκομένων φορέων.

Ο επιστημονικός συνεργάτης του προγράμματος, θα παρουσιάσει όλες αυτές τις προτάσεις, στο 6ο Αναπτυξιακό Συνέδριο Δυτικής Ελλάδας, που θα πραγματοποιηθεί στις 6 Ιουλίου, στον Πολυχώρο Royal στην Πάτρα, παρουσία του Υπουργού Εσωτερικών κ. Σκουρλέτη, του Προέδρου της ΚΕΔΕ κ. Πατούλη, του Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας κ. Καπάκη και εκπροσώπων όλων των εμπλεκομένων φορέων, με συντονιστή τον Πρόεδρο της ΠΕΔ.ΔΕ κ. Γ. Παναστασίου – Δήμαρχο Αγρίνιου .

“Θεωρούμε ότι έτσι η συνεδριακή διαδικασία θα επιστεγάσει και θα ολοκληρώσει ένα πολύ σημαντικό έργο που υλοποιήθηκε και θα ολοκληρωθεί με την παρουσίαση των συμπερασμάτων, παρουσία όλων των εκπροσώπων φορέων Πολιτικής Προστασίας, Εθνικής, Περιφερειακής και Τοπικής εμβέλειας, ώστε να αξιοποιηθούν πλήρως οι προτάσεις και τα συμπεράσματα”, καταλήγει η ανακοίνωση της ΠΕΔ Δυτικής Ελλάδος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button