Ροή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Παθήσεις νεφρών και ουροδόχου κύστης – Ποιες είναι οι συχνότερες

Οι παθήσεις των νεφρών και της ουροδόχου κύστης είναι δύο κατηγορίες παθήσεων, που η αντιμετώπισή τους είναι αποκλειστικά έργο του ουρολόγου. Από τις πιο συχνές παθήσεις που αντιμετωπίζει αυτή η ειδικότητα είναι τα θηλώματα ουροδόχου κύστης και η πέτρα στα νεφρά.

Τι πρέπει να γνωρίζετε για αυτές τις παθήσεις, ώστε να αναγνωρίζετε τα συμπτώματα αλλά και το πότε είναι αναγκαία η επίσκεψη στον γιατρό;

Θηλώματα – Συμπτώματα- Αντιμετώπιση

Τα θηλώματα κύστης είναι επιφανειακοί όγκοι της ουροδόχου κύστεως που δίνουν την εικόνα θάμνου.

Οι όγκοι αυτοί δυστυχώς είναι κακοήθεις τις πιο πολλές φορές, γι’ αυτό και πρέπει η έγκαιρη διάγνωση και η θεραπεία να γίνουν γρήγορα και με αποτελεσματικότητα.

Σε αυτήν την κατάσταση δεν βοηθάει το γεγονός ότι δεν υπάρχουν συμπτώματα, με αποτέλεσμα να χαθεί πολύτιμος χρόνος και η θεραπεία να μην επιφέρει τα αποτελέσματα που θέλετε.

Αν υπάρξουν συμπτώματα, το πιο κοινό είναι η αιματουρία, η οποία δεν συνοδεύεται από καύσο και είναι ανώδυνη, όχι σαν την αιματουρία της πέτρας νεφρών που είναι επώδυνη.

Με έναν υπέρηχο, θα βρείτε όλα τα θηλώματα που υπάρχουν στην κύστη.Ο γιατρός διενεργεί και βιοψία, η οποία θα αποκαλύψει την επιθετικότητα και τον βαθμό διήθησης.

Καθώς έχουν την τάση να επανεμφανίζονται, τα θηλώματα θα πρέπει να θεραπευτούν οριστικά, με χειρουργείο.

Πέτρα στα νεφρά – Συμπτώματα – Αντιμετώπιση

Ο λίθος μέσα στο νεφρό είναι μία κατάσταση, η οποίαδημιουργείται από την αυξημένη συγκέντρωση αλάτων του λίθου που δεν μπορούν να διαλυθούν στα ούρα. Για πολύ καιρό ο ασθενής μπορεί να μην έχει κανένα σύμπτωμα. Στην περίπτωση όμως που η απόφραξη είναι αιφνίδια, ο ασθενής μπορεί να αντιμετωπίζει πόνο που ονομάζεται κολικός νεφρού. Ο πόνος μπορεί να συνοδεύεται με ναυτία και τάση για εμετό. Οι θεραπεία μπορεί να γίνει με laser ή με κρουστικά κύματα που σπάνε την πέτρα.

Πρωτογέρου Βασίλειος

Χειρουργός Ουρολόγος

uroandrology.gr

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close