ΕξελίξειςΠολιτική

ΠΑΣΟΚ Αιτωλ/νιας: «Κυβερνητικές παλινωδίες στις πλάτες του αγροτικού – επιχειρηµατικού κόσµου του νομού»

PASOK-1

Ιδιαίτερα αιχμηρή ανακοίνωση εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Αιτωλοακαρνανίας του ΠΑΣΟΚ , σχετικά με την κατάργηση της προηγούμενης απόφασης του Υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη και το σχετικό ΦΕΚ για τον χαρακτηρισμό της ελιάς Καλαμών. (Να θυμίσουμε  ότι πριν  από λίγη ώρα με απόφαση από τα κεντρικά του ΠΑΣΟΚ ακυρώθηκε η συγκρότηση της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ Αιτωλοακαρνανίας).

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Ένα χρόνιο αλλά και δίκαιο αίτηµα της αυτοδιοίκησης, των Αγροτικών Συλλόγων – Ενώσεων και κυρίως των ελαιοπαραγωγών, των μεταποιητών και των εξαγωγέων της επιτραπέζιας ελιάς της Αιτωλοακαρνανίας, καθώς και των Νοµών Φθιώτιδας και Λακωνίας, φάνηκε πως ικανοποιείται προ διηµέρου, µετά την εξαγγελία του Γ.Γ. του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων Νίκου Αντώνογλου.

Στη διάρκεια της επίσκεψής του στο Αγρίνιο για τις εκδηλώσεις «ΕΛΑΙΑ», δήλωσε πως θα συµπεριληφθεί το παραγόµενο προϊόν των τριών αυτών Νοµών στον εθνικό κατάλογο ποικιλιών µε την ονοµασία «Ελιές Καλαµάτας» ή «Kalamata Olives” και πως θα κοινοποιούνταν στην Ε.Ε.  η σχετική απόφαση έως την 1-1-2017. Όντως  η εξαγγελία του υλοποιήθηκε µε τη δηµοσίευση του σχετικού ΦΕΚ στις 16/12/2016.

Μόνο που η ικανοποίηση όλων µας, καθώς και οι πανηγυρισµοί του τοπικού ΣΥΡΙΖΑ και των Βουλευτών του (Γ. Βαρεµένος, Μ. Τριαναταφύλλου), κράτησαν δυστυχώς λίγες µέρες. Με νέα απόφαση, αυτή τη φορά  του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίµων Βαγγέλη Αποστόλου, δίχως την παραµικρή εξήγηση – αιτιολόγηση, καταργήθηκε η προηγούµενη απόφαση του Υφυπουργού Βασίλη Κόκκαλη και το σχετικό ΦΕΚ, επανερχόµενοι στοπροηγούµενο καθεστώς.

Ενδεικτική της απογοήτευσης και της οργής που διακατέχουν τον παραγωγικό και επιχειρηµατικό κόσµο που σχετίζεται µε την επιτραπέζια ελιά, αποτελεί η ανακοίνωση – καταγγελία της πανελλήνιας οργάνωσης ∆.Ο.ΕΠ.ΕΛ. (∆ιεπαγγελµατική Οργάνωση Επιτραπέζιας Ελιάς), την οποία αξίζει να αναφέρουµε. Σύµφωνα µε αυτή, «Τα παιδiα παίζει, αφού ο Υπουργός αποδεικνύεται ότι, – δεν ενδιαφέρεται για το εισόδηµα των ελαιοπαραγωγών της ποικιλίας “Καλαµάτα” / Kalamata olives των Νοµών Αιτωλοακαρνανίας, Λακωνίας και Φθιώτιδας που παράγουν το 90% του προϊόντος της χώρας, ούτε για τα περισσότερα από τα 200 εκατ. ευρώ που έρχονται στη χώρα από τις εξαγωγές αυτού του προϊόντος“.

Το θέµα είναι εξαιρετικά σοβαρό, για να το αφήσουµε στα χέρια της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ- ΑΝΕΛ, η οποία εξαντλείται σε επικοινωνιακά παιγνίδια και ενδίδει σε πιέσεις τοπικιστικών συντεχνιών σε βάρος των παραγωγών και των µεταποιητών της χώρας και του Νοµού µας. Οι εξαγωγές επιτραπέζιας ελιάς αυξήθηκαν κατά περίπου 100 εκατ. ευρώ και πλησιάζουν πλέον τα 400 εκατ. ευρώ. Θεωρείται το σηµαντικότερο ελληνικό εξαγώγιµο προϊόν στην κατηγορία των τροφίµων. Όµως η Μεσσηνία εξάγει µόνο 200 τόνους από τους 50000 τόνους αυτής της ποικιλίας που παράγεται στη χώρα µας και η εξαγωγή των οποίων συναντά ήδη σηµαντικά εµπόδια (Γαλλία, Ιταλία, Σκανδιναβικές χώρες).

ΑΠΑΙΤΕΙΤΑΙ:

Άµεσα η ανάπτυξη ενός ευρέος κοινωνικού διεκδικητικού µετώπου στο Νοµό

µας (αυτοδιοίκηση Α και Β βαθµού, Αγροτικοί Σύλλογοι, µεταποιητές), µε τους Νοµούς που πλήττονται από την αυθαίρετη ενέργεια του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίµων και την ∆.Ο.ΕΠ.ΕΛ., το οποίο θα απαιτήσει την επαναφορά του ΦΕΚ της 16ης ∆εκεµβρίου και το οποίο ήταν, εκτός των άλλων, προϊόν συστηµατικής και ουσιαστικής διαβούλευσης όλων των εµπλεκόµενων φορέων.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button