Αυτοδιοίκηση

Παρέμβαση της Περιφέρειας για τις αποζημιώσεις καταστροφών ζωικού κεφαλαίου από σαρκοφάγα ζώα

epi-provata3

Σε παρέμβαση – πρόταση για τις αποζημιώσεις καταστροφών ζωικού κεφαλαίου από σαρκοφάγα ζώα, προς τον πρόεδρο του Οργανισμού Ελληνικών Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΕΛΓΑ) κ. Θεοφάνη Κουρεμπέ, προχώρησε ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Μητρόπουλος, μεταφέροντας τον προβληματισμό των κτηνοτρόφων ορεινών και ημιορεινών περιοχών των τριών Περιφερειακών Ενοτήτων Αχαΐας, Ηλείας και Αιτωλ/νίας, οι οποίοι αναφέρουν επιδρομές άγριων σαρκοφάγων ζώων που πλήττουν κοπάδια αιγοπροβάτων.

Το πρόβλημα αφορά στην μη αποζημίωση των απωλειών κάτω των 4 ζώων (αιγών και προβάτων) ανά επιδρομή, καθώς δεν προβλέπεται αθροιστική κάλυψη ασφαλιζόμενης ζημιάς.

Επιπλέον το τσακάλι ή τα άγρια σκυλιά δεν χαρακτηρίζονται προστατευόμενα είδη όπως ο λύκος, για την περίπτωση του οποίου υπάρχει ευνοϊκότερο πλαίσιο αποζημίωσης. Ως εκ τούτου, ο Αντιπεριφερειάρχης πρότεινε στην Διοίκηση του ΕΛΓΑ, ειδικά για την αποζημίωση λόγω κατασπαράξεων ζωικού κεφαλαίου από άγρια ζώα να λαμβάνεται υπ’ όψη η συνολική και όχι η ημερήσια ζημιά, καθώς και να εξισωθεί η αποζημίωση των απωλειών από προστατευόμενα και μη άγρια σαρκοφάγα ζώα.

Agriniowebradio.gr: Ενημέρωση και μουσική όπως θα ήθελες ν΄ακούς

«Η διάκριση από τους εκτιμητές του ΕΛΓΑ του είδους του ζώου που προκάλεσε την ζημιά είναι εξαιρετικά δύσκολη, με αποτέλεσμα, στην πράξη, όπου υπάρχουν λύκοι να αποζημιώνεται ο κτηνοτρόφος όταν υπάρχει απώλεια δύο ζώων. Ενώ σε περιοχές, όπως η Πελοπόννησος, που δεν απαντώνται λύκοι να αποζημιώνεται ζημία τεσσάρων ζώων. Δεν διασφαλίζεται με αυτό τον τρόπο η αρχή της ισονομίας έναντι όλων των πολιτών. Είναι αναγκαίο να υιοθετήσει ο ΕΛΓΑ τις προτάσεις μας, ώστε να διασφαλιστεί η αρχή της ισονομίας έναντι όλων των πολιτών, αλλά και η ουσιαστική προστασία του ζωικού κεφαλαίου» τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης Κωνσταντίνος Μητρόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button