ΕξελίξειςΠολιτική

Παρέμβαση ΣΥΡΙΖΑ για τις υπηρεσίες στην Αιτωλ/νία

po-triantafillou-varemenos
Τη σχεδιαζόμενη αποψίλωση των δημόσιων υπηρεσιών του νομού Αιτωλοακαρνανίας με τη διαδικασία των συγχωνεύσεων και καταργήσεων τμημάτων, θέτουν στο επίκεντρο ερωτήσεών τους η Μαρία Τριανταφύλλου, ο Γιώργος Βαρεμένος και ο Δημήτρης Στρατούλης προς τους αρμόδιους υπουργούς.

Σε κάθε περίπτωση οι βουλευτές τονίζουν πως η επικείμενη μεταφορά τμημάτων της Δ.Ο.Υ. Αγρινίου, η σχεδιαζόμενη συγχώνευση ή και  κατάργηση τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ Μεσολογγίου καθώς και πιθανή κατάργηση των καταστημάτων Ο.Α.Ε.Ε. Μεσολογγίου και Ναυπάκτου δεν προσφέρει τίποτα άλλο πέρα από επιπλέον ταλαιπωρία στους πολίτες και ανασφάλεια στους εργαζόμενους.
Ζητούν ορθολογικές λύσεις προσαρμοσμένες στις πραγματικές ανάγκες του νομού, του μεγαλύτερου σε έκταση στη χώρα και με το χειρότερο οδικό δίκτυο, τέτοιες που να μειώνουν την ταλαιπωρία των πολιτών και να μειώνουν το κόστος και τον κίνδυνο μεταφοράς τους.
Τέλος, θέτουν το μεγάλο ζήτημα της ανάγκης των ελέγχων ιδιαιτέρα από τα τμήματα του ΣΕΠΕ (Σώμα Επιθεωρητών Εργασίας), και  των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ Αγρινίου όπου με αυτές τις συγχωνεύσεις ουσιαστικά εγκαταλείπονται οριστικά από την λογική του υπουργείου.
Οι ερωτήσεις για τη Δ.Ο.Υ Αγρινίου και Σ.Ε.Π.Ε. Μεσολογγίου όπως κατατέθηκαν:

Ερώτηση

Προς:     τον Υπουργό Οικονομικών

Θέμα:     Μεταφορά των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ Αγρινίου

Σύμφωνα με απόφαση του Υπουργείου Οικονομικών για τροποποίηση της αριθμ. ΔσΑ1133106ΕΞ2011/21-09-2011 (Β’2187) απόφασης του συγκεκριμένου Υπουργείου καταργούνται Τμήματα Ελέγχου Δ.Ο.Υ Α’ τάξεων, Γραφεία Ελέγχου Δ.Ο.Υ Β’ τάξεως, αναστέλλεται η λειτουργία Τμημάτων Δικαστικού Δ.Ο.Υ Α’ τάξεως και επέρχεται ανακαθορισμός καθ’ ύλην αρμόδιος Τμημάτων και Γραφείων των Δ.Ο.Υ Α’ και Β΄ τάξεως.
Σύμφωνα με τα παραπάνω αποφασίζεται η μεταφορά των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ Αγρινίου στην αντίστοιχη υπηρεσία του Δημοσίου.
Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας, ο μεγαλύτερος νομός της Ελλάδας, υποβαθμίζεται συνεχώς, αφού κλείνουν η μια μετά την άλλη υπηρεσίες. Ενδεικτικά, αναφέρουμε ότι έχουν καταργηθεί όλες οι Δ.Ο.Υ του νομού (εκτός από δύο, σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο), προκρίνεται συγχώνευση τμημάτων των ΣΕΠΕ, κατάργηση των καταστημάτων ΙΚΑ, μεταφορά τμημάτων ΑΕΙ και ΤΕ?Ι (με βάση το σχέδιο «ΑΘΗΝΑ»), προωθούνται καταργήσεις καταστημάτων ΟΑΕΕ (επίκειται κατάργηση των καταστημάτων ΟΑΕΕ Μεσολογγίου και Ναυπάκτου και μεταφορά τους στο Αγρίνιο).
Μέσα σε συνθήκες οικονομικής κρίσης, εξαθλίωσης του συνόλου των εργαζομένων, οικονομικής ασφυξίας όλων των μικροεπιχειρήσεων και των επαγγελματιών, ανυπαρξίας κάθε προσπάθειας για παραγωγική ανασυγκρότηση, καταστροφής και υποβάθμισης όλων των δομών και των εργαλείων που θα αποτελούσαν βάση για βοήθεια και στήριξη της πρωτογενούς παραγωγής, οι καταργήσεις και συγχωνεύσεις υπηρεσιών, το μόνο που πετυχαίνουν είναι ατελείωτη ταλαιπωρία και πρόσθετο οικονομικό κόστος.
Στο νομό Αιτωλοακαρνανίας προκρίθηκε η ύπαρξη δύο Δ.Ο.Υ (σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο) ακριβώς γιατί η έκταση του νομού είναι τέτοια, που γεωγραφικά και πληθυσμιακά είναι εντελώς απαραίτητη μια τέτοια διευθέτηση και «εξαίρεση».

Ερωτάται ο κ. Υπουργός:
1.    Προτίθεστε να άρετε την απόφαση για μεταφορά των τμημάτων Ελέγχου και Δικαστικού της Δ.Ο.Υ Αγρινίου;

Οι ερωτώντες βουλευτές

Τριανταφύλλου Μαρία
Βαρεμένος Γιώργος

Ερώτηση

Προς:     τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλειας και Πρόνοιας

Θέμα:     Σχεδιαζόμενη συγχώνευση και κατάργηση τμήματος Κοινωνικής Επιθεώρησης του ΣΕΠΕ Μεσολογγίου

Σύμφωνα με το οργανόγραμμα που περιγράφεται σε Σχέδιο Προεδρικού Διατάγματος του νέου Οργανισμού  του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας επίκειται συγχώνευση του τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων, μιας υπηρεσίας που υπάγεται στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας (ΣΕΠΕ) Μεσολογγίου, με το αντίστοιχο τμήμα του Αγρινίου και τη μεταφορά της έδρας του στο Αγρίνιο. Τα ΣΕΠΕ είναι υπηρεσίες ήδη υποστελεχωμένες, κυριολεκτικά αποψιλωμένες από προσωπικό. Ενδεικτικά, για το νομό Αιτωλοακαρνανίας, το μεγαλύτερο νομό της χώρας, οι υπηρεσίες του ΣΕΠΕ σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο έχουν την εξής στελέχωση:

Μεσολόγγι:     2 υπάλληλοι στο τμήμα Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων και 5 Υπάλληλοι στο τμήμα Τεχνικής και Υγειονομικής Επιθεώρησης
Αγρίνιο:    4 υπάλληλοι στο τμήμα Επιθεώρησης Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία μαζί με 3 υπαλλήλους που ήρθαν στην υπηρεσία από μετακίνηση.

Από τα στοιχεία γίνεται αντιληπτό ότι ο αριθμός των υπαλλήλων είναι ιδιαίτερα μειωμένος – εξαιτίας και των μνημονιακών νόμων που δεν επιτρέπουν αναπλήρωση των θέσεων των υπαλλήλων που αποχωρούν με σύνταξη – σε αυτές τις υπηρεσίες, που είναι πολύ σημαντικές για τη διενέργεια ελέγχων για την τήρηση εργασιακών δικαιωμάτων, μέτρων υγιεινής και ασφάλειας σε εργασιακούς χώρους.
Αντί λοιπόν να καλυφθούν τα κενά για να ενισχυθεί το έργο του ΣΕΠΕ, συγχωνεύονται και μετακινούνται τμήματα του, όπως αυτό του Μεσολογγίου.

Επειδή η παραβίαση των εργασιακών δικαιωμάτων είναι καθημερινό φαινόμενο και η εργοδοτική αυθαιρεσία γίνεται καθεστώς – κυρίως σε συνθήκες οικονομικής κρίσης και πρωτοφανούς ανεργίας

Επειδή είναι καθήκον κάθε πολιτείας να διασφαλίζει ελέγχους αντικειμενικούς και πραγματικούς, να υπερασπίζεται και να προστατεύει την τήρηση των εργασιακών δικαιωμάτων καθώς και την τήρηση των κανόνων ασφάλειας για τους εργαζόμενους και τη λήψη μέτρων υγιεινής

Επειδή σε συνθήκες κρίσης είναι δυσβάστακτο κόστος όχι μόνο η ανορθολογική μετακίνηση εργαζομένων αλλά η ταλαιπωρία πολύ μεγάλου μέρους του πληθυσμού του μεγαλύτερου νομού της χώρας

Επειδή η δαμόκλειος σπάθη της διαθεσιμότητας αρχικά και της απόλυσης τελικά επικρέμεται πάνω από τα κεφάλια των εργαζομένων και των ΣΕΠΕ, όταν διογκώνεται το αντικείμενο εργασίας του και ταυτόχρονα υποστελεχώνονται τα τμήματα

Ερωτώνται οι κ.κ. Υπουργοί:
1.    Προτίθεστε να άρετε τη σχεδιαζόμενη συγχώνευση του τμήματος Επιθεώρησης Εργασιακών Σχέσεων του ΣΕΠΕ Μεσολογγίου με το αντίστοιχο τμήμα του Αγρινίου και τη μεταφορά της έδρας του στο Αγρίνιο; Να λάβετε υπόψη ότι το συγκεκριμένο τμήμα εξυπηρετεί το μεγαλύτερο ποσοστό πολιτών.
2.    Προτίθεστε να προβείτε άμεσα σε στελέχωση επαρκή των ΣΕΠΕ Αιτωλοακαρνανίας;

Οι ερωτώντες βουλευτές
Τριανταφύλλου Μαρία
Στρατούλης Δημήτρης

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button