ΕξελίξειςΠολιτική

Παρέμβαση Νίκης Φούντα για τα μέτρα για την αιθαλομίχλη

koi-aithalomixli2“Η αδικαιολόγητη επιμονή του Υπουργείου Οικονομικών στην εξίσωση του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης, φέρνει και φέτος τις εγκληματικές συνέπειες τη περσινής χρονιάς και μάλιστα διογκωμένες, επισημαίνει χαρακτηριστικά το γραφείο της βουλευτή.

Παρά την παρέμβαση της Δημοκρατικής Αριστεράς, πέρυσι τον Ιανουάριο, για την ανάγκη αντιμετώπισης της αιθαλομίχλης και την ανάδειξη των αρνητικών περιβαλλοντικών επιπτώσεων, κανένα από τα μέτρα που προτάθηκαν στην συζήτηση της Επίκαιρης Ερώτησης δεν προωθήθηκε. Αντίθετα, οι τρεις αρμόδιοι Υπουργοί (Υγείας, Οικονομικών, Περιβάλλοντος) συναντήθηκαν εσπευσμένα πριν λίγες μέρες, ανήμερα Χριστουγέννων, έναν χρόνο μετά, για να δράσουν και πάλι κατόπιν εορτής και αφού πλέον θρηνούσαμε θύματα, με το νέφος της αιθαλομίχλης να «χτυπάει κόκκινο».  Στα μεγάλα, αλλά πλέον και στα μικρότερα αστικά κέντρα.

Η Βουλευτής Αιτωλ/νίας και Υπεύθυνη του Τομέα Περιβάλλοντος της Δημοκρατικής Αριστεράς Νίκη Φούντα, επανέρχεται στο κρίσιμο αυτό ζήτημα και με νέα Επίκαιρη Ερώτησή της προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, επισημαίνει τα αναπάντητα ερωτήματα που αφορούν  στην ανάδειξη και πάταξη του φαινομένου, αλλά και τις προτάσεις που και τότε διατύπωσε.

Στην ερώτηση διαπιστώνεται ότι φτάσαμε στο σήμερα με την αδράνεια να έχει προκαλέσει επικίνδυνη αύξηση της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, την παράνομη υλοτομία και καυσοξύλευση να «επιμένουν» και με δραματική αύξηση των πυρκαγιών από εστίες θέρμανσης. Δυστυχώς, φαίνεται να αντιμετωπίζουμε και πάλι το πρόβλημα με ευχολόγια και παραινέσεις με την μορφή οδηγιών προς τους πολίτες, βαφτίζοντας εφήμερα μέτρα ως «κατεπείγοντα».

Άλλωστε, το μοναδικό «αντι-κίνητρο» που δόθηκε κατά την διάρκεια του προηγούμενου έτους για την καταπολέμηση του συγκεκριμένου προβλήματος αφορούσε σε ποινικές ρήτρες για την λαθροϋλοτομία. Και αυτό το μέτρο δεν απέδωσε, παρότι σωστό, ελλείψει ελεγκτικών μηχανισμών και προσωπικού στις δασικές υπηρεσίες, αλλά κυρίως λόγω της μεγάλης ανάγκης των πολιτών να εξασφαλίσουν θέρμανση σε καιρό κρίσης και ανέχειας –γεγονός που δυστυχώς είχαμε προβλέψει.

Οι επιπτώσεις στην δημόσια υγεία μπορεί να είναι πολύ σημαντικές, αφού η ατμοσφαιρική αυτή ρύπανση δύναται να προκαλέσει προβλήματα αναπνευστικά και επιδείνωση αλλεργιών, καθώς και άλλα νευρολογικά, αναπαραγωγικά και αναπτυξιακά προβλήματα. Η αιθαλομίχλη φέτος έκανε αισθητή την παρουσία της, πέρα από την Αθήνα και την Θεσσαλονίκη, σε Ιωάννινα, Πάτρα, Βόλο, το Αγρίνιο, αλλά και σε μικρότερες πληθυσμιακά πόλεις.

Η κα Φούντα ζητά διευκρινίσεις για τα μέτρα που προτίθεται να λάβει το Υπουργείο προκειμένου προληπτικά, αλλά και ενεργά, από αύριο κιόλας, να καταφέρει να υποχωρήσει περιβαλλοντικά και στην ουσία του το πρόβλημα της αιθαλομίχλη,μετά την πρόσφατη ΚΥΑ.

Επιπλέον, ζητά να υπάρξει περιβαλλοντική ενημέρωση των Πολιτών για το θέμα (ενημερώσεις σε σχολεία, συλλόγους, μέσω τηλεοπτικών μηνυμάτων, κτλ). Παράλληλα, επισημαίνει πως πρέπει να ενισχυθεί το  πρόγραμμα «Εξοικονόμηση κατ’ Οίκον» και να θεσπιστούν περαιτέρω κίνητρα για κατάλληλη εγκατάσταση ασφαλών και σωστά διαστασιολογημένων μηχανολογικών συστημάτων θέρμανσης,  προκειμένου οι Έλληνες καταναλωτές να μην καταφεύγουν σε υλικά και μέσα καύσης που «βοηθούν» την αιθαλομίχλη.

Αναλυτικά, τα άμεσα και υλοποιήσιμα μέτρα, ούτως ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί για δεύτερο συνεχή χειμώνα:

  • να δοθούν κίνητρα στους πολίτες για την ενεργειακή αναβάθμιση των κτιρίων τους και κυρίως του μηχανολογικού τους εξοπλισμού, μέσω του προγράμματος «εξοικονόμηση κατ’ οίκον»,
  • να δοθούν κίνητρα για ενεργειακή αποκατάσταση των αυθαίρετων κτιρίων μέσω κατάλληλων εργασιών και κατάθεσης τιμολογίων κατά την διάρκεια της «τακτοποίησής τους»,
  • και φυσικά, σε οικονομικό επίπεδο, να γίνει άρση της εφαρμογής του μέτρου της εξίσωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στο πετρέλαιο θέρμανσης και κίνησης. Το επιτελείο του Υπουργείου Οικονομικών συνεχίζει να εθελοτυφλεί αρνούμενο να παραδεχθεί το λάθος της προηγούμενης χρονιάς, ακόμη και τώρα που τα κοινωνικά, οικονομικά και ψυχολογικά αποτελέσματα αυτού του μέτρου έχουν ισοπεδώσει τους πολίτες και την αγορά.

Αυτή τη φορά ας δράσουμε έγκαιρα και καίρια.

Η δημόσια υγεία και η περιβαλλοντική ρύπανση δεν μπορούν να αντιμετωπίζονται με διακηρύξεις που δεν έχουν αποτέλεσμα.

Ολόκληρο το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης βρίσκεται στον ακόλουθο σύνδεσμο: http://nikifounta.gr/cms/uploaded_files/522.pdf

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button