Πολιτική

Παρέμβαση Ν. Φούντα για Ε.Ο Αγρίνιο-Καρπενήσι

OLYMPUS DIGITAL CAMERAΣτο πλαίσιο της συνεδρίασης της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας Νίκη Φούντα ζήτησε ενημέρωση από τον Αναπληρωτή Υπουργό Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Μεταφορών, Υποδομών και Δικτύων κ. Σταύρο Καλογιάννη αναφορικά με τη δημοπράτηση τμήματος της Ε.Ο. Αγρινίου-Καρπενησίου, καθώς και με την πορεία των οδικών έργων στους άξονες Άκτιο-Αμβρακία και την Ιονία Οδό, όπου σημειώνονται εκ νέου σημαντικές καθυστερήσεις.

Ως προς το τμήμα της Ε.Ο. Αγρίνιο – Καρπενήσι, το οποίο οφείλει πλέον να προχωρήσει, η βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας επισήμανε ότι οι όποιες ελλείψεις υπήρχαν στην μελέτη κατά την κατάθεση του φακέλου του έργου έχουν πλέον αρθεί και ότι το έργο είναι πλέον ώριμο να δημοπρατηθεί. Η εισήγηση για το θέμα ολοκληρώθηκε ζητώντας ενημέρωση αναφορικά με το λόγο της καθυστέρησης.  Ο Αναπληρωτής Υπουργό, σύμφωνα με την κα. Φούντα, δεν έδωσε σαφή απάντηση και περιορίστηκε να επισημάνει ότι στο επιχειρησιακό πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας», στο οποίο έχει ενταχθεί το εν λόγω έργο, έχει γίνει υπερκάλυψη των κονδυλίων σε ποσοστό 125%. Καθώς με την παραπάνω απάντηση τεκμαίρεται η πιθανότητα μη δημοπράτησης του έργου, η κυρία Φούντα επέμεινε στην αναγκαιότητα υλοποίησης και ζήτησε περαιτέρω στοιχεία, χρονοδιαγράμματα και διευκρινίσεις για το σύνολο των έργων. Για το θέμα υπήρξε, μετέπειτα, επικοινωνία  με τον Δήμαρχο Αγρινίου κ. Μοσχολιό και στη συνέχεια με τον  Αναπληρωτή Υπουργό κ. Καλογιάννη, οπότε και ορίστηκε νέα επίσημη ενημέρωση την Πέμπτη 20 Ιουνίου, με αντικείμενο την αναλυτική εξέταση του φακέλου του έργου.

Αναφορικά με τον άξονα Ακτίου-Αμβρακίας, ο Αναπληρωτής Υπουργός επιβεβαίωσε ότι σε ένα μόνο από τα τέσσερα τμήματα της εργολαβίας συνεχίζονται κανονικά οι εργασίες κατασκευής και ότι για δεύτερη φορά επιχειρήθηκε η έκπτωση του «προβληματικού» εργολάβου στα υπόλοιπα τμήματα. Ο κ. Υπουργός τόνισε πως είναι αναγκαία η εύρεση οριστικής λύσης, καθώς μια εκ νέου δημοπράτηση του συγκεκριμένου έργου θα έθετε ενδεχομένως σε κίνδυνο τη χρηματοδότησή του. Επιπλέον διευκρίνισε ότι είναι αβέβαιο το κατά πόσο η εργολαβία θα μπορούσε να ενταχθεί στο ίδιο πρόγραμμα χρηματοδότησης σε περίπτωση που επαναληφθεί η διαδικασία του διαγωνισμού, γεγονός που ίσως θα ήταν καταστροφικό για το έργο.

Όσον αφορά την Ιονία Οδό, και συγκεκριμένα  το τμήμα της Κλόκοβας, ο Υπουργός επισήμανε ότι δεν  υπάρχουν περαιτέρω εξελίξεις λόγω της γνωστής εκκρεμοδικίας στο Συμβούλιο της Επικρατείας  (κατόπιν της κατάθεσης αίτησης ακυρώσεως), οπότε παραμένει σε εκκρεμότητα η οριστικοποίηση της χάραξης του αυτοκινητόδρομου. Ταυτόχρονα, κατέστησε σαφές ότι η προσπάθεια παραμένει το σύνολο του έργου να ολοκληρωθεί στην παρούσα προγραμματική περίοδο του ΕΣΠΑ, ενώ επανέλαβε πως, σε περίπτωση ακυρωτικής απόφασης του ΣτΕ, το Υπουργείο θα προχωρήσει άμεσα σε εκπόνηση νέας μελέτης χάραξης.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button