Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Παρέμβαση ΕΚ Αγρινίου-οικοδόμων για λήψη μέτρων σε εργοτάξια λόγω του καύσωνα

Μετά από παρέμβαση του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου  και του σωματείου Ένωση Οικοδόμων Ν. Αιτωλ/νίας  σε έργο εγκατάστασης  φυσικού αερίου στο Αγρίνιο  στη συνοικία Αγ. Κων/νου , όπου υπεύθυνη  είναι η εταιρεία AVAX GROUP , σταμάτησαν οι εργασίες  λόγω επικίνδυνα υψηλών θερμοκρασιών .

Επίσης  ενημέρωσαν τους εργαζόμενους  και τους υπεύθυνους  της εταιρείας   να διακόπτονται οι εργασίες  τις επόμενες ημέρες ανάλογα με τις θερμοκρασίες.


Ανάλογη παρέμβαση έγινε  και στο  εργοτάξιο Αντλησιοταμίευσης  της ΤΕΡΝΑ στην Αλευράδα  Βάλτου.

«Επιβάλαμε ανά  μισή ώρα να γίνονται  10λεπτα διαλλείματα  και να έχουν πρόσβαση οι εργαζόμενοι  σε κλιματιζόμενους χώρους και σε κρύο νερό», καταλήγει η σχετική ανακοίνωση.

Τις επόμενες ημέρες το Ε.Κ.Α. και το σωματείο της  Ένωσης Οικοδόμων  θα συνεχίσει  να περιοδεύει σε χώρους  δουλειάς  και να παρεμβαίνει για την εφαρμογή των μέτρων προστασίας των εργαζομένων από τον καύσωνα.

Στο μεταξύ η διοίκηση της Ενωσης οικοδόμων Αιτωλοακαρνανίας, ενημερώνει για τα άμεσα μετρα που πρεπει να ληφθουν, λόγω του καύσωνα:

Σύμφωνα με τις προβλέψεις της μετεωρολογικής υπηρεσίας, τις επόμενες μέρες θα επικρατούν στη χώρα συνθήκες καύσωνα με θερμοκρασίες που θα ξεπερνούν τους 38-40οC υπό σκιά.

Όλοι γνωρίζουν ότι τα τελευταία χρόνια τα κύματα καύσωνα δεν περιορίζονται μόνο σε κάποιες ημέρες του καλοκαιριού, αλλά επανέρχονται σχεδόν με περιοδικό τρόπο ιδιαίτερα κατά τον μήνα Ιούλιο.

Οι συνθήκες δουλειάς είναι επίσης γνωστές σε όλους τους εργαζόμενους και δεν είναι μονάχα δυσμενείς λόγω της έλλειψης ουσιαστικών μέτρων ενάντια στη θερμική καταπόνηση αλλά και λόγω των πολύωρων ωρών εργασίας (10ωρα και 13ωρα) που έχει νομοθετήσει η κυβέρνηση της ΝΔ. Ο κίνδυνος για τους εργαζόμενους είναι πάρα πολύ μεγάλος.

Η τελευταία εγκύκλιος για μέτρα προστασίας από τον καύσωνα του υπουργείου Εργασίας (11/6/2024), είναι ανεπαρκής και προσωρινή. Δεν δίνει λύσεις σε ένα πρόβλημα που θα υπάρχει με σχετική σταθερότητα όλο το καλοκαίρι. Δεν υποχρεώνει την εργοδοσία να εκτιμά τον επαγγελματικό κίνδυνο σε κάθε χώρο δουλειάς, επισπεύδοντας μέτρα διακοπής των εργασιών ακόμη και πριν «πιαστούν» οι θερμοκρασίες που αναφέρονται ως σημείο διακοπής των εργασιών (38ΟC και 40οC).

Δεν διασφαλίζει με απόλυτο τρόπο και χωρίς καμία αμφισβήτηση ότι σε περίπτωση διακοπής εργασιών λόγω καύσωνα το μεροκάματο/μισθός καταβάλλεται χωρίς καμία περικοπή.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για άδειες ειδικού σκοπού σε γονείς τα παιδιά των οποίων βρίσκονται σε παιδικούς σταθμούς που παραμένουν κλειστοί λόγω καύσωνα.

Δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για να μην προσέρχονται οι εργαζόμενοι στην εργασία τους, χωρίς περικοπή μισθού εφόσον η Μετεωρολογική υπηρεσία προβλέπει θερμοκρασίες άνω των 42Ο C.

Επειδή η κατάσταση στους χώρους δουλειά δεν χωράει «ναι μεν αλλά», αλλά απαιτεί ουσιαστικά και με σαφήνεια μέτρα αντιμετώπισης της θερμικής καταπόνησης.

Απαιτούμε:

 • Άμεση διακοπή των εργασιών στους 38ΟC με καταβολή εξολοκλήρου του ημερομισθίου στους εργαζόμενους.
 • Να εξασφαλιστούν στους εργαζομένους κλιματιζόμενοι χώροι, πρόσβαση σε δροσερό νερό και ανάλογα της εκτίμησης άλλων παραγόντων που αυξάνουν τον επαγγελματικό κίνδυνο, (υγρασία, είδος δουλειάς, κ.α) οι εργασίες να διακόπτονται και σε μικρότερες θερμοκρασίες (36οC).
 • Άδειες ειδικού σκοπού για τους εργαζόμενους με παιδιά σε παιδικούς σταθμούς και σχολεία που παραμένουν κλειστά λόγω καύσωνα.
 • Μη προσέλευση των εργαζομένων στην εργασία, όταν υπάρχει πρόβλεψη για πάνω από 42ο C, χωρίς περικοπή μεροκάματου και μισθού.
 • Ανάλογα το είδος της εργασίας, ιδιαίτερα όσες αφορούν σε υπαίθριους χώρους, σε ύψος, και άμεσο κίνδυνο σε θερμική καταπόνηση και θερμοπληξία (ασφαλτόστρωση, σκυροδέτηση, σοβατίσματα, εργασίες κατασκευής οδικών δικτύων, σιδέρωμα πλάκας, κ.λ.π), οι εργοδότες πρέπει να σχεδιάσουν προκαταβολικά τη διακοπή των εργασιών πριν την αύξηση της θερμοκρασίας.
 • Όταν διακόπτονται οι εργασίες λόγω υψηλών θερμοκρασιών εφόσον δεν υπάρχουν κατάλληλοι χώροι, αποδυτήρια, δροσερό νερό, οι εργαζόμενοι πρέπει να αποχωρούν από τον χώρο δουλειάς.
 • Σε κάθε περίπτωση είναι προφανές ότι σε συνθήκες καύσωνα καμιά εργασία δεν μπορεί να γίνεται τις μεσημεριανές ώρες και πέραν του πενθήμερου.
 • Σε εργοστάσια κοπής και επεξεργασίας μαρμάρου, σε ξυλουργεία άμεσα πρέπει να ελεγχθεί αν είναι επαρκές το σύστημα εξαερισμού και κλιματισμού. Σε περίπτωση ανεπάρκειας, πρέπει να διακόπτονται οι εργασίες μέχρι την αποκατάσταση του προβλήματος.
 • Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται για τους εργαζόμενους με προβλήματα υγείας. Με ευθύνη της εργοδοσίας πρέπει να προστατευτούν από την έκθεση τους σε εργασίες που συνδέονται με θερμική καταπόνηση.
 • Σε μεγάλους χώρους δουλειάς , με ευθύνη της εργοδοσίας , πρέπει να εξασφαλιστούν όλα τα αναγκαία μέσα (γιατρός εργασίας, υλικοτεχνική υποδομή, κατάλληλο μέσο μεταφοράς στο νοσοκομείο κ.α) για την άμεση αντιμετώπιση περιστατικών θερμοπληξίας καθόλη την διάρκεια του ωραρίου.

Σε όλες τις περιπτώσεις διακοπής των εργασιών ή ακόμη και μη έναρξης τους, συνέπεια των καιρικών συνθηκών, της έλλειψης κατάλληλων μέτρων, το μεροκάματο και το ένσημο πρέπει να καταβάλλονται χωρίς καμία περικοπή.

Όλες οι κατασκευαστικές εταιρείες και οι εργοδότες έχουν ευθύνη να εξασφαλίσουν τα μέτρα που χρειάζονται για την προστασία των εργαζομένων.

Υπουργείο και εργοδοσία σε κάθε άλλη περίπτωση φέρουν ακέραια την ευθύνη για τυχόν δυσάρεστα συμβάντα σε σχέση με τη ζωή και την υγεία των εργαζομένων.

Καλούμε τους εργαζόμενους στον κλάδο των κατασκευών  να ενημερώνουν το σωματείο   ώστε μαζί να επιβάλλουμε  τα απαραίτητα μέτρα προστασίας από τον καύσωνα  και την ασφάλεια των συνθηκών εργασίας.

Χορηγούμενη

EURO 2024

Ένα Σχόλιο

 1. να κανει και κατι το εργατικο κεντρο επιτελους για τους εργαζομενους,στην περιοχη του ξηρομερου απο οτι μαθαινω οι εργαζομενοι σε εργοταξιο δουλευουν σε συνθηκες γαλερας με μεροκαματο πεινας και χωρις ενσημα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button