ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Παρέμβαση Δημάρχου Αγράφων για τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις έργων ΑΠΕ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας

Παρέμβαση Δημάρχου Αγράφων Αλέξης Καρδαμπίκη για τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις έργων ΑΠΕ από την Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εντός των ορίων του Δήμου Αγράφων.

Έγγραφο απέστειλε σήμερα ο Δήμαρχος Αγράφων κ. Αλέξης Καρδαμπίκης προς τον Περιφερειάρχη Στερεάς Ελλάδας κ. Σπανό, προς το Περιφερειακό Συμβούλιο Στερεάς Ελλάδας και προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος και Ανάπτυξης, σχετικά με τις περιβαλλοντικές εγκρίσεις έργων ΑΠΕ εντός των ορίων του Δήμου Αγράφων.

Πιο αναλυτικά η επιστολή:

«Αξιότιμοι κύριοι/ες,

Όπως ίσως γνωρίζετε, ο Δήμος μας με την νέα διοίκηση του και έχοντας σαν βάση ένα υψηλής βιοποικιλότητας περιβάλλον και σε πολύ καλή κατάσταση διατήρησης σύνολο οικοσυστημάτων μερικά ενταγμένο στο Δίκτυο NATURA 2000, στοχεύει, σε μία ήπια «οικοανάπτυξη» με σεβασμό στην ιδιαίτερα ορεινή φύση του, με την άσκηση ήπιων και περιβαλλοντικά φιλικών ασχολιών και παραγωγικών δραστηριοτήτων, όπως η αναψυχή, ο τουρισμός φύσης, η ολοκληρωμένη ή βιολογική γεωργία, η βιολογική καλλιέργεια υδρόβιων οργανισμών, η περιβαλλοντική και πολιτιστική εκπαίδευση και η μεταποίηση τοπικών προϊόντων.

Η προοπτική ανάπτυξης αυτή έρχεται σε αντίθεση με την χωροθέτηση βιομηχανικών έργων ΑΠΕ κυρίως αιολικών, υδροηλεκτρικών και φωτοβολταϊκών, εντός των ορίων του Δήμου μας και η Διοίκηση του Δήμου μας και το Δημοτικό Συμβούλιο έχει εκφράσει επανειλημμένα την αντίθεσή του στην έγκριση των έργων αυτών.
Το τελευταίο διάστημα πυκνώνουν οι αιτήσεις από διάφορες εταιρείες για περιβαλλοντική έγκριση έργων ΑΠΕ, εντός των ορίων του Δήμου Αγράφων, προς την Επιτροπή Περιβάλλοντος και το Περιφερειακό Συμβούλιο.

Τα έργα αυτά έρχονται και σε αντίθεση με θέσεις του Δήμου μας αλλά και με τις θέσεις που έχουν διατυπωθεί στο αναθεωρημένο Περιφερειακό Χωροταξικό Πλαίσιο της Περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας ΦΕΚ ΑΑΠ 299/14-12-2018 και στοιχεία του οποίου αναφέρω στο τέλος της επιστολής.

Ειδικά δε τώρα που το Περιφερειακό Χωροταξικό της Περ. Στερεάς (2018) είναι μεταγενέστερο του Ειδικού Χωροταξικού για τις ΑΠΕ (2008) και το νέο Ε.Χ.ΑΠΕ δεν έχει ακόμα συνταχθεί.

Κατά συνέπεια από τώρα και στο εξής και μέχρι να εγκριθεί το νέο Ειδικό Χωροταξικό για τις ΑΠΕ θέλουμε να θεωρείτε δεδομένη στις αποφάσεις σας την αντίθεσή μας και την άρνηση οποιασδήποτε έγκρισης για έργα ΑΠΕ εντός των ορίων του Δήμου μας.

Ειδικά δε στην περίπτωση που εγκρίνετε περιβαλλοντικούς όρους έργων ΑΠΕ εντός του Δήμου μας θα θεωρήσουμε την ενέργειά σας αυτή εχθρική και αντίθετη με τα εκφρασμένα συμφέροντα του Δήμου μας και των Δημοτών μας και για κάθε έργο που θα εγκριθεί στο εξής να θεωρείτε δεδομένες νομικές ενέργειές μας προς ακύρωσή του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button