Αυτοδιοίκηση

Παρεμβάσεις της αντιπολίτευσης για θέματα υποδομών του Δήμου Θέρμου

koi-gerfyra-baltsorema (640 x 480)Οι υποδομές στον Δήμο Θέρμου και ειδικότερα το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής, η προγραμματική σύμβαση για τον δρόμο Αγρινίου-Θέρμου και η γέφυρα στο Βαλτσόρεμα, είναι τα ζητήματα στα οποία κάνει επισημάνσεις η αντιπολίτευση του Δήμου Θέρμου με επικεφαλής τον Θ. Κασόλα.

Αναλυτικά:

  1. ΥΠΟΔΟΜΕΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ

Βασικό ζητούμενο της κάθε Δημαρχιακής διοίκησης του δήμου είναι η δημιουργία και η απρόσκοπτη λειτουργία των πάσης μορφής και φύσης υποδομών του Δήμου, η δημιουργία των οποίων είναι συνήθως πολυδάπανη. Οι υποδομές γίνονται με χρήματα των Δημοτών και απαξιώνονται όταν δεν εξασφαλίζεται η λειτουργία τους. Πέραν όμως αυτών, οι υποδομές, δημιουργούν κι άλλα επιπρόσθετα ή παράλληλα οφέλη στην τοπική κοινωνία, γιατί η λειτουργία τους συμπαρασύρει διάφορα επαγγέλματα κι άλλες υπηρεσίες στην αναπτυξιακή πορεία της περιοχής, που είναι το μέγα ζητούμενο σήμερα.

Τη στιγμή όμως που υπάρχουν υποδομές και δεν αξιοποιούνται, η ευθύνη της διοίκησης του Δήμου, είναι ακεραία. Η ευθύνη αυτή δε, έχει διττή υπόσταση, αφού και τα δαπανηθέντα ποσά μένουν αναξιοποίητα και επιδεικτικά περιφρονούνται, αλλά και οι δημότες στερούνται  ευκαιριών, υπηρεσιών, διευκολύνσεων τις οποίες ανέμεναν και δεν έχουν.

Θα σταθούμε σε μια από τις υποδομές του Δήμου Θέρμου, στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής (ΠΚΑ), η δημιουργία του οποίου ολοκληρώθηκε επί ημερών της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου.

ΠΑΡΚΟ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ

  • Προϋπολογισμός του έργου 250.000 €.
  • Δώδεκα χρόνια αξιωματική αντιπολίτευση ο σημερινός Δήμαρχος καμία πρόταση λειτουργίας δεν έκανε για το συγκεκριμένο θέμα.
  • Πιστοποίηση εκπαιδευτών το 2016.
  • Το φέραμε σαν θέμα στο Δημοτικό Συμβούλιο στις 25/01/2017 και παμψηφεί ψηφίστηκε η κάτωθι πρόταση έξι δημοτικών συμβούλων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και δυο της συμπολίτευσης:

«Άμεση λειτουργία του ΠΑΡΚΟΥ ΚΥΚΛΟΦΟΡΙΑΚΗΣ ΑΓΩΓΗΣ ΤΟΥ ΘΕΡΜΟΥ καταρτίζοντας και εφαρμόζοντας προγράμματα κυκλοφοριακής ενημέρωσης και διαπαιδαγώγησης του κοινού και ιδιαίτερα των μαθητών σε συνεργασία με την τροχαία,  τους Δ/ντές  όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης του δήμου μας καθώς και τους εκπαιδευμένους υπαλλήλους του».

  1. ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ ΔΡΟΜΟΥ ΘΕΡΜΟΥ – ΑΓΡΙΝΙΟΥ

Η προηγούμενη διοίκηση του Δήμου Θέρμου, είχε μεριμνήσει για την εξεύρεση πόρων προκειμένου να πληρωθούν οι αναγκαίες απαλλοτριώσεις στη νέα χάραξη του τμήματος Ε.Ο. 38 Θέρμο – Μυρτιά, τμήμα Θέρμο – Πουρνάρα. Τον Μάρτιο του 2016, το τωρινό Δημοτικό Συμβούλιο, πήρε απόφαση να επικαιροποιήσει τις υπάρχουσες μελέτες με ίδιους πόρους, για να δημοπρατηθεί εκ νέου το έργο.

Οι πολίτες πιέζουν ασφυκτικά λόγω και της ταλαιπωρίας που επί χρόνια υφίστανται λόγω της χάραξης, αλλά και γιατί αναγκάζονται να κινούνται στο φθαρμένο οδόστρωμα.  Ο τοπικός τύπος από τον Σεπτέμβριο του 2016 αναφέρεται στην μη υπογραφή σύμβασης με την περιφέρεια. Εμείς ως παράταξη, ζητάμε εξηγήσεις γι  αυτή την καθυστέρηση τον Νοέμβριο του 2016.

Ο κ. Δήμαρχος απαντά, πως κάθε πράμα στον καιρό του και φθάνουμε στον Ιανουάριο του 2017. Στο μεσολαβήσαν χρονικό διάστημα, δεν έγινε καμία γραπτή παρέμβασή του. Τον Ιανουάριο του 2017, υπό την πίεση όλων αυτών και για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, στέλνει επιστολή στα social media με ημερομηνία 2016, (ενώ η επιστολή είναι το 2017). Το διοικείν εστί προβλέπειν.

  1. ΓΕΦΥΡΑ ΒΑΛΤΣΟΡΕΜΑΤΟΣ.

Ως γνωστόν, οι αλλοπρόσαλλες αποφάσεις της διοίκησης του Δήμου το 2015, είχαν ως αποτέλεσμα, να υποστεί σημαντικές φθορές ένα απ’ τα μνημεία της περιοχής μας, η ιστορική γέφυρα στο Βαλτσόρεμα. Η αντιπολίτευση, μείζονα και ελάσσονα, συγκάλεσε έκτακτο Δημοτικό Συμβούλιο, το οποίο αποφάσισε για την αποκατάσταση των ζημιών που εσκεμμένα προκλήθηκαν στο μνημείο. Μετά από παρέμβαση Πολιτιστικών Συλλόγων και τη σύμφωνη γνώμη του Δήμου, με την υπ’ αρ. ΥΠΠΟΑ/ΓΔΑΜΤΕ/ΔΠΑΝΣΜ/211087/17658/2741/15.7.2016 Υπουργική Απόφαση που δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ 155/Α.Α.Π./29.7.2016, η γέφυρα στο Βαλτσόρεμα χαρακτηρίστηκε νεώτερο μνημείο. Επειδή δε ουδεμία ενέργεια αποκατάστασης των ζημιών δεν έγινε, μετά από παρέμβασή μας (Δημοτικοί Σύμβουλοι της αντιπολίτευσης αλλά και της πλειοψηφίας), το τμήμα Προστασίας Νεωτέρων Μνημείων και Κινητών Πολιτιστικών Αγαθών του Υπουργείου Πολιτισμού, ζητά εγγράφως να αποκατασταθεί το μνημείο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο το θέμα αποκατάστασης του μνημείου έρχεται προς συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17/02/2017 με υπογραφές 5 Δημοτικών Συμβούλων της αξιωματικής αντιπολίτευσης και 2 Συμβούλων της πλειοψηφίας και αποφασίζεται:

  • Η άμεση αποκατάσταση των προξενηθεισών ζημιών στο μνημείο και η συμπλήρωση Τεχνικής Περιγραφής η οποία θα αποσταλεί στο αρμόδιο τμήμα Προστασίας Νεώτερων μνημείων για έλεγχο και έγκριση.
  • Η διενέργεια ολοκληρωμένης μελέτης ανάπλασης της περιοχής, προκειμένου να ενταχθεί στο αναμενόμενο πρόγραμμα CLLD-LEADER.

 

Εμείς θέλουμε τον τόπο μας ζωντανό και ενεργό και να τον καταστήσουμε ισχυρό σημείο της Αιτωλοακαρνανίας γιατί Δήμος του Θέρμου έχει πολλά μοναδικά χαρακτηριστικά που παραμένουν εν υπνώσει.

Θέλουμε το δήμο μας με ισχυρή πολιτιστική και τουριστική ταυτότητα, πόλη φάρο πολιτισμού, με ελκυστικές τουριστικές υπηρεσίες και προϊόντα, με ισχυρή συνεισφορά στην τοπική οικονομία.

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button