Αυτοδιοίκηση

Παρατηρήσεις από το "Ανυπότακτο Αγρίνιο" για το Ισολογισμό – Απολογισμό του Δήμου

po-dimotiko-26-9-161Προχθές Τετάρτη 19 Οκτωβρίου 2016 ζήσαμε, για άλλη μια χρονιά, την εθιμοτυπική ειδική συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για την συζήτηση και έγκριση του ισολογισμού και του απολογισμού των οικονομικών πεπραγμένων του 2015.

Την συγκεκριμένη συνεδρίαση την αποκαλούμε εθιμοτυπική, γιατί, για πολλά χρόνια, και ο τρόπος με τον οποίο πραγματοποιείται ο έλεγχος των στοιχείων και το τελικό αποτέλεσμα της διαδικασίας παραμένουν απαράλλακτα μονότονα και ίδια, αποδεικνύοντας, όχι μόνο ότι ο οργανισμός συνεχίζει να λειτουργεί με τις «ευκολίες» που χρόνια τώρα συντηρούν το σύστημα εξουσίας του, αλλά και με τις ίδιες ακριβώς πολιτικές.


Το Ανυπότακτο Αγρίνιο κατά τη χθεσινή συνεδρίαση, για μια ακόμα φορά έθεσε σχεδόν τα ίδια ερωτήματα με πέρσι, και για μια ακόμα φορά, στα περισσότερα απ’ αυτά, τα οποία μάλιστα αφορούν διαχρονικές επισφάλειες, πρακτικές και ελλείψεις, καμία σοβαρή απάντηση δεν πήρε.

Θεωρούμε λοιπόν υποχρέωση να ενημερώσουμε την τοπική κοινωνία για τα παρακάτω:

  1. Εδώ και αρκετά χρόνια, και ανεξάρτητα από το ποια είναι η δημοτική αρχή που διοικεί τον δήμο Αγρινίου, όλους τους ελέγχους των ισολογισμών και απολογισμών αναλαμβάνει και τους πραγματοποιεί το ίδιο γραφείο ορκωτών λογιστών, με αποτέλεσμα, κατά την κρίση μας, να έχει δημιουργηθεί μία πελατειακή σχέση αλληλεξάρτησης, η οποία κάθε άλλο παρά κολακεύει την αντικειμενικότητα του ελέγχου, χωρίς αυτό βέβαια να υποδηλώνει πλημμελή άσκηση των καθηκόντων του ορκωτού λογιστή.

Στην ερώτηση μας, λοιπόν, προς την δημοτική αρχή με ποια διαδικασία γίνεται η ανάθεση για την εκτέλεση τέτοιου είδους εργασιών, αντί η απάντηση να δοθεί από ένα κάποιο στέλεχός της, δόθηκε από τον ίδιο τον ορκωτό λογιστή: «Είμαστε οι καλύτεροι», είπε… και κανείς άλλος δεν είπε τίποτα!

  1. Σε κάθε έκθεση του ορκωτού λογιστή όλα τα τελευταία χρόνια υπάρχει η παρατήρηση ότι στο Δήμο Αγρινίου δεν εφαρμόζεται η αναλυτική λογιστική παρότι υπάρχει σχετική ΥΠΟΧΡΕΩΣΗ σε δήμους άνω των δέκα χιλιάδων κατοίκων. Στο Δήμο Αγρινίου μάλιστα, εδώ και χρόνια, έχουν προκηρυχτεί θέσεις από τον ΑΣΕΠ, οι οποίες και έχουν καλυφθεί ειδικά για την στελέχωση γραφείου που θα λειτουργεί  για την εφαρμογή του συγκεκριμένου συστήματος.

Σε ερώτηση μας πόσοι είναι αυτοί οι υπάλληλοι, για ποιο λόγο δεν λειτουργεί το τμήμα και που υπηρετούν σήμερα, καμιά απάντηση δεν πήραμε.

  1. Επίσης στην ερώτηση μας γιατί δεν έχει δημιουργηθεί οργανωμένη αποθήκη υλικών μέχρι σήμερα, δομή που προϋποθέτει την εφαρμογή της σωστής αναλυτικής λογιστικής και προάγει την διαφάνεια και την οικονομία κλίμακος, εισπράξαμε για άλλη μια φορά την… σιωπή.
  2. Σε κάθε έκθεση του ορκωτού λογιστή τα τελευταία χρόνια , εμφανίζεται η παρατήρηση, ότι δεν υπάρχει καμιά πληροφόρηση από το τέλος του 2008 για την ύπαρξη της εταιρείας ΚΕΚ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΑΙΤ/ΝΙΑΑΕ, στην οποία ο δήμος Αγρινίου είναι μέτοχος. Σε όλες αυτές τις εκθέσεις του ο ορκωτός λογιστής ζητά από κάποιον αρμόδιο υπάλληλο να διερευνήσει το ζήτημα. Παρά ταύτα εντύπωση προκαλεί το γεγονός ότι όλα αυτά τα χρόνια, κανείς υπάλληλος δεν διερεύνησε το ζήτημα και καμία απάντησε δεν δόθηκε, με αποτέλεσμα αρκετοί να διατυπώνουν την άποψη για την ύπαρξη σημαντικού σκανδάλου με διαχρονική πολιτική συγκάλυψη.
  3. Το ίδιο συμβαίνει και με την συμμετοχή του Δήμου στην ΑΝ.ΑΙΤ.ΑΕ, η οποία έχει «μηδενίσει». Να σημειώσουμε εδώ, ότι η συγκεκριμένη εταιρεία συμμετέχει σε μετοχική σύνθεση άλλης εταιρείας, η οποία  δημιουργήθηκε για να κατασκευάσει ανεμογεννήτριες στην περιοχή της ΑΡΕΝΤΑΣ ΑΙΤ/ΝΑΣ για την οποία κανείς δεν ξέρει τίποτα.
  4. Χρονίζουσα και ατελέσφορη ακόμα είναι η εκκαθάριση της ΔΕΠΥΑΑ (Δημοτική Εταιρεία που λειτουργούσε το δημοτικό καφενείο και το αναψυκτήριο του Πάρκου, η οποία ξεκίνησε το 2007. Μετά από εννιά χρόνια με καθαριστή την ίδια εταιρεία των ορκωτών λογιστών να έχει αναλάβει την συγκεκριμένη εκκαθάριση η εταιρεία όχι μόνο δεν εκκαθαρίστηκε, αλλά παραμένει υπόχρεη και προς το προσωπικό της και ίσως και προς τρίτους. Στην ερώτησή μας μάλιστα ποιο είναι το ύψος των οφειλών της προς του εργαζόμενους εκείνους που έχουν απολυθεί η μόνη απάντηση που δόθηκε είναι, ότι η εταιρεία βρίσκεται σε εκκαθάριση.
  5. Εδώ πρέπει να σημειώσουμε ότι ουδέποτε, εξ όσων γνωρίζουμε, έχει γίνει σε επίπεδο δημοτικού συμβουλίου κάποια αποτίμηση της συμμετοχής του δήμου σε όλες αυτές τις εταιρείες στις οποίες την εποχή της «οικονομικής ευμάρειας» ο Δήμος Αγρινίου έριχνε χρήματα χωρίς να ούτε να τα υπολογίζει, ούτε να ενδιαφέρεται για την τύχη τους, απ’ ότι φαίνεται.
  6. Το ποσό των ανεξόφλητων λογαριασμών ξεπερνά τα 8 εκατομμύρια ευρώ το οποίο μεταφέρεται από χρόνο σε χρόνο μόνο και μόνο, εξ όσων αντιλαμβανόμαστε για να κλείνουν οι ισολογισμοί χωρίς να μπορεί με σαφήνεια να μας πληροφορήσει πότε επιτέλους θα εισπραχθεί, καθώς και κατά πόσο η πλασματικότητα που το διακρίνει επηρεάζει τον πραγματικό προϋπολογισμό.
  7. Σαφή απάντηση δεν πήραμε ούτε καν στην ερώτηση που διατυπώσαμε προς την σημερινή δημοτική αρχή σε τι ποσοστό έχει ανέλθει η εισπραξιμότητα αυτού του ποσού τα δύο αυτά χρόνια για τα οποία έχει την ευθύνη. Να θυμίσουμε μόνο τούτο. Αυτό το ζήτημα αποτέλεσε σημείο σφοδρής  κριτικής της τωρινής δημοτικής αρχής προς την απελθούσα.

Τα άλλα ερωτήματα τα οποία καταθέσαμε και λάβαμε ελλιπείς ή καθόλου απαντήσεις είναι τα παρακάτω:

  1. Τι γίνεται με τα πρόστιμα από τις αυθαίρετες κατασκευές και τα τραπεζο-καθίσματα στη πόλη;
  2. Υπάρχουν πληθώρα αγωγών προς το δήμο ανάμεσα σε άλλους και από εργαζόμενους του. Για παράδειγμα, όταν «πέρασε» το ΔΑΚ στο νέο Καλλικρατικό Δήμο Αγρινίου υπήρχαν οφειλές στα ταμεία των εργαζομένων.

Υπάρχουν οικονομικές απαιτήσεις εν ενεργεία εργαζομένων στο Δήμο και για ποιο λόγο;

  1. Τι ποσά από τα ιδία έσοδα αξιοποιήθηκαν πέρα από την ικανοποίηση των ανελαστικών δαπανών και προς ποια κατεύθυνση;

4.Τι ποσό από τις ΣΑΤΑ έχει εισπραχτεί το 2015 και τι μεταφέρθηκε το 2016;

  1. Τέλος στο ερώτημα μας σε τι ποσοστό έχει υλοποιηθεί το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου το 2015 και ποιο εκείνο που δεν έχει υλοποιηθεί, η δημοτική αρχή μας μοίρασε ένα πίνακα που αποδεικνύει ότι τα έργα που εκτελέστηκαν είναι της τάξης των 12 εκατομμυρίων ευρώ έναντι  70 εκατομμυρίων που είχαν προϋπολογιστεί. Ποσοστό υλοποίησης δηλαδή17,5% περίπου

θα μπορούσαμε να συνεχίσουμε τον κατάλογο των ερωτημάτων, αλλά μικρή σημασία θα είχε, όταν η έλλειψη σε βασικές υποδομές του καλλικρατικού μας Δήμου,  όπως ύδρευση, αποχέτευση, άρδευση, σχολική στέγη, ελεύθεροι ανθρώπινοι δημόσιοι χώροι, ρίχνουν βαριά τη σκιά τους στο θετικό ισολογισμό και στα ταμειακά διαθέσιμα που παρουσιάστηκαν στην έκθεση αυτή.

 

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button