Παράταξη Πιστιόλα: Υπάρχουν σοβαρά ζητήματα, αλλά ο Δήμος περί άλλων τυρβάζει (video)
Εξηγεί τους λόγους αποχώρησης από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου

Λίγα λεπτά μετά την αποχώρηση από την συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης, προχώρησε στην δημοσιοποίηση ανακοίνωσης τύπου.
Στην ανακοίνωση αυτή κατηγορεί την πλειοψηφία πως «δεν έλαβε καθ΄ όλο το 2025 για την προσαρμογή του Κανονισμού λειτουργίας του Συμβουλίου».
«Η σημερινή αποχώρηση από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την απόδοση τιμών στον εκλιπόντα Λάμπρο Κοτρολό, είχε το συμβολικό και ουσιαστικό ταυτόχρονα περιεχόμενο της μη περαιτέρω ανοχής σε αυτή την απαξίωση», αναφέρεται ακόμη στην ανακοίνωση.
Αναλυτικά:
«Οι μήνες περνάνε και η Δημοτική Αρχή επιμένει να σφυρίζει αδιάφορα: πάντα εγκλωβισμένη στην αριστοκρατική αντίληψη της αφ’ υψηλού άσκησης της τοπικής διοίκησης, καμία πρωτοβουλία δεν έλαβε καθ΄ όλο το 2025 για την προσαρμογή του Κανονισμού λειτουργίας του Συμβουλίου, σύμφωνα και με τα όσα επίμονα έχει αναδείξει από την πρώτη στιγμή η παράταξη «Αγρίνιο -Πάμε Ψηλά» και σύσσωμη έχει ζητήσει η αντιπολίτευση.
Μια διαδικασία, αυτή της αλλαγής του «πρότυπου» Κανονισμού, που θα έπρεπε να έχει αλλάξει από τον 1ο μήνα…και μεθαύριο μπαίνουμε στον 11ο, έχοντας μόνο τις «καλές προθέσεις» της πλειοψηφίας!
Δικαιολογίες για όλη αυτή την καθυστέρηση δεν υπάρχουν. Και σε καμιά λογική δεν μπορούν πλέον να σταθούν. Η Δημοτική Αρχή εμπαίζει τις παρατάξεις της αντιπολίτευσης και συνειδητά υπονομεύει την ίδια τη δημοκρατική λειτουργία του Σώματος. Η παράταξη «Αγρίνιο – Πάμε Ψηλά» έχει από την πρώτη στιγμή αντιδράσει στον «προ -κατ» διάλογο και στην «α λα καρτ» δημοκρατία αρνούμενη να υποδυθεί ένα ρόλο που απέχει από εκείνος που οι πολίτες της ανέθεσαν.
Η σημερινή αποχώρηση από τη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, μετά την απόδοση τιμών στον εκλιπόντα Λάμπρο Κοτρολό, είχε το συμβολικό και ουσιαστικό ταυτόχρονα περιεχόμενο της μη περαιτέρω ανοχής σε αυτή την απαξίωση.
Ο επικεφαλής της παράταξης, Κώστας Πιστιόλας, σε σχετική του δήλωση τονίζει: «Φαντάζομαι ότι δεν υπάρχει κανείς που να θεωρεί ότι η Δημοτική Αρχή δεν πρόλαβε επί τόσους μήνες να έρθει σε συνεννόηση με τις δημοτικές παρατάξεις και να φέρει έναν Κανονισμό που θα αποπνέει δημοκρατία και που θα μας δίνει το δικαίωμα ελεύθερα και ανεμπόδιστα να αναδεικνύουμε στο θεσμικό όργανο που έχουμε ταχθεί να υπηρετούμε τα θέματα που εκτιμούμε πως πρέπει να απασχολήσουν το Δημοτικό Συμβούλιο, ιδιαίτερα τα επείγοντα και εξαιρετικής σημασίας. Η δήθεν δυνατότητα εισαγωγής θέματος, σε προσυνεννόηση, κατόπιν μελέτης και υποβολής έκθεσης, που θα πρέπει κι αυτό να το αποδεχθεί το Προεδρείο, δεν είναι παρά το αστείο άλλοθι που δεν πείθει κανέναν. Όσο και να φοβάται, όσο και να θέλει να αποφύγει την κριτική και τον διάλογο η Δημοτική Αρχή, εμείς θα είμαστε εδώ για να λέμε την αλήθεια. Και η αλήθεια είναι ότι η κουρασμένη πλέον Δημοτική Αρχή δεν μπορεί να υπηρετήσει τα συμφέροντα του τόπου, δεν είναι σε θέση να πάρει καμία σοβαρή πρωτοβουλία, δεν έχει τη διάθεση να διεκδικήσει έστω τα αυτονόητα για την πόλη και τα χωριά μας».
Αφορμή για αυτή την αναφορά του κ. Πιστιόλα αποτέλεσαν σημερινά δημοσιεύματα που εμφανίζουν την κυβέρνηση έτοιμη ή σχεδόν έτοιμη να υιοθετήσει την πρόταση νέου Πανεπιστημίου, με τη Λαμία και τη Χαλκίδα να ερίζουν για την έδρα του.
Σημειώνουμε ότι έχει αποφασιστεί η εκπόνηση μελέτης για την ίδρυση Πανεπιστημίου Στερεάς Ελλάδας, η οποία λαμβάνει υπόψη όλα τα κοινωνικά και αναπτυξιακά δεδομένα της περιοχής, αλλά και τα επαγόμενα στη “μελέτη Πανούση”, έχει αποσταλλεί ολοκληρωμένη πρόταση στο Υπ. Παιδείας, που προσδιορίζει μάλιστα το γνωστικό – ακαδημαϊκό αντικείμενο του νέου Πανεπιστημίου, βασιζόμενο σε παλιότερη πρόταση του «Δελφικού Πανεπιστημίου» για ίδρυμα με 7 Σχολές, 15 Τμημάτων. Μάλιστα, έχει συγκροτηθεί 7μελής επιτροπή για την επεξεργασία και την τελική προώθηση του όλου εγχειρήματος.
«Στο Δήμο Αγρινίου επικρατούν άλλες λογικές και προφανώς υπάρχουν άλλες προτεραιότητες. Δεν μας αφορούν αυτά, δεν έχουν σημασία και σαφώς δεν αξίζει καν να τα συζητήσουμε στο Δημοτικό Συμβούλιο…. Μην απορούμε μετά γιατί άλλες περιοχές αναπτύσσονται και το Αγρίνιο μένει πάντα στο καναβάτσο, έχοντας μόνο θεωρίες και ευχολόγια και προβάλει. Ακόμη και για αυτή τη Φοιτητική Εστία, που το Μεσολόγγι δημιούργησε και εγκαινίασε προ ημερών, στο Αγρίνιο είμαστε στο “εάν” και στο “θα”. Και φυσικά στο …. “δεν φταίμε”, “δεν έχουμε αρμοδιότητα”, “δεν ξέρουμε τίποτα”. Έτσι, όμως, δεν προχωράμε μπροστά».
Αυτά επισημαίνει ο Κ. Πιστιόλας, καλώντας τη Δημοτική Αρχή να αναλάβει επιτέλους πρωτοβουλίες: «Πολιτική για τον τόπο με εκδηλώσεις και θεάματα δεν κάνεις. Καλοπροαίρετα επισημαίνουμε πως υπάρχουν ζητήματα με τα οποία πρέπει επιτέλους σοβαρά να ασχοληθεί ο Δήμος Αγρινίου, ενεργοποιώντας όλες τις διαθέσιμες δυνάμεις. Είμαστε εδώ για να συνδράμουμε και να βάλουμε πλάτη σε κάθε υγιή προσπάθεια. Αρκεί να τη δούμε».

Την αποχώρηση της παράταξης «Αγρίνιο Πάμε Ψηλά» σχολίασαν τόσο ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου, Κ. Ζώης όσο και ο επικεφαλής της ελάσσονος αντιπολίτευσης, Δ. Τραπεζιώτης.
«Σαφέστατα υπάρχει ελευθερία ως προς την συμμετοχή/παραμονή μίας παράταξης. Υπάρχει ένας πρότυπος κανονισμός που δίνει την δυνατότητα σε κάθε παράταξη να θέσει θέματα. Οι αντίστοιχες προσκλήσεις και προσχέδια γνωστοποιούνται ώστε να υπάρχει χρόνος για κάθε παράταξη να θέσει θέματα στην διάταξη. Βρίσκεται προς συζήτηση στο σημερινό συμβούλιο θέμα από την ελάσσονα αντιπολίτευση, την παράταξη “Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο”. Θεωρώ ότι υπάρχει η δυνατότητα και υπάρχουν και οι διέξοδοι. Η δημοκρατία δεν έχει ποτέ αδιέξοδα στην δυνατότητα ελεύθερης εκφράσεως των συλλογικών οργάνων. Ποτέ δεν είμαστε αρνητικοί ως δημοτική αρχή αλλά και προσωπικά στην διαλογική διαδικασία. Να υπενθυμίσω την ειδική συνεδρίαση λογοδοσίας στην οποία τίθενται ζητήματα που δεν φιλτράρονται και συζητούνται όλων των ειδών τα ζητήματα», σχολίασε ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Κωνσταντίνος Ζώης.
«Πράγματι με βάση τον πρότυπο κανονισμό η αντιπολίτευση έχει δυνατότητα εισαγωγής θέματος προς συζήτηση με την συλλογή 25 υπογραφών. Εμείς το αξιοποιήσαμε πολλές φορές. Είχατε δεσμευτεί όμως πρόεδρε. Είχαμε αποδεχθεί όλοι ότι ο υφιστάμενος πρότυπος κανονισμός συνιστά σημαντικό περιορισμό στην συμμετοχή της αντιπολίτευσης στην διαμόρφωση της ημερήσιας διάταξης και στην συζήτηση των θεμάτων. Είχατε δεσμευτεί ότι θα φέρετε νέο κείμενο για την διαμόρφωση της λειτουργίας του συμβουλίου. Προτίθεστε να κάνετε κάτι τέτοιο και πότε;», σχολίασε από μεριάς του ο επικεφαλής της παράταξης «Αγρίνιο Ανοιχτό και Πράσινο» Δημήτρης Τραπεζιώτης.











