Δυτική Ελλάδα

Παράταση συμβάσεων: Ερχεται ρύθμιση για δεδουλευμένα, στην αναμονή τα 24μηνα

epi-koinofelis-ergasia
Την κατάθεση αμέσως μετά τις γιορτές νομοθετικής ρύθμισης προκειμένου να δοθεί λύση στο θέμα των δεδουλευμένων των εργαζομένων στην καθαριότητα επιβεβαίωσε κατά τη σημερινή του συνάντηση με αντιπροσωπεία της ΠΟΕ-ΟΤΑ και του Συνδικάτου ΟΤΑ, ο γενικός γραμματέας του υπουργείου Εσωτερικών Κώστας Πουλάκης. Ωστόσο, ο κ. Πουλάκης δεν ήταν τόσο συγκεκριμένος στο θέμα της απόλυσης όσων συμβασιούχων συμπληρώνουν 24μηνο.

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση του υπουργείου Εσωτερικών «σε σχέση με το ζήτημα της παρέλευσης 24μήνου για ορισμένες κατηγορίες συμβασιούχων, με συνέπεια τον κίνδυνο απόλυσής τους από ορισμένους ΟΤΑ προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση προϋποθέσεων υποχρεωτικής μονιμοποίησης, η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα στη βάση της πάγιας θέσης της υπέρ της διασφάλισης του δικαιώματος στην εργασία».

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα έχει δημιουργηθεί από σχετική απόφαση του Ελεγκτικού Συνεδρίου που αποκάλυψε η aftodioikisi.gr ωστόσο, όπως έγραψε η ιστοσελίδα, μέχρι στιγμής δεν διαφαίνεται λύση στον ορίζοντα.

Πάντως, υπουργείο και εκπρόσωποι των εργαζομένων πρόκειται να συναντηθούν και πάλι μετά τις γιορτές για όλα τα θέματα που βρίσκονται σε εκκρεμότητα.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του υπουργείου

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, συναντήθηκε με αντιπροσωπεία της Εκτελεστικής Επιτροπής της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΠΟΕ – ΟΤΑ), με επικεφαλής τον πρόεδρό της, Νίκο Τράκα. Στη συνάντηση συμμετείχαν, επίσης, εκπρόσωποι της Διοίκησης της ΑΔΕΔΥ.

Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων έθεσαν ζητήματα σχετικά με την απασχόληση των συμβασιούχων στους τομείς της καθαριότητας, την καταβολή των αμοιβών τους και την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Υπενθυμίζεται ότι πριν από λίγες μόλις ημέρες ψηφίστηκε στη Βουλή διάταξη με την οποία δίνεται η ευχέρεια στους ΟΤΑ α’ και β’ βαθμού να αποφασίζουν εάν θα εξαντλήσουν ή όχι όλα τα ένδικα μέσα και βοηθήματα σε περιπτώσεις εργατικών διαφορών. Η συγκεκριμένη διάταξη είναι επωφελής τόσο για τους Δήμους, όσο και για τους ίδιους τους εργαζόμενους, εφόσον συντρέχουν συγκεκριμένες προϋποθέσεις οι οποίες αφορούν στους ΟΤΑ οι οποίοι βρίσκονται σε εργατική διαφορά με συμβασιούχους.

Επιπρόσθετα, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Κώστας Πουλάκης, υπέγραψαν διευκρινιστική εγκύκλιο για τα πεδία εφαρμογής του άρθρου 63 του ν.4430/2016 και του άρθρου 16 του ν.4429/2016, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα απολύσεων και άρνησης καταβολής δεδουλευμένων λόγω της σύγχυσης για το ποια διάταξη ισχύει για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων κατηγοριών συμβασιούχων.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης με την ΠΟΕ – ΟΤΑ, ο κ. Πουλάκης επεσήμανε ότι το υπουργείο εξετάζει συγκεκριμένα το θέμα της υπογραφής νέας Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας και σύντομα θα υπάρξουν εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση, σύμφωνα και με τις οδηγίες του Υπουργού Εσωτερικών, Πάνου Σκουρλέτη.

Αναφορικά με το ζήτημα της καταβολής των δεδουλευμένων των συμβασιούχων των ΟΤΑ στον τομέα της καθαριότητας, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου επανέλαβε στους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας την πολιτική θέση της κυβέρνησης ότι δεν πρόκειται κανένας συμβασιούχος να μείνει απλήρωτος για την εργασία που παρέχει. Πρόσθεσε ότι για το συγκεκριμένο θέμα είναι δεδομένη η συναντίληψη των συναρμόδιων υπουργών, Εσωτερικών Πάνου Σκουρλέτη και Διοικητικής Ανασυγκρότησης Όλγας Γεροβασίλη, προκειμένου μετά τις γιορτές να προωθηθεί στη Βουλή νομοθετική ρύθμιση η οποία θα αντιμετωπίζει αποτελεσματικά το ζήτημα.

Σε σχέση με το ζήτημα της παρέλευσης 24μήνου για ορισμένες κατηγορίες συμβασιούχων, με συνέπεια τον κίνδυνο απόλυσής τους από ορισμένους ΟΤΑ προκειμένου να αποφευχθεί η συγκέντρωση προϋποθέσεων υποχρεωτικής μονιμοποίησης, η κυβέρνηση εξετάζει το θέμα στη βάση της πάγιας θέσης της υπέρ της διασφάλισης του δικαιώματος στην εργασία.

Ο κ. Πουλάκης συμφώνησε με τους εκπροσώπους της Ομοσπονδίας να ακολουθήσει νέα συνάντηση μετά την εορταστική περίοδο προκειμένου να εξεταστούν εκ νέου τα ζητήματα, οι εκκρεμότητες και η εξέλιξή τους.

Στη συνέχεια, ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου συναντήθηκε με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου ΟΤΑ Αττικής, στην οποία συμμετείχαν εκπρόσωποι συμβασιούχων από Θεσσαλονίκη, Πάτρα, Λάρισα και ο Δήμαρχος Πετρούπολης, Ευάγγελος Σίμος.

Τα θέματα της συνάντησης ήταν, επίσης, σχετικά με τους συμβασιούχους στην καθαριότητα των δήμων, τη διάρκεια των συμβάσεων, την καταβολή των δεδουλευμένων και την προστασία των δικαιωμάτων τους.

Ο κ. Πουλάκης επανέλαβε τις θέσεις του υπουργείου για τα συγκεκριμένα ζητήματα και παρέθεσε τα επόμενα βήματα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button