ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Παράταση στη διάθεση με έκπτωση στην αντλία για το πετρέλαιο θέρμανσης

Περιθώριο ως τις 10 Ιανουαρίου θα έχουν οι εταιρείες καυσίμων να προμηθεύσουν τους καταναλωτές με πετρέλαιο θέρμανσης.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν περάσει η ημερομηνία διάθεσης οι εταιρείες θα πρέπει να επιστρέψουν την επιδότηση του πετρελαίου θέρμανσης. Κανονικά η περίοδος διάθεσης λήγει στις 31 Δεκεμβρίου αλλά οι εταιρίες καυσίμων θα έχουν περιθώριο μέχρι και 10 Ιανουαρίου 2023 να συνεχίσουν να προμηθεύουν την αγορά με την τιμή μετά την επιδότηση.


Πλέον με χθεσινή απόφαση (ΓΔΟΥ 77/2022) των Υπουργών Οικονομικών, Ανάπτυξης και Επενδύσεων και Περιβάλλοντος και Ενέργειας σχετικά με τη χορήγηση επιδότησης πετρελαίου εσωτερικής καύσης θέρμανσης, καθορίζεται μηχανισμός εκκαθάρισης, πληρωμής ή επιστροφής της επιδότησης των 25 λεπτών το λίτρο στο πετρέλαιο θέρμανσης, ως εξής:

– η επιδότηση ανέρχεται στο ποσό των 0,20 ευρώ προ ΦΠΑ ανά λίτρο πετρελαίου θέρμανσης που διατίθεται στην εσωτερική αγορά, από την 14η Οκτωβρίου έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

– η επιδότηση που λαμβάνει ο τελικός καταναλωτής εκφράζεται ως το γινόμενο της ποσότητας κατανάλωσης πετρελαίου θέρμανσης επί το ύψος της επιδότησης ανά λίτρο, προσαυξανόμενο με τον αναλογούντα ΦΠΑ. Ο υπολογισμός του και η μετακύλιση διαπιστώνονται από την σύγκριση των περιθωρίων κερδών.

– ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης, οι οποίες διατέθηκαν από τα διυλιστήρια με μειωμένη λόγω επιδότησης τιμή, αλλά αυτές τελικά παραμένουν αδιάθετες στις αποθήκες των εταιριών εμπορίας καυσίμων, των πρατηρίων υγρών καυσίμων ή των πωλητών πετρελαίου θέρμανσης ως το τέλος του μηνός Δεκεμβρίου 2022, μπορούν να διατεθούν στην αγορά, με μειωμένη κατά το ποσό της επιδότησης τιμή, το αργότερο εντός χρονικού διαστήματος δέκα (10) ημερολογιακών ημερών πέραν του μηνός Δεκεμβρίου 2022.

-εφόσον παραμείνουν μετά τις 10 Ιανουαρίου, αδιάθετες επιδοτούμενες ποσότητες πετρελαίου θέρμανσης στις αποθήκες των εταιρειών εμπορίας καυσίμων , οι τελευταίες υποχρεούνται να επιστρέψουν προς τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων το ποσό της επιδότησης που αντιστοιχεί στις ποσότητες αυτές.

– ο έλεγχος στις εταιρίες εμπορίας καυσίμων για το αν προμηθεύτηκαν από τα διυλιστήρια, κατά την περίοδο ισχύος της επιδότησης, περισσότερα καύσιμα από αυτά που τελικά διέθεσαν οι ίδιες στην εσωτερική αγορά (σε άλλες εταιρίες εμπορίας καυσίμων, πρατήρια υγρών καυσίμων, πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, τελικούς καταναλωτές) γίνεται βάσει των τιμολογίων.

-η ενίσχυση χορηγείται άπαξ για το πετρέλαιο θέρμανσης. Το πετρέλαιο θέρμανσης δεν δύναται να επιδοτηθεί εκ νέου και αθροιστικά κατά την διάθεσή του στην αγορά προς τους τελικούς καταναλωτές.

-δικαιούχοι της επιδότησης είναι τα διυλιστήρια και οι εισαγωγείς καυσίμων.

Στο τέλος της περιόδου επιδότησης του πετρελαίου θέρμανσης και για τον προσδιορισμό του τελικού ύψους των επιδοτούμενων λίτρων προς τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων εφαρμόζεται ο ακόλουθος μηχανισμός εκκαθάρισης:

– Εντός 15 ημερών μετά τη λήξη εφαρμογής του μέτρου της επιδότησης, οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων καταθέτουν σε κάθε διυλιστήριο ή εισαγωγέα καυσίμων συγκεντρωτική κατάσταση, η οποία περιλαμβάνει το σύνολο των ποσοτήτων του πετρελαίου θέρμανσης που διέθεσαν στην εσωτερική αγορά κατά την περίοδο χορήγησης της επιδότησης.

– Σε περίπτωση που οι εταιρίες εμπορίας καυσίμων διαθέσουν λιγότερα λίτρα κατά τη διάρκεια της περιόδου επιδότησης στην εσωτερική αγορά (προς άλλες εταιρίες εμπορίας καυσίμων, πρατήρια υγρών καυσίμων, πωλητές πετρελαίου θέρμανσης, τελικούς καταναλωτές), σε σχέση με αυτά που προμηθεύτηκαν από τα διυλιστήρια και εισαγωγείς καυσίμων, τα επιδοτούμενα λίτρα απομειώνονται αντιστοίχως από αυτές. Σε αυτή την περίπτωση η εταιρία εμπορίας υποχρεούται να επιστρέψει στο διυλιστήριο την επιδότηση επί των επιπλέον λίτρων που προμηθεύτηκε και δεν διέθεσε στην εσωτερική αγορά, με την έκδοση χρεωστικού τιμολογίου από τα διυλιστήρια.

Αιτήσεις πληρωμή γίνονται εντός 20 ημερών από την παρέλευση κάθε μήνα, από τα διυλιστήρια και τους εισαγωγείς καυσίμων.

Αλέξανδρος Κλώσσας-dikaiologitika.gr

Τοπική Διαφήμιση
papathanasiou christmas2022 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button