ΕλλάδαΕργασίαΡοή Ειδήσεων

Παράταση για Δώρο Πάσχα – Ποιοι είναι οι νέοι δικαιούχοι για τα 800 ευρώ

Προς καθυστέρηση η καταβολή του επιδόματος Πάσχα

Το μηχανισμό με τον οποίο θα υλοποιηθούν τα έξτρα μέτρα στήριξης εργαζομένων και επιχειρήσεων και κυρίως σε ποιους, πόσους επιπλέον και με ποιες προϋποθέσεις θα χορηγηθεί το ειδικό επίδομα των 800 ευρώ που επεκτείνεται όπως ανακοίνωσε χθες ο πρωθυπουργός θα εξηγήσουν σε δύο περίπου ώρες στο υπουργείο Οικονομικών οι Χρήστος Σταϊκούρας, Αδωνις Γεωργιάδης, Γιάννης Βρούτσης και Θεόδωρος Σκυλακάκης.

Ταυτόχρονα αναμένεται να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο χορήγησης του επιδόματος Πάσχα και μέχρις ώρας το επικρατέστερο σενάριο είναι πως θα διατεθεί στο ακέραιο, όπως προβλέπεται, αλλά παρέχοντας στους εργοδότες τη δυνατότητα εφόσον το επιλέξουν να το καταβάλλουν μέχρι τον Ιούνιο.

Το θέμα αυτό και η ακριβής λίστα των, νέων, δικαιούχων για τα 800 ευρώ είναι τα δύο βασικά γκρίζα σημεία που αναμένεται να αποσαφηνιστούν άμεσα καθώς αφορούν εκατοντάδες χιλιάδες εργαζομένους στον ιδιωτικό τομέα.

Μέχρι στιγμής με τις ανακοινώσεις που έγιναν την Τετάρτη τα 800 ευρώ τα δικαιούνται όλοι οι εργαζόμενοι για τους οποίους αναστέλλεται προσωρινά η σύμβαση εργασίας τους, λόγω αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης με κρατική εντολή, για τους οποίους το Κράτος καλύπτει πλήρως ασφαλιστικά δικαιώματα, συνταξιοδοτικά και υγείας για συγκεκριμένο διάστημα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και ατομικές επιχειρήσεις που επίσης κλείνουν με κρατική εντολή.

Σήμερα θα αποσαφηνιστεί πως θα διατεθεί το επίδομα ειδικού σκοπού σε όσες επιχειρήσεις εξακολουθούν να λειτουργούν αλλά υφίστανται δραστική μείωση του τζίρου τους και πρακτικά υπολειτουργούν. Όπως είπε χθες ο Πρωθυπουργός το μέτρο, λοιπόν, δεν αφορά μόνο τις επιχειρήσεις που ανέστειλαν τη λειτουργία τους, αλλά τη μεγάλη πλειονότητα των εργαζόμενων στον ιδιωτικό τομέα. Των οποίων το κράτος θα καλύψει και όλες τις ασφαλιστικές εισφορές.

Σύμφωνα με το επικρατέστερο σενάριο που μένει να επιβεβαιωθεί σε λίγη ώρα, εδώ θα εντάσσονται εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις που λειτουργούν αλλά με δραστική μείωση τζίρου για τους οποίους εξαιτίας της πτώσης της δραστηριότητας αναστέλλεται η σχέση εργασίας, προσωρινά μόνο χωρίς να χαθεί η θέση εργασίας.

Δηλαδή υφίστανται προσωρινή αναστολή και με την επιστροφή σε κανονικές συνθήκες εργασίας θα έχουν τη δουλειά τους. Σε αυτές τις περιπτώσεις η απώλεια εισοδήματος θα καλύπτεται με το επίδομα. Στην κατηγορία των 800 ευρώ εμπίπτουν όσοι απολύθηκαν ή εξαναγκάστηκαν σε παραίτηση από 1η Μαρτίου μέχρι και χθες κάτι που αναμένεται να επικυρωθεί με τις σημερινές ανακοινώσεις.

Σχετικά με το δώρο του Πάσχα είναι πιθανόν σήμερα να ανακοινωθεί ότι αίρονται οι ποινικές κυρώσεις για τη μη καταβολή του εντός Απριλίου για να εξασφαλιστεί η δυνατότητα σε όσες επιχειρήσεις δεν μπορούν λόγω ρευστότητας να ανταποκριθούν να το πληρώσουν τον Ιούνιο ίσως μαζί με το επίδομα αδείας.

Ο Πρωθυπουργός διαβεβαίωσε ότι το Δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο στους δικαιούχους σε χρόνο που θα ανακοινώσουν τα συναρμόδια υπουργεία.

Παρά τις μεγάλες διευκολύνσεις που παρέχονται στις επιχειρήσεις, με αναστολή πληρωμής μεγάλου μέρους των υποχρεώσεων τους και δόσεων επιχειρηματικών δανείων, το πάγωμα της δραστηριότητας – με την εξαίρεση κάποιων κλάδων όπως ο κλάδος των τροφίμων – αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα ρευστότητας.

Την ίδια στιγμή εν μέσω ισχυρής αβεβαιότητας για την έκβαση της κατάστασης το ενδεχόμενο να καλύψει ο κρατικός προϋπολογισμός το κόστος και του Δώρου σε αυτή τη φάση κρίνεται δύσκολο.

ethnos.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button