ΑτζένταΔυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων καλεί σε παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΛΓΑ Αγρινίου

Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας καλεί αγρότες και κτηνοτρόφους σε παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του ΕΛΓΑ Αγρινίου την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου 2018 και ώρα 11:00 το πρωί.

Αναλυτικά η ανακοίνωση αναφέρει τα εξής:

Άλλη μια χρονιά χαμένη θα μετρούν οι ελαιοκαλλιεργητες του Νομού μας εξαιτίας της τεράστιας καταστροφής που έχει γίνει από την προσβολή του δάκου και την προσβολή από το γλειοσποριο (μυκητας).Σε πολλές περιοχές η ζημιά είναι ολοκληρωτική που πολλοί συνάδελφοι, μικροί παραγωγοί δεν θα βγάλουν ούτε το λάδι για το σπίτι τους. Οι ευθύνες γίνονται “μπαλάκι” μεταξύ κυβέρνησης – Περιφέρειας ενώ εμείς καταστρεφόμαστε.


Με ευθύνη όλων των κυβερνήσεων και της σημερινής, έχουν περικοπεί στο 1/3 οι δαπάνες για τη δακοκτονία και την ίδια στιγμή υπάρχει η παράλογη παρακράτηση του 2% επί του τζίρου των παραγωγών για τη δακοκτονία. Η περιφερειακή αρχή έχει τεράστιες ευθύνες για την καθυστέρηση των ψεκασμών. Για το μόνο που ενδιαφέρεται είναι να “πιάνει τους στόχους των μνημονίων.Ο πρώτος ψεκασμός ξεκίνησε εδώ στο νόμο μας και βέβαια όχι σε όλες τις περιοχές προς τα τέλη Αυγούστου δηλαδή 2 με 3 μήνες καθυστέρηση με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ελεγχθούν οι πληθυσμοί του δάκου ενώ ταυτόχρονα ευνοούνταν και από τις καιρικές συνθήκες. Το αποτέλεσμα ήταν να χαθεί μεγάλο μέρος της παραγωγής πολύ πριν ξεκινήσει η περίοδος της συγκομιδής.

Η αντιμετώπιση του δάκου δεν είναι ευθύνη των αγροτών που μόνοι τους ή κατά ομάδες ραντίζουν τα χωράφια τους, όπως μας καλούσε να κάνουμε μέσα στο καλοκαίρι η ΔΑΟΚ Αιτ/νίας. H μεγάλη μείωση της παραγωγής σε συνδυασμό με τη λεηλασία του ισχνού εισοδήματός μας, την υψηλή φορολογία μέσω των “τεκμηρίων διαβίωσης”, τα δεκάδες χαράτσια και τις πολύ μεγάλες ασφαλιστικές εισφορές στον ΕΦΚΑ, μαθηματικά μας οδηγούν στο ξεκλήρισμα. Το 2018 υπάρχει η επιστημονική γνώση και η τεχνογνωσία για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα του δάκου. Εμπόδιο είναι οι πολιτικές των κυβερνήσεων διαχρονικά που στηρίζουν τους μεγαλοαγρότες, τους επιχειρηματίες και τους μεγαλέμπορους, ξεκληρίζοντας το μικρό και μεσαίο κλήρο. Η νέα αναθεωρημένη ΚΑΠ για το διάστημα 2021-2017 με την οποία συμφωνούν ΣΥΡΙΖΑ – ΝΔ – ΚΙΝΑΛ ενισχύει αυτή τη κατεύθυνση.

Καλούμε όλους τους μικρομεσαίους αγρότες και κτηνοτρόφους σε παράσταση διαμαρτυρίας με στόχο την ικανοποίηση των αιτημάτων μας την Παρασκευή 7 Δεκεμβρίου στις 11.00 το πρωί, στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο.

Διεκδικούμε:

Παλεύουμε για ΕΛΓΑ με επαρκή κρατική χρηματοδότηση ενώ από το 2011 οι κυβερνήσεις δεν έδωσαν ούτε ένα ευρώ στον προϋπολογισμό του και τα πάντα καλύπτονται μόνο από τις ασφαλιστικές εισφορές αγροτών και κτηνοτρόφων.

– ΕΛΓΑ που θα ασφαλίζει και θα καλύπτει την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους φυσικούς κινδύνους και νόσους στο 100%.

– Εκτιμήσεις ζημιάς αντικειμενικές που θα καλύπτουν την τεράστια ζημιά.
– Με την κοινοποίηση των εκτιμήσεων, ΑΜΕΣΗ πληρωμή των αποζημιώσεων αλλιώς δεν μπορούμε να συνεχίσουμε την παραγωγική δραστηριότητα.

– Να προχωρήσουν άμεσα στην καταγραφή της ζημιάς και να αποζημιώσουν τους ελαιοπαραγωγούς για το χαμένο εισόδημά τους γρήγορα από τον κρατικό προϋπολογισμό, χωρίς να ενταχθούν οι ζημιές στα ΠΣΕΑ, όπου θα αργήσουν οι αποζημιώσεις πάρα πολύ, μπορεί και χρόνια, όπως έχει συμβεί σε άλλες περιπτώσεις.
– Να αυξηθούν οι μέχρι τώρα πετσοκομμένες πιστώσεις, που δίνονται από τον κρατικό προϋπολογισμό για τη δακοκτονία.

– Να μην κρατηθεί από κανέναν αγρότη το 2% για τη δακοκτονία.
– Να γίνεται αποκλειστικά από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων η εφαρμογή του προγράμματος δακοκτονίας. Αλλαγή του τρόπου εκτέλεσης του δολωματικού ψεκασμού έγκαιρα με επιστημονικούς όρους, χωρίς να εξαιρείται καμία ελαιοκομική περιοχή.
– Να γίνουν οι αναγκαίες προσλήψεις του κατάλληλου προσωπικού.

*Φωτογραφία αρχείου

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button