Δυτική Ελλάδα

Παρασκευή αγνού χειροποίητου σαπουνιού στην Παντάνασσα

koi-sapouni-pantanassa4Σύσσωμη η Τοπική Κοινότητα Παντάνασσας αγκάλιασε στην πλατεία της την πρώτη δραστηριότητα του Συλλόγου της που αφορούσε στην παρασκευή χειροποίητου σαπουνιού από μούργα (το κατακάθι του ελαιόλαδου).  Μια τέτοια δραστηριότητα ανταποκρίνεται στον πρωταρχικό στόχο του Συλλόγου μας, ο οποίος είναι να κατακτήσουμε γνώσεις μαθαίνοντας μέσα από την παράδοση και χωρίς να επιβαρύνουμε το περιβάλλον μας.

koi-sapouni-pantanassa2Εξαιτίας, λοιπόν, του γεγονότος ότι η Παντάνασσα, αλλά και η ευρύτερη περιοχή γύρω από τη λίμνη Τριχωνίδα, είναι συνυφασμένη με την ύπαρξη ελαιώνων επιλέχθηκε ώστε η θρυαλλίδα των δραστηριοτήτων μας να σχετίζεται με το ελαιόλαδο, τοπικό προϊόν που είναι βραβευμένο σε πανελλήνιους διαγωνισμούς. Βέβαια, δεν είναι τυχαία η περίοδος αυτής της δράσης, καθώς συμπίπτει με την εποχή της συγκομιδής των ελιών και, κατ’ επέκταση, τη μετάγγιση του παλιού λαδιού από τα βαρέλια και την αντικατάστασή του από αυτό της νέας εσοδείας.

koi-sapouni-pantanassa1 Η μούργα, όπως διαπιστώσαμε δεν είναι τόσο «άχρηστη» όσο φαίνεται. Αυτό μας το εξήγησαν κι οι γιαγιάδες του Συλλόγου που έφεραν στον νου τους μνήμες από την παιδική τους ηλικία, τότε που κάθε σπίτι παρήγαγε το δικό του σαπούνι. Έτσι κι ο «Πυγμαίος ο Τριχώνιος» θέλει να δείξει και στα νεότερα μέλη του ότι είναι απαράδεκτο να ρίχνονται τα υπολείμματα του λαδιού σε κάδους, χωράφια, νεροχύτες, αφού έτσι όλα καταλήγουν να μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα, κι ιδίως τη λίμνη μας που αποτελεί πηγή ζωής για τους κατοίκους των γύρω περιοχών της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button