Δυτική Ελλάδα

Παραμένουν οι κίνδυνοι στην Ελατόβρυση

koi-katolisthisi-elatovrysiΤα κατολισθητικά φαινόμενα στην περιοχή της Ελατόβρυσης Ναυπακτίας βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη και οι κίνδυνοι για τα οδικά δίκτυα, τα δίκτυα κοινής ωφέλειας και τις κατοικίες, ιδίως στον οικισμό της Λάλκας, παραμένουν.

Αυτό προκύπτει από την έκθεση της αυτοψίας που πραγματοποίησε η Ομάδα Άμεσης Παρέμβασης του Ι.Γ.Μ.Ε.Μ. και έδωσε στη δημοσιότητα ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Σταύρος Καλαφάτης, απαντώντας σε σχετική αναφορά των βουλευτών Αιτωλοακαρνανίας του ΣΥΡΙΖΑ, Γιώργου Βαρεμένου και Μαρίας Τριανταφύλλου.

Με την αναφορά τους οι δύο βουλευτές περιέγραφαν το πρόβλημα, έθεταν υπόψη των αρμόδιων υπουργών σχετική έκθεση του προέδρου του Συλλόγου των Απανταχού της Ελλάδος Ελατοβρυσιτών Ναυπακτίας και ζητούσαν να κινητοποιηθούν όλες οι αρμόδιες υπηρεσίες, περιλαμβανομένης και της Ομάδας Άμεσης Παρέμβασης του Ι.Γ.Μ.Ε.Μ., προκειμένου να εκτιμηθούν οι διαστάσεις και οι επιπτώσεις του φαινομένου, να αντιμετωπισθούν οι άμεσες ανάγκες των κατοίκων και να περιφρουρηθούν η ασφάλεια και οι περιουσίες τους.

Η αυτοψία πραγματοποιήθηκε τις επόμενες ημέρες και, σύμφωνα με την έκθεσή της,πρόκειται για μια σημαντικού μεγέθους σύνθετη κατολίσθηση (2,5 χλμ μήκος και 750 μ. πλάτος, συνδυασμός μεταθετικής ολίσθησης με παραγωγή μεγάλου όγκου αναμοχλευμένων υλικών -λασπορροή), που εκδηλώνεται στο κεντρικό τμήμα της λεκάνης Φράγκου -Λάλκα- Λιβάδια, μεταξύ των οικισμών Λάλκα και Ελατόβρυσης και στον δρόμο προς Κρυονέρια και Άνω Χώρα, σε συνολική έκταση 1,12 τ. χλμ.

Οι συνέπειες της κατολίσθησης είναι ήδη σοβαρές. Στα χωριά Ελατόβρυση και Γρηγόρι έχει διακοπεί η ηλεκτροδότηση λόγω ζημιών στους στύλους της ΔΕΗ, το δίκτυο των σωληνώσεων μέσω των οποίων υδρεύεται η Ελατόβρυση από πηγές της περιοχής έχει υποστεί σοβαρές ζημιές με αποτέλεσμα την απώλεια του 50% περίπου της τροφοδοσίας της δεξαμενής ύδρευσης, ενώ ζημιές παρατηρήθηκαν σε τουλάχιστον τρία σπίτια του οικισμού Λάλκα, καθώς και στις οδούς πρόσβασης προς Κρυονέρια και Άνω Χώρα.

Οι γεωλόγοι που διενήργησαν την αυτοψία, εκτιμούν ότι το φαινόμενο βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη «και είναι ενδεχόμενο να επηρεάσει μεγαλύτερο τμήμα του οικισμού Λάλκα, καθώς επίσης και το οδικό δίκτυο»∙ότι στα κατάντη«δεν υφίσταται σοβαρός κίνδυνος για τονοικισμό της Ελατόβρυσης, παρ’ όλα αυτά συστήθηκε στον πρόεδρο της Τοπικής Κοινότητας η συνεχής παρακολούθηση του φαινομένου»∙ και ότι, τέλος, «οποιεσδήποτε μελέτεςγια την πλήρη διερεύνηση του φαινομένου και την επιλογή των κατάλληλων παρεμβάσεων δεν μπορούν να πραγματοποιηθούντην περίοδο αυτή, καθώς το φαινόμενο βρίσκεται σε έξαρση».

Απαντώντας στην ίδια αναφορά, ο υπουργός Εσωτερικών Ευριπίδης Στυλιανίδης περιορίζεται να αναφέρει τα ποσά που είχαν δοθεί μέσω της Σ.Α.Τ.Α. το 2012 και τους πρώτους μήνες του 2013, πριν από την εκδήλωση των κατολισθήσεων, στον Δήμο Ναυπακτίας «για την κάλυψη έργων και επενδυτικών δραστηριοτήτων», καθώς και στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, το ίδιο διάστημα, «για την κάλυψη επενδυτικών δαπανών της». Πάντως, σε συνημμένο έγγραφό του, ο αναπληρωτής Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας δηλώνει ότι «η περιοχή στην οποία έγινε η κατολίσθηση βρίσκεται εκτός του επαρχιακού οδικού δικτύου και δεν υπάγεται στην αρμοδιότητα της Υπηρεσίας μας, αλλά στον Δήμο Ναυπακτίας και το Δασαρχείο Ναυπακτίας».

Από την  πλευρά του, τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Σταύρος Καλογιάννης, αναφέρει ότι η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας ή η Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας δεν έχουν μέχρι στιγμής υποβάλει αίτημα στην Υπηρεσία Αποκατάστασης Σεισμοπλήκτων και «ως εκ τούτου, η Υ.Α.Σ. δεν μπορεί να εξετάσει το ενδεχόμενο οριοθέτησης των πληγεισών περιοχών και να τις εντάξει στα προγράμματα αποκατάστασης ζημιών του Υπουργείου».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button