Δυτική Ελλάδα

Παραδοσιακό βιβλιοδετείο στη Ναύπακτο

koi-bibliodetisΗ βιβλιοδεσία, τέχνη που τείνει να εκλείψει, καθώς κερδίζει έδαφος η τεχνολογία. Μια τέχνη που μας έχει κληροδοτήσει βιβλία-έργα τέχνης, με περίτεχνα δεσίματα και εντυπωσιακά εξώφυλλα.

Η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία εκπληρώνει αισθητικούς, αλλά, κυρίως, πρακτικούς στόχους, επιμηκύνει το χρόνο ζωής του βιβλίου και το συντηρεί. Η δουλειά του βιβλιοδέτη απαιτεί χρόνο, καλλιτεχνικό ταλέντο και τεχνικές δεξιότητες. Βιβλία μικρά και μεγάλα, δεμένα με ευγενή δέρματα και χρυσά στολίσματα, χειροποίητα διακοσμητικά χαρτιά και ποικίλα μοντέρνα υλικά, αποκαλύπτουν τη βαθιά σχέση του βιβλιοδέτη με το είδος του βιβλίου και το περιεχόμενό του.

Το βιβλίο αποτελεί βασικό στοιχείο του πολιτισμού και η καλλιτεχνική βιβλιοδεσία είναι η τέχνη που το ομορφαίνει, το συντηρεί, και του προσδίδει μεγαλύτερη χρονική διάρκεια ζωής. Ο βιβλιοδέτης, εφαρμόζοντας την τεχνική και την εμπειρία του, βρίσκει ποικίλους τρόπους να εκφραστεί, να εκφράσει τον συναισθηματικό του κόσμο και τις καλλιτεχνικές του απόψεις, καθώς το βιβλίο είναι πηγή πολύτιμων πληροφοριών που αντανακλά τις κοινωνικές, πολιτικές ή τις ιδεολογικές συνθήκες που το παρήγαγαν.

Πρόκειται για μια ιδιαίτερη τέχνη, ή οποία καταρχάς απαιτεί χρόνο, τεχνικές δεξιότητες, ταλέντο και μεράκι, μυστικά τα οποία γνωρίζει ο Αθανάσιος Βλαχογιάννης. Από το 1989, εδώ και εικοσιένα χρόνια, ο μοναδικός στην Αιτωλοακαρνανία και ανάμεσα στους ελάχιστους «ρομαντικούς» πανελλαδικά συνεχίζει τη τέχνη της βιβλιοδεσίας, που προϋπήρχε της τυπογραφίας. Μηχανήματα από παλαιά βιβλιοδετεία, ηλικίας άνω των 200 ετών, χρησιμοποιεί και σήμερα στο εργαστήριό του που διατηρεί στη Ναύπακτο, καθώς η τεχνική στο δέσιμο ενός χειροποίητου βιβλίου παραμένει η ίδια, παρά τους αιώνες που έχουν περάσει. «Ένα δεμένο βιβλίο στο χέρι, είναι βιβλίο που θα διατηρηθεί» μας λέει, παραπέμποντάς μας σε βιβλιοθήκες μοναστηριών αλλά και σε σπάνια βιβλία, που αν και έχουν αιώνες ηλικία διατηρούνται μέχρι σήμερα.

πηγή:prasinomple.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button