sliderΓεγονόταΡοή Ειδήσεων

Πανώλη αιγοπροβάτων: Στήνεται κέντρο επιχειρήσεων στο Αγρίνιο, έρχονται κτηνίατροι από όλη την χώρα

Τρεις εστίες στην Αιτωλοακαρνανία, συνδέονται επιδημιολογικά με μολυσμένη εκτροφή από την ΠΕ Λάρισας

Στην σύσταση κέντρου επιχειρήσεων στο Αγρίνιο και τον Πύργο προχωρά το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για την παρακολούθηση-εποπτεία και τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών για την διαχείριση της εξάπλωσης της πανώλης των αιγοπροβάτων στην Δυτική Ελλάδα.

Όπως έγινε γνωστό κτηνίατροι, αλλά και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων, καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, στα δύο κέντρα επιχειρήσεων.


Στην ανακοίνωση του Υπουργείου γίνεται λόγος για πέντε εστίες, τρεις στην Αιτωλοακαρνανία και δύο στην Ηλεία.

Επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος όλων των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να βεβαιωθούν οι αρμόδιοι ότι δεν υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση της νόσου.

Μάλιστα, επιβεβαιώνεται επίσημα ότι και οι πέντε αυτές εστίες συνδέονται επιδημιολογικά, με μολυσμένη εκτροφή από την ΠΕ Λάρισας.

Αναλυτικά η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων:

«Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της επιδημιολογικής διερεύνησης και των εργαστηριακών αποτελεσμάτων, δημιουργείται για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες μέρες, μια ευρείας έκτασης και κλίμακας κτηνιατρική επιχείρηση. Αυτή τη φορά στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας.

Η συγκεκριμένη επιχείρηση, η οποία εξελίσσεται ύστερα από εντολή του ΥπΑΑΤ Κώστα Τσιάρα και την οποία συντονίζει ο Γ.Γ του Υπουργείου Γιώργος Στρατάκος, αναμένεται να είναι μεγαλύτερη σε σχέση με την αντίστοιχη της Θεσσαλίας.

Ήδη, στο πεδίο επιχειρούν στην ΠΕ Αιτωλοακαρνανίας και στην ΠΕ Ηλείας κτηνίατροι, αλλά και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων, οι οποίοι συνεχώς καταφθάνουν από όλη την Ελλάδα, στα δύο κέντρα επιχειρήσεων με έδρα τον Πύργο και το Αγρίνιο.

Στόχος είναι να ελεγχθούν άμεσα 2.504 κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις και 436.500 αιγοπρόβατα που διαβιούν στις ζώνες προστασίας και επιτήρησης που έχουν ήδη ορισθεί σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες.

Μέχρι σήμερα έχουν θανατωθεί ή έχει προγραμματισθεί να θανατωθούν στις αμέσως επόμενες ημέρες σε όλη την Ελλάδα,18.335 αιγοπρόβατα.

Αυτή τη στιγμή στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, υπάρχουν πέντε εστίες, τρεις στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και δύο στην Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και επιδίωξη είναι να ολοκληρωθεί ο κλινικός έλεγχος όλων των ζώων που βρίσκονται στις ζώνες επιτήρησης, το συντομότερο δυνατόν, ώστε να βεβαιωθούμε ότι δεν υπάρχει περαιτέρω εξάπλωση της νόσου. Να σημειωθεί ότι και οι πέντε αυτές εστίες συνδέονται επιδημιολογικά, με μολυσμένη εκτροφή από την ΠΕ Λάρισας.

Οι κτηνιατρικές υπηρεσίες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας βρίσκονται σε συναγερμό, ενώ στην προσπάθειά τους συνδράμουν και κτηνίατροι και γεωτεχνικοί άλλων ειδικοτήτων του ΥΠΑΑΤ, ΕΛΓΑ, ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, ΟΠΕΚΕΠΕ. αλλά και ιδιώτες κτηνίατροι από την περιοχή. Κλιμάκια του ΕΦΕΤ ενημερώνουν για τα μέτρα διαχείρισης του γάλακτος και ελέγχουν την τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας σε όλα τα τυροκομεία της περιοχής.

Η τήρηση των μέτρων βιοασφάλειας ελέγχεται και κατά τη διακίνηση και εμπορία των ζωοτροφών.

Πολύ σημαντική είναι και η συμβολή των κτηνοτρόφων της περιοχής, η ενεργή συμμετοχή των οποίων είναι απαραίτητη για την επιτυχία της επιχείρησης».

Χορηγούμενη

thumbnail Τοπική Διαφήμιση
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση

2 Σχόλια

  1. Το Πάσχα προβλέπω να έχουμε γεμιστά αντί για αρνί και κοκορέτσι θα απαγορευθεί με Νομό το κρέας ή Υπουργικές Διατάξεις, όλα για την Δημόσια Υγεία. 😂😂😂😂Σσσσσσ, η Ελλάδα κοιμάται μην την ξυπνάτε 😴😴😴😴.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button