Δυτική ΕλλάδαΡοή ΕιδήσεωνΥγεία-Ομορφιά

Πανεπιστήμιο Πατρών: Πως λειτουργεί το Εργαστήριο διάγνωσης κορωνοϊού-έγιναν 1090 εξετάσεις

Το Εργαστήριο λειτουργεί από τις 13/03/2020, σε ειδικά διαμορφωμένους χώρους του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Πατρών, που εξασφαλίζουν την ασφαλή διαχείριση των από αέρος μεταδιδομένων ιών και είναι εξοπλισμένο με τα κατάλληλα όργανα για την εκτέλεση μοριακών διαγνωστικών εξετάσεων όπως αυτές της ανίχνευσης του ιού SARS-Cov-2 σε δείγματα ασθενών με υποψία COVID-19.

Η διάγνωση του SARS-CoV-2 εκτελείται με μέθοδο RT-PCR σε πραγματικό χρόνο (Real-timePCR), χρησιμοποιώντας το VIASURE SARS-CoV-2 RT-PCRKit που ανιχνεύει δύο γονίδια του ιού για την ακριβή ανίχνευσή του. Συγκεκριμένα, η μέθοδος ανιχνεύει μια συντηρημένη περιοχή των ORF1ab και Ν γονιδίων για τον ιό SARS-CoV-2. Η μέθοδος έχει όριο ανίχνευσης 10 αντίγραφα RNA για τα γονίδια ORF1ab και Ν.

Η συγκεκριμένη μέθοδος και τα αντιδραστήρια που χρησιμοποιούνται είναι πιστοποιημένα για in vitro διαγνωστική χρήση (CE-IVD) σύμφωνα με τις διεθνείς οδηγίες από WHO, CDC-US, Pasteur Institute-Paris, Charite-Berlin, CDC-China.

Το Εργαστήριο χειρίζεται όλα τα δείγματα που λαμβάνει προς εξέταση από Νοσοκομεία της 6ης ΥΠΕ. Μέχρι τις 9 /04/2020, το Εργαστήριο έχει κάνει 1090 εξετάσεις.

Το προσωπικό του Εργαστηρίου απαρτίζεται από:

Αθανασία Μουζάκη, PhD, Καθηγήτρια Εργαστηριακής Αιματολογίας-Αιμοδοσίας, Τμήμα Ιατρικής, Παν/ου Πατρών [Επιστημονική Υπεύθυνη, ΕΥ] Μαρία Ρόδη, PhD, Μεταδιδακτορική ερευνήτρια, Τμήμα Ιατρικής, Παν/ου Πατρών
Αθηνά Αλεξανδροπούλου, Τεχνολόγος
Φωτεινή Καλογιάννη, Τεχνολόγος

Το Εργαστήριο επικουρεί το μέλος ΕΔΙΠ του Ιατρικού Τμήματος κ. Αναστάσιος Γεωργακόπουλος, PhD.

Τα μέλη του Εργαστηρίου εργάζονται παράλληλα για τη δημιουργία εναλλακτικών μοριακών μεθόδων ανίχνευσης του ιού SARS-Cov-2, για τη περίπτωση που τα πιστοποιημένα για in vitro διαγνωστική χρήση αντιδραστήρια εξαντληθούν, λόγω της αυξημένης ζήτησης που υπάρχει γι ’αυτά από παρόμοια Εργαστήρια που δραστηριοποιούνται σε ΗΠΑ και Ευρώπη.

Εφόσον υπάρξει χρηματοδότηση από την 6η ΥΠΕ ή/και ΕΟΔΥ, το Εργαστήριο μπορεί να πραγματοποιεί ελέγχους αντισωμάτων έναντι του SARS-Cov-2 γιατί η κ.Μουζάκη (ΕΥ) είναι Ανοσοβιολόγος με 35χρονη εμπειρία στο αντικείμενο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button