Αυτοδιοίκηση

Πανελλαδικό θέμα οι δηλώσες Ρήγα

Πώς μοιράστηκαν οι ψήφοι των οπαδών της Χρυσής Αυγής στον β΄γύρο

koi-ekloges-kalpi

“Ηταν Τρίτη πρωί, μόλις δύο ημέρες μετά τον πρώτο γύρο των εκλογών όταν ο Χρήστος Ρήγας –ήδη εκλεγμένος περιφερειακός σύμβουλος στη Δυτική Ελλάδα με τη Χρυσή Αυγή (Χ.Α.)– ετοιμαζόταν να βγει στον αέρα ραδιοφωνικής εκπομπής σε έναν πατρινό σταθμό” φράφει η εφημερίδα “Καθημερινή” και συνεχίζει: ” Ο συνδυασμός του οποίου ήταν επικεφαλής, είχε συγκεντρώσει στον πρώτο γύρο 31.338 ψήφους, οπότε ευλόγως κάποια στιγμή ο δημοσιογράφος τον ρώτησε: «Ποιους θα στηρίξετε στον δεύτερο γύρο;» «Δεν ψηφίζουμε Αριστερούς. Θα ψηφίσουμε κατά συνείδηση», απάντησε ο Ρήγας. «Δηλαδή ποιους;», επέμεινε ο δημοσιογράφος.

«Θα στηρίξουμε συγκεκριμένα πρόσωπα: τον Κατσανιώτη για τις περιφερειακές και τον Χριστόπουλο για τις δημοτικές». Προφανώς το γεγονός πως και οι δύο αυτοί υποψήφιοι προέρχονταν από τη Ν.Δ. ήταν ο λόγος που μέσα σε ελάχιστη ώρα έγινε αυτό που περιέγραψαν άνθρωποι του σταθμού ως «κακός χαμός». Ο ίδιος ο Κασιδιάρης, αλλά και άλλοι βουλευτές της Χ.Α. τηλεφώνησαν στον σταθμό ζητώντας… εξηγήσεις (!) και προφανώς μετέφεραν τη δυσαρέσκειά τους στον ίδιο τον Ρήγα, αφού μέσα σε ελάχιστη ώρα ανέβασε στην ιστοσελίδα του κόμματος κείμενο όπου διέψευδε τα όσα είχε πει λίγη ώρα νωρίτερα.

Το περιστατικό είναι ένα από τα πολλά που διαδραματίστηκαν τις επτά ημέρες που μεσολάβησαν μέχρι να ξανανοίξουν οι κάλπες του β΄ γύρου. Οι περίπου 500.000 ψηφοφόροι της Χ.Α. ανά την επικράτεια βρέθηκαν στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος τόσο των περισσότερων υποψηφίων του β΄ γύρου, όσο και των αναλυτών εκλογολόγων. Ολοι τους προσπαθούσαν να βρουν απαντήσεις στον γρίφο του «πού θα πάει η ψήφος της Χ.Α.».

Ισως ένα από τα πιο ενδιαφέροντα ευρήματα εκείνης της εβδομάδας βγήκε από τη δημοσκόπηση του Πανεπιστημίου της Μακεδονίας. Οταν η ομάδα Ερευνών Κοινής Γνώμης ζήτησε από όλους όσοι είχαν δηλώσει πως θα ψηφίσουν Χ.Α. στις ευρωεκλογές να πουν ποια άλλα τέσσερα κόμματα θα ψήφιζαν εάν είχαν τη δυνατότητα, 58% δήλωσαν πως δεν είναι διατεθειμένοι να στηρίξουν κανένα άλλο κόμμα. Στο πλαίσιο της ίδιας υποθετικής άσκησης, οι ερευνητές προσπάθησαν να εντοπίσουν ποια άλλα κόμματα επέλεξαν αυτοί που είχαν βάλει μέσα στις τέσσερις επιλογές τους τη Χ.Α. Με απλά λόγια, προσπάθησαν να βρουν με ποια κόμματα «γειτνιάζει» κατά κάποιον τρόπο η Χ.Α. στο μυαλό των ψηφοφόρων. Εκεί είναι που βρέθηκαν τα πιο αξιοσημείωτα ευρήματα. Οσοι επέλεξαν Χ.Α. μεταξύ των τεσσάρων επέλεξαν σε μεγάλο ποσοστό και ΣΥΡΙΖΑ και ΚΚΕ. Τα αποτελέσματα αυτά, σύμφωνα με τους ερευνητές, μπορεί να αξιολογηθούν ως ένδειξη μιας έντονης διαμαρτυρίας προς τα κυβερνητικά κόμματα του κέντρου, δημιουργώντας έτσι συνθήκες που φέρνουν «κοντά» στο μυαλό του ψηφοφόρου ακόμα και κόμματα τα οποία θεωρητικά είναι τελείως αντίθετα.

Ενα πρώην μέλος της Χ.Α., που ακόμα κρατάει στενή επαφή με αρκετούς από τους παλιούς του «συντρόφους», μίλησε στην «Καθημερινή» ανώνυμα για τις εκλογικές «τάσεις» του πυρήνα των «οργανωμένων» ψηφοφόρων στην Αθήνα. Οπως μας λέει, παρ’ όλο που δεν υπήρχε μια συγκεκριμένη κομματική γραμμή και για τις δύο κάλπες, για όλη τη χώρα, στις δημοτικές εκλογές της Αθήνας, η γραμμή που τουλάχιστον οι «δικοί» του ακολούθησαν ήταν ψήφος στον Σακελλαρίδη. Και αυτό γιατί ο Καμίνης θεωρείται «εχθρός» της Χ.Α. από την ημέρα που τους απαγόρευσε τα συσσίτια στο Σύνταγμα. Με τη βοήθεια του Γιάννη Κωνσταντινίδη, από το Τμήμα Ερευνών Κοινής Γνώμης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, εξετάσαμε το κατά πόσον τα τελικά αποτελέσματα υποστηρίζουν αυτό το σενάριο: «Δεδομένης της ανοικτής πρόσκλησης της Ν.Δ. να στηριχθεί ο Καμίνης, θα μπορούσαμε βάσιμα να εκτιμήσουμε ότι έλαβε στον μεγαλύτερο βαθμό το σύνολο των ψήφων του Α. Σπηλιωτόπουλου και του Ν. Κακλαμάνη», εξηγεί. Αναλύοντας τα νούμερα του β΄ γύρου ο Κωνσταντινίδης καταλήγει πως το κομμάτι της ψήφου Κασιδιάρη όντως δεν μπορεί παρά να μετακινήθηκε κατά το μεγαλύτερο ποσοστό στον Σακελλαρίδη.

Λευκά και άκυρα

Οσο για τις περιφερειακές εκλογές, τα στοιχεία του exit poll της Κυριακής έδειξαν πως η ψήφος της Χ.Α. τριχοτομήθηκε: το 35% δείχνει να πήγε στη Δούρου, το 35% στον Σγουρό και ένα 30% πήγε λευκό ή άκυρο. Ο Π. Κουστένης, μέλος της ομάδας που ανέλυσε τα εκλογικά αποτελέσματα, σημειώνει πως αυτό το τελευταίο ποσοστό –των ψηφοφόρων της Χ.Α. που δήλωσε λευκό ή άκυρο– αποτελεί την πλειοψηφία όλων των ψηφοφόρων και από τα υπόλοιπα κόμματα, που αρνήθηκαν να μπουν στο δίλημμα του β΄ γύρου και φαίνεται πως έχει ιδιαίτερη βαρύτητα. Οπως σημειώνει, είναι χαρακτηριστικό πως σε όσα εκλογικά τμήματα των Αθηνών η Χ.Α. ξεπέρασε το 12% στις ευρωεκλογές, τα λευκά και τα άκυρα έφτασαν επίσης στις μέγιστες τιμές τους κατά κανόνα πάνω από 14%.

Επικοινωνήσαμε τηλεφωνικά με 17 δικαστικούς αντιπροσώπους που ήταν υπεύθυνοι για την καταμέτρηση των ψήφων στα εκλογικά τμήματα της Αθήνας, αλλά και σε κάποια στη Νίκαια. Οι 14 επιβεβαίωσαν στην «Κ» πως τα άκυρα στις δύο κάλπες δημοτικών και περιφερειακών ήταν στη συντριπτική τους πλειοψηφία ψηφοφόρων της Χ.Α. Ενδεικτικά: στο Πέραμα πάνω από τα μισά άκυρα είχαν συνθήματα της Χ.Α., ενώ σε πέντε είχαν προσθέσει φωτογραφία του δικτάτορα Παπαδόπουλου. Στον Σταθμό Λαρίσης και στον Αγιο Παντελεήμονα πολλά είχαν φωτογραφία των δύο νεαρών που δολοφονήθηκαν στο Ν. Ηράκλειο. Σε άλλες περιοχές του κέντρου έβαζαν μηνύματα τόσο προς τους υποψηφίους δημάρχους «πάρτε τους μετανάστες σπίτι σας», αλλά και για τη δικαστική υπόθεση γράφοντας συνθήματα για τη δικαίωση του κόμματος.

thebest

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button