ΕκκλησίαΡοή Ειδήσεων

Παναγία η Σπηλιώτισσα: Το μυστικό στους πρόποδες της Ακρόπολης

Η Αθήνα είναι γεμάτη μυστικά και ιστορίες από το παρελθόν. Και πώς θα μπορούσε να λείπει από αυτά η Ακρόπολη και τα μνημεία της που στέκουν εκεί χιλιάδες χρόνια; Εκεί, λοιπόν, υπάρχει κάτι που δε γνωρίζουν πολλοί – αν και μπορεί να το έχουν παρατηρήσει από μακριά.

Στη νότια πλευρά του Ιερού βράχου, λοιπόν, υπάρχει μια εκκλησία. Γνωστή και ως Παναγία η Σπηλιώτισσα. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή…


Η Παναγία η Σπηλιώτισσα στην σπηλιά της Ακρόπολης

panagia spiliotissa akropoli 114

Εκεί στη νότια πλευρά του βράχου της Ακρόπολης μπορεί να δει κανείς μια σπηλιά. Σε αυτό το σημείο υπάρχει ένα μνημείο που τραβάει το βλέμμα τους όπως κοιτούν πάνω από το Θέατρο του Διονύσου. Ο λόγος για το άγνωστο σε πολλούς χορηγικό μνημείο του Θρασύλλου.

panagia spiliotissa archaia alla

Δημιουργήθηκε περί το 320 π.Χ. από τον Θράσυλλο, αγωνοθέτη των Μεγάλων Διονυσίων και έφερε μορφή ναΐσκου στο πρότυπο των χορηγικών μνημείων. Το μνημείο κατέρρευσε ύστερα από κανονιοβολισμό το 1827, κατά τη διάρκεια της πολιορκίας της Ακρόπολης από τους Τούρκους. Τα σιδερένια κάγκελα σήμερα δηλώνουν με τον τρόπο τους, ότι κάτι πολύτιμο κρύβει στο εσωτερικό του.

Εκεί, λοιπόν, υπάρχει και η άγνωστη εκκλησία, ένα μυστικό που λίγοι γνωρίζουν ότι βρίσκεται στην Ακρόπολη και συγκεκριμένα στους πρόποδές της. Οι παλαιότεροι, ωστόσο, γνωρίζουν την Παναγία τη Σπηλιώτισσα που διαμορφώθηκε στην οθωμανική κυριαρχία. Το αρχαίο και χριστιανικό μνημείο συνυπάρχουν μπροστά και πίσω από το σπήλαιο.

akropoli panagia spiliotissa 114

Μετά την εγκατάσταση στο σπήλαιο αυτής της μικρής εκκλησίας, το χορηγικό μνημείο διατηρείτο σχεδόν ακέραιο μέχρι το 1827, με ορισμένες μορφικές αλλοιώσεις, όπως το φράξιμο των δύο ανοιγμάτων του με τοίχους. Και ήταν πάντα αγαπητό θέμα στην ιστορική εικονογραφία των μνημείων των Αθηνών του 18ου και των αρχών του 19ου αιώνα. Στις αρχές του 2017 το χορηγικό μνημείο ανακαινίστηκε και έγινε αποκατάσταση των τοίχων της Παναγίας της Σπηλιώτισσας, στο εσωτερικό του σπηλαίου. Η Ακρόπολη κρύβει καλά αυτό το μυστικό της εδώ και χρόνια. Και δεν είναι το μόνο.

 

exploringgreece.tv

Χορηγούμενη

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button