Άποψη

Παλεύουμε για το δικαίωμα στην υγεία και στην Αιτωλοακαρνανία

po-katerinopoulos2Γράφει ο Θανάσης Κατερινόπουλος,  Υπ. Βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με το Κίνημα Δημοκρατών Σοσιαλιστών.
 
Ανδρωθήκαμε σε ένα Κίνημα που δεν μοίραζε προνόμια. Αντιθέτως, εγγυήθηκε τα δικαιώματα στην εργασία, τη σύνταξη, την ασφάλιση, την παιδεία, το περιβάλλον και πριν από όλα εγγυήθηκε το δικαίωμα στην υγεία. Ένα δικαίωμα που σήμερα αποτελεί προνόμιο για λίγους. 

Το ΕΣΥ που με τόσο κόπο και αγώνες δημιούργησαν τα στελέχη του Σοσιαλιστικού Κινήματος, δυστυχώς διαλύεται. Το κοινωνικό κράτος καθημερινά αποδομείται. Κυριαρχούν η ανευθυνότητα, οι προσλήψεις ημετέρων, η κακοδιοίκηση, οι ανύπαρκτοι ελεγκτικοί μηχανισμοί, ειδικά την περίοδο της δεξιάς διακυβέρνησης. 

Οι πολίτες της χώρας ταλαιπωρούνται από ένα «ξεχαρβαλωμένο» σύστημα Υγείας. Ασθενείς που υποβάλλονται σε χημειοθεραπείες αναγκάζονται να προμηθεύονται τα φάρμακά τους εκτός των νοσοκομείων γιατί οι διοικήσεις θέλουν να εμφανίσουν μειωμένους προϋπολογισμούς. Ακόμη και σήμερα, ασθενείς που έχουν ανάγκη από αίμα ταλαιπωρούνται στα νοσοκομεία της περιοχής μας λόγω σοβαρών ελλείψεων.


Οι κάτοικοι και οι επισκέπτες του Νομού Αιτωλοακαρνανίας ταλαιπωρούνται καθημερινά στα νοσοκομεία Αγρινίου και Μεσολογγίου και τα Κέντρα Υγείας της περιοχής. Μην μπορώντας να βρουν άκρη καταφεύγουν στις μονάδες της Πάτρας, των Ιωαννίνων ή ακόμα και της Αθήνας, επιβαρυνόμενοι τα έξοδα μετακίνησης και διαμονής.

Ελλείψεις γιατρών και νοσηλευτικού προσωπικού και προβλήματα λειτουργίας θέτουν σε κίνδυνο τη ζωή των ασθενών του Νοσοκομείου Αγρινίου, λίγους μόλις μήνες μετά την έναρξη της λειτουργίας του. Η δε απαξιωμένη αντίστοιχη μονάδα του Μεσολογγίου αδυνατεί να παράσχει με επάρκεια ακόμα και τις στοιχειώδεις υπηρεσίες. Το Κέντρο Φυσικής Ιατρικής Αποκατάστασης Αμφιλοχίας είναι αποδυναμωμένο περισσότερο από ποτέ, μη μπορώντας να εκπληρώσει το σκοπό του. 

Προβλήματα στις εφημερίες, υποστελέχωση, μειωμένοι προϋπολογισμοί, ελλείψεις υγειονομικού υλικού, αναξιοποίητες υπερσύγχρονες δομές λόγω έλλειψης εξειδικευμένου τεχνικού προσωπικού διαταράσσουν την εύρυθμη λειτουργία των μονάδων και υπονομεύουν τις υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Αιτωλοακαρνανίας. 

Ανάλογη αρνητική εικόνα εμφανίζουν και τα Κέντρα Υγείας του Νομού. 

Το Κέντρο Υγείας Βόνιτσας λειτουργεί με μόλις τρεις γενικούς γιατρούς χωρίς καν τις βασικές ειδικότητες γιατρών (παθολόγος, καρδιολόγος, ακτινολόγος). Το Κέντρο Υγείας Αστακού καλύπτεται από μόλις δύο γιατρούς, ενώ εμφανίζει και κτιριακά προβλήματα. Το Κέντρο Υγείας Μύτικα υπολειτουργεί. Tα Κέντρα Υγείας Ναυπάκτου και Άνω Χώρας έχουν αποδυναμωθεί.

Μέχρι πότε η υγεία μας θα επαφίεται στο φιλότιμο και την αυτοθυσία του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού; 

Στις 25 του Γενάρη κάνουμε επιτέλους την επανάσταση του αυτονόητου. Στις 25 του Γενάρη αγωνιζόμαστε για τα αυτονόητα δημόσια αγαθά που όλοι δικαιούμαστε.

Για όλα αυτά που ο Ανδρέας και ο Γιώργος Παπανδρέου πάλεψαν και δημιούργησαν.

Επιλέγουμε την ανατροπή της αδιέξοδης κυβερνητικής πολιτικής με τη συσπείρωση των προοδευτικών, δημοκρατικών δυνάμεων του τόπου. 

Επιλέγουμε τη συνέχιση των μεταρρυθμίσεων και των αλλαγών στις (υπο)δομές που έχει ανάγκη ο τόπος δίχως να υπονομεύουμε την υγεία και την ασφάλεια των πολιτών.

Στις 25 του Γενάρη διεκδικούμε την αξιοπρεπή διαβίωση για όλους τους Έλληνες Πολίτες. 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close