Γεγονότα

Παιδικές κατασκηνώσεις στην Αιτωλ/νία

epi-kataskinoseis-mitropoli

Με άρτια οργάνωση και σύγχρονες υποδομές θα λειτουργήσουν και φέτος οι κατασκηνώσεις των Ιερών Μητροπόλεων, της Χριστιανικής Ένωσης και της Αμφιλοχίας στη Μπούκα

Απόλυτα ασφαλείς οι εγκαταστάσεις. Εξειδικευμένο επιστημονικό προσωπικό και αυστηρός έλεγχος στη διατροφή. Η συμβολή των κατασκηνώσεων στην κοινωνικοποίηση των παιδιών

Οι παιδικές κατασκηνώσεις που λειτουργούν κάθε καλοκαίρι στην Αιτ/νία θα δώσουν και φέτος τη δυνατότητα σε εκατοντάδες νέες και νέους να απολαύσουν τις καλοκαιρινές τους διακοπές, σε ένα σύγχρονο και απόλυτα ασφαλές περιβάλλον. Τα σχολεία κλείνουν στα μέσα Ιουνίου και για τους περισσότερους γονείς, κυρίως για αυτούς που δεν έχουν τη δυνατότητα αποστολής του βλαστού στον παππού και τη γιαγιά, οι έγνοιες πολλαπλασιάζονται. Αν μάλιστα λάβουμε υπόψη μας και την γενικότερη οικονομική δυσπραγία στην Αιτ/νία, οι έγνοιες αυτές γίνονται πραγματικός Γολγοθάς. Οι παιδικές κατασκηνώσεις, όμως, που λειτουργούν στο νομό μας, δίνουν διέξοδο σ’ όλα αυτά και πραγματικές λύσεις.

Ας μην ξεχνάμε ότι το να δώσει κανείς στο παιδί του την ευκαιρία επαφής με τη φύση, είναι ότι καλύτερο θα μπορούσε να του προσφέρει μετά από μια δύσκολη πάντα σχολική χρονιά. Οι παιδικές κατασκηνώσεις που λειτουργούν στην Αιτ/νία υπό την εποπτεία θεσμικών φορέων κύρους, αποτελούν την ιδανική ευκαιρία ώστε τα παιδιά να ξεφύγουν απ’ την καθημερινότητα… και το ασφυκτικό συχνά οικογενειακό περιβάλλον, να διασκεδάσουν σε όμορφους χώρους, να χαρούν, να απολαύσουν το παιχνίδι και τις ομορφιές του καλοκαιριού. Να κολυμπήσουν, να ζωγραφίσουν, να δημιουργήσουν με υλικά της φύσης, να χορέψουν, να αθληθούν. Να μάθουν να ζουν μόνα τους, να κάνουν καινούργιους φίλους, να ανακαλύψουν τον εαυτό τους και να εξερευνήσουν τα όρια της προσωπικότητάς τους.

Στο νομό μας, εδώ και 35 χρόνια λειτουργεί αδιαλείπτως η κατασκήνωση της Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας στη Ρίζα του Αντιρρίου. Οι εγκαταστάσεις είναι σύγχρονες και το προσωπικό, αποτελούμενο από 50 στο σύνολο εθελοντές εργαζομένους, επιστήμονες με εμπειρία και εξειδίκευση, εγγυάται την απόλυτη ασφάλεια των παιδιών και τον παιδαγωγικό, συν τοις άλλοις χαρακτήρα της κατασκήνωσης.

Στη Ρίζα φέτος θα υπάρξουν πέντε κατασκηνωτικές περίοδοι, με την πρώτη να ξεκινά στις 25 Ιουνίου και την τελευταία να λήγει στις 25 Αυγούστου. Απευθύνονται σε κορίτσια – αγόρια εναλλάξ και η διάρκεια της κάθε περιόδου θα είναι 10 ημέρες για τα μικρά παιδιά και 17 για εκείνα του Γυμνασίου – Λυκείου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται για περισσότερες πληροφορίες στα γραφεία του περιοδικού «Κοσμάς ο Αιτωλός» στο Αγρίνιο (επί της Καραϊσκάκη), στο δε Μεσολόγγι στο βιβλιοπωλείο της Ι. Μητρόπολης ή και στην ίδια την Ι.Μ. Αιτωλίας και Ακαρνανίας.

Εξίσου μεγάλη παράδοση και άρτιες εγκαταστάσεις έχει η κατασκήνωση της Ι. Μητρόπολης Ναυπάκτου και Αγίου Βλασίου, που λειτουργεί στον Αγ. Παντελεήμονα Αντιρρίου. Φέτος η έναρξη θα γίνει στις 4 Ιουλίου με 10ήμερα για τα παιδιά του δημοτικού και περιόδους 17 ημερών για τις μεγαλύτερες ηλικίες.

Η Χριστιανική Ένωση Αγρινίου έχει δημιουργήσει τη δική της μεγάλη παράδοση με την κατασκήνωση στον Άγιο Βλάσιο Παρακαμπυλίων. Οι υποδομές είναι άρτιες, οι δε εθελοντές εργαζόμενοι (μαγείρισσες, ομαδάρχες, παιδαγωγοί, νοσηλευτές κ.τ.λ.) εγγυώνται την καλή και ασφαλή λειτουργία της κατασκήνωσης. Σημειώνουμε πως όλες οι εγκαταστάσεις είναι πιστοποιημένες και αδειοδοτημένες απ’ τις αρμόδιες υπηρεσίες. Στον Άγιο Βλάσιο η κατασκήνωση θα ξεκινήσει στις 2 Ιουλίου και θα διαρκέσει μέχρι τις 26 Αυγούστου, με 9ήμερα για τα παιδιά του δημοτικού και 15ήμερα για τους μαθητές γυμνασίου – λυκείου.

Στις προαναφερόμενες κατασκηνώσεις υπάρχει μια μικρή εισφορά, ένα συμβολικό περισσότερο αντίτιμο για την κάλυψη μέρους των λειτουργικών δαπανών. Εντελώς δωρεάν θα είναι η παιδική εξοχή στη Μπούκα του Δήμου Αμφιλοχίας, για την οποία ο δήμος θα αρχίσει να δέχεται αιτήσεις (για προσωπικό και για φιλοξενούμενους) απ’ τις 6 Ιουνίου. Τα κριτήρια εγγραφής θα είναι κοινωνικά.

Η κατασκήνωση της ΔΕΗ στα Κρεμαστά, όμως, δεν θα λειτουργήσει ούτε και φέτος, με απόφαση του Δ.Σ. της Επιχείρησης. Οι εγκαταστάσεις μένουν έτσι αναξιοποίητες, με τη ΔΕΗ να αρνείται ακόμη και το απλούστερο ανταποδοτικό στην περιοχή…

Φώτης Μπερίκος, από την εφημερίδα Συνείδηση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button