ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Παιδιά θύματα της γραφειοκρατίας και των περικοπών στην ειδική αγωγή

Κραυγή αγωνίας γονέων προς την "αφιλόξενη πολιτεία" που έχει στήσει ένα παράλογο σύστημα σε βάρος παιδιών

Γραφειοκρατία, μείωση κονδυλίων και δεκάδες γονείς που γίνονται μπαλάκι μεταξύ δημόσιων υπηρεσιών προκειμένου να εξασφαλίσουν τις θεραπείες ειδικής αγωγής για τα παιδιά τους, συνθέτουν το παράλογο σύστημα που έχει στηθεί με θύματα τα ίδια τα παιδιά και τις οικογένειές τους.

“Αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με έννοιες όπως ΕΚΠΥ, Παράρτημα, πλαφόν χωρίς αυτό να πρέπει να μας αγγίζει. Χρέος μας και μόνο είναι η φροντίδα των παιδιών μας που θα γίνουν ενήλικες με ιδιαιτερότητες και προβλήματα σε μια αφιλόξενη πολιτεία”, σημειώνουν σε ανακοίνωσή της στην οποία περιγράφουν όλα τα γρανάζια της γραφειοκρατίας που πρέπει να περάσουν, συχνά για να ανανεώσουν την γνωμάτευση για “μη αναστρέψιμες ασθένειες”!.


Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι γονείς έχουν συσπειρωθεί σε ομάδες που λειτουργούν ως μέσο πίεσης και γνωστοποίησης του Γολγοθά που περνούν, σε μια πολιτεία που αντί να συμπαρίσταται, συμπεριφέρεται ως εχθρός τους.

Δείτε τι αναφέρουν οι γονείς
Ακριβώς δύο χρόνια μετά την αιφνίδια απόφαση του Υπουργείου Υγείας να “νοικοκυρέψει τον χώρο της ειδικής αγωγής”, με λύπη αλλά και απογοήτευση διαπιστώνουμε ότι όχι μόνο δεν έχουμε πάει ένα βήμα μπροστά αλλά η κατάσταση είναι ακόμη χειρότερη.

Ειδικότερα:

Θεωρούμε ότι απώτερος στόχος της κυβέρνησής είναι η δραστική μείωση του κονδυλίου της ειδικής αγωγής και αυτό διαφαίνεται ξεκάθαρα από τον προϋπολογισμό που μόλις κατατέθηκε. Από τα 105 εκατ. που διατέθηκαν το 2015 (τελευταία καταγεγραμμένα ποσά από τον ΕΟΠΥΥ) για το 2019 εγκρίνονται μόνο 65 εκατ. Αυθαίρετη μείωση δηλαδή 40% χωρίς να μπορεί η κυβέρνηση να το αιτιολογήσει. Επαναλαμβάνουμε ότι είμαστε κάθετα αντίθετοι στον κλειστό προϋπολογισμό για την ειδική αγωγή. Το κονδύλι θα πρέπει να διαμορφώνεται με βάση τις πραγματικές ανάγκες και όχι οι ανάγκες να καλύπτονται από τα τυχόν ποσά που έχουν προϋπολογιστεί.
Ο νέος ΕΚΠΥ – ΕΝΙΑΙΟΣ ΚΑΝΟΝΙΣΜΟΣ ΠΑΡΟΧΩΝ ΥΓΕΙΑΣ (ΦΕΚ 2315/Β/19.6.2018) που συντάχθηκε τόσο βιαστικά και χωρίς επιστημονικό
υπόβαθρο βάση της απόφασης του υπουργείου Υγείας ισχύει μετά από πολλές παρατασεις και αναμονές από την 1η Νοεμβρίου 2018. Ακόμη και σήμερα υπάρχει ασαφές νομικό πλαίσιο και υπαλλήλοι του ΕΟΠΥΥ που δεν έχουν σαφείς οδηγίες και ερμηνεύουν τον νόμο κατά την κρίσης τους. Ο παραλογισμός ξεκινά από το ίδιο το περιεχόμενο του νέου ΕΚΠΥ που μειώνονται θεραπείες τόσο στο πλήθος τους όσο και στο είδος τους.

Ζητείται μάλιστα ανανέωση της κάθε γνωμάτευσης σε κάποιες περιπτώσεις κάθε 4 μήνες, ενώ προβλέπεται και ανώτατος χρόνος παρέμβασης που σε κάποιες διαγνώσεις είναι υπό διερεύνηση. Επιπλέον αυξάνεται η γραφειοκρατία και φαίνεται να μην έχει γίνει αντιληπτό ότι κάποιες παθήσεις είναι ΜΗ ΑΝΑΣΤΡΕΨΙΜΕΣ και είναι άσκοπη η ταλαιπωρία των παιδιών κάθε 4 μήνες.

Ζητάμε εδώ και δύο χρόνια ηλεκτρονική συνταγογράφηση και είναι άξιον απορίας πως δεν έχει υπάρξει ακόμη πολιτική βούληση να περαιωθεί το ζήτημα αυτό που θα είναι και το κλειδί ελέγχου της δαπάνης. Με την ασάφεια που επικρατεί λόγω του νέου ΕΚΠΥ αλλά αλλά και με την προσμονή της ΗΣ οι γονείς από 01 Φεβρουαρίου έχουν μπει σε νέα περιπέτεια προσκόμισης της νεας γνωμάτευσης αρ.εγγράφου ΔΒ3Β/Φ11/οικ.1647/15-01-2019.

Σε ένα ηλεκτρονικό συστημα που ακόμη δεν είναι έτοιμο, ο ΕΟΠΥΥ προσπαθεί να το “εκβιασεί” (σύστημα e-ΔΑΠΥ) με πολλά τεχνικά προβλήματα, με τους γιατρούς να μην καταφερνουν να μπουν στην πλατφόρμα και τους γονείς σε αναμονή.

Παίρνοντας την πολυπόθητη νέα γνωμάτευση από τους πιστοποιημένους γιατρούς του Εοπυυ στα χέρια τους οι γονείς, θα πρεπει να πηγαίνουν για έγκριση στους ελεγκτές ιατρούς ειδικών θεραπειών στον ΕΟΠΥΥ στην αρμόδια περιφερειακή διευθύνση που ανήκουν. Από εκεί θα αποστέλλονται ηλεκτρονικά οι χειρόγραφες γνωματεύσεις που εκδόθηκαν σύμφωνα με το πρότυπο καθώς και την πρότυπη γνωμάτευση θα την προωθούν στην κεντρική υπηρεσία του ΕΟΠΥΥ στην Αθήνα από όπου και θα ελέγχονται πανελλαδικά από ειδική ελεγκτική επιτροπή.

Από μια επιτροπή που δεν έχει ανακοινωθεί ούτε η σύστασή της ούτε το επιστημονικό της υπόβαθρο. Καταλαβαίνουμε όλοι οτι αντί να απλουστευθεί η διαδικαδία προστέθηκε ένα ακόμη ενδιαμέσο στάδιο αναμονής και καθυστέρησης. Μεγαλώνουμε την γραφειοκρατία με ακόμη ένα γρανάζι.

Τέλος το θέμα των voucher που επίμονα προσπαθεί να περάσει η κυβέρνηση είναι σε διαδικασία εκδίκασης στο ΣτΕ όπου προσέφυγαν οι θεραπευτές. Το μέτρο αυτό αναμφίβολα είναι το «όχημά» σας για την μείωση του κονδυλίου. Οι εισφορές όμως που καταβάλουμε όλοι οι ασφαλισμένοι χάνουν με αυτόν τον τρόπο την ανταποδότικότητά τους και είναι ένας ακόμη τρόπος αποθάρυνσης των οικογενειών να συνεχίσουν το έργο τους.

Όλοι εμείς οι γονείς αισθανόμαστε εκτεθειμένοι σε ένα κράτος που μας βομβαρδίζει με νέους κανονισμούς, γνωματεύσεις, πιστοποιημένους γιατρούς, νέα συστήματα.

Αναγκαζόμαστε να ασχοληθούμε με έννοιες όπως ΕΚΠΥ, Παράρτημα, πλαφόν χωρίς αυτό να πρέπει να μας αγγίζει. Χρέος μας και μόνο είναι η φροντίδα των παιδιών μας που θα γίνουν ενήλικες με ιδιαιτερότητες και προβλήματα σε μια αφιλόξενη πολιτεία.

Μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης οι γονείς έχουν συσπειρωθεί σε ομάδες και έχουν ένα και μοναδικό στόχο: ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΕΥΡΩ ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΣΤΙΣ ΘΕΡΑΠΕΙΕΣ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ.

Άλλωστε το αποδιδόμενο ποσό από την πολιτεία είναι το ελάχιστο που μπορεί να καλύψει τις πραγματικές θεραπείες των παιδιών μας.

flashnews.gr

Advertisements
ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pistiolas omilia 1000x563 (1) Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button