Δυτική Ελλάδα

"Παγώνουν" τις κατεδαφίσεις σε όλα τα αυθαίρετα!

epi-aftheretaΤην αναστολή των κατεδαφίσεων αυθαιρέτων σε όλη τη χώρα προβλέπει τροπολογία που κατέθεσαν στη Βουλή τα υπουργεία Περιβάλλοντος και Εσωτερικών.

Το σκεπτικό της συγκεκριμένης διάταξης, που για ορισμένους αποτελεί πρόσχημα, είναι ότι δεν είναι δυνατόν να εκτελεστούν αποφάσεις κατεδάφισης κτισμάτων ανεγερθέντων αυθαιρέτως εντός δασικών εκτάσεων ωσότου κυρωθούν οι οικείοι δασικοί χάρτες. Με άλλα λόγια, η κατεδάφιση των αυθαιρέτων αναστέλλεται επ’ αόριστον, αφού η κύρωση των δασικών χαρτών θα χρειαστεί αρκετά χρόνια για να ολοκληρωθεί.

“Η κύρωση των δασικών χαρτών θα άρει κατά τρόπο αποφασιστικό αμφισβητήσεις ως προς τη νομιμότητα ανέγερσης κτισμάτων εντός δασικών εκτάσεων, εντασσόμενων σε χαρακτηρισμένους οικισμούς ή μη, η δε κατεδάφιση τους προς της κύρωσης των δασικών χαρτών θα προκαλούσε μη αναστρέψιμη κατάσταση. Η αναστολή εκτέλεσης των αποφάσεων κατεδάφισης που προβλέπεται από την παρακάτω διάταξη υπαγορεύεται εξάλλου, και από την ανάγκη επικαιροποίησης των διοικητικών στοιχείων επί των οποίων βασίστηκαν αποφάσεις κατεδαφίσεως (εκδοθείσες σε κάποιες περιπτώσεις, προ δεκαετιών) που δεν έχουν έως σήμερα εκτελεστεί” αναφέρει η αιτιολογική έκθεση της ρύθμισης.

Αντιδράσεις

Η πρωτοφανής διάταξη που συνυπογράφει ο υπουργός αναπληρωτής Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης έχει προκαλέσει εντονότατες αντιδράσεις ακόμη και το κίνημα των Οικολόγων Πρασίνων από το οποίο προέρχεται το κυβερνητικό στέλεχος.

“Οι Οικολόγοι Πράσινοι εκφράζουν την έντονη αντίρρησή τους στην κατεπείγουσα τροπολογία της τελευταίας στιγμής για την αναστολή της κατεδάφισης αυθαιρέτων μέχρι την κύρωση των δασικών χαρτών. Η ψήφιση τέτοιων διατάξεων στη Βουλή με κατεπείγουσες διαδικασίες (κατάθεση και ψήφιση την ίδια μέρα), έχει επανειλημμένως καταγγελθεί από τους Οικολόγους Πράσινους ότι καταλύει κάθε έννοια δημοκρατικής νομιμότητας και διαλόγου.

Οι αντιρρήσεις των Οικολόγων Πράσινων βασίζονται σε πολύ σοβαρές, επανειλημμένως διατυπωμένες τα τελευταία χρόνια, επιφυλάξεις σε ότι αφορά το θέμα των αυθαιρέτων, που έχουν κριθεί παράνομα με τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις και αφορούν:

–  Την ενδεχόμενη παραβίαση του άρθρου 24 για την συνταγματική προστασία της δασικής γης, όσο και την αντισυνταγματικότητα παρέμβασης της κυβέρνησης και της Βουλής σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

– Το πάγωμα των κατεδαφίσεων θα ισχύσει για πολλά χρόνια και πιθανόν επ’ αόριστον, καθώς δεν υπάρχει κανένα δεσμευτικό χρονοδιάγραμμα ούτε για τη σύνταξη ούτε για την κύρωση των δασικών χαρτών.

– Το γεγονός ότι ένα τέτοιο μέτρο αποτελεί επέκταση και ολοκλήρωση της μνημονιακής επιταγής της άκριτης “τακτοποίησης” των υπόλοιπων αυθαιρέτων.
Χωροταξικός σχεδιασμός με την δυνητικά επ’ αόριστον αναστολή κατεδάφισης τελεσίδικα κατεδαφιστέων αυθαιρέτων, είναι ουσιαστικά κάλυψη των παρανομιών εις βάρος του περιβάλλοντος, της οικονομίας, τη συνταγματικής νομιμότητας και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Ζητούμε την άμεση απόσυρση της εν λόγω τροπολογίας ώστε να δοθεί ο απαραίτητος χρόνος διαβούλευσης επί του θέματος.

“Οι υπουργοί Ι. Τσιρώνης και Π. Κουρουμπλής κατέθεσαν πριν λίγο αντισυνταγματική και δασοκτόνα τροπολογία υπέρ αυθαιρέτων σε πολυνομοσχέδιο που ψηφίζεται σε λίγες ώρες στη Βουλή. Πού είναι τελικά οι “πράσινες” πολιτικές σας κ. Τσιρώνη” αναφέρει η WWF.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου, capital.gr

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button