PressαρίσματαΡοή Ειδήσεων

Παγκόσμια μέρα Ρομά: Το σχέδιο είναι… ότι δεν υπάρχει σχέδιο

Στο σχέδιο της Ελλάδας για την κοινωνική ένταξη των Ρομά αναφέρθηκε ο Γενικός Γραμματέας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Καταπολέμησης της Φτώχειας Γιώργος Σταμάτης.

Με αφορμή την σημερινή, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά ο κ. Σταμάτης δήλωσε:


«Η 8η Απριλίου, Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, είναι μια ημέρα γιορτής της ιστορίας, της γλώσσας και του πολιτισμού των Ρομά, αλλά και υπενθύμισης των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν στην πλειονότητά τους. Η διττή σημασία της ημέρας αυτής επισημαίνει με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι το ζήτημα των Ρομά είναι πρωτίστως ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Συμπλήρωσε ακόμη πως η σημερινή ημέρα βρίσκει την Ελλάδα με μια νέα Εθνική Στρατηγική για την Κοινωνική Ένταξη των Ρομά, πλήρως εναρμονισμένη με το νέο στρατηγικό πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ περιέγραψε τις εθνικές προτεραιότητες και στόχους, τα μέτρα πολιτικής και τις θεσμικές παρεμβάσεις για την ισότητα, την ένταξη και τη συμμετοχή των Ρομά σε εθνικό, τοπικό και περιφερειακό επίπεδο.

Πέρα όμως απο τα παραπάνω πομπώδη, η αλήθεια είναι τελείως διαφορετική και όλα συγκλίνουν αβίαστα στο συμπέρασμα πως ουδέποτε υπήρξε μια συνεκτική και αποτελεσματική πολιτική για τους Ρομά. Αντίθετα, αποσπασματικά μέτρα στέγασης ή επιδοματικής λογικής, είχαν μάλλον τα αντίθετα αποτελέσματα.

Το ζήτημα των Ρομά στην Αιτωλοακαρνανία, που αριθμούν αρκετές χιλιάδες, όπως είναι γνωστό σε πολλές τοπικές κοινωνίες, είναι οξύτατο και σχετίζεται με τις συνθήκες διαβίωσης, την πρόσβαση στην εργασία και την μόρφωση και φυσικά, στην εγκληματικότητα. Μια εγκληματικότητα, που πριν απο μερικά χρόνια προκάλεσε συνθήκες πολέμου στο Αιτωλικό, με πυροβολισμούς, απόπειρες ανθρωποκτονίας και συλλήψεις. Τότε που τα «καλόπαιδα» της Χρυσής Αυγής, εμφανίστηκαν ως «προστάτες» και «αλληλέγγυοι» της -δικαίως- αγανακτισμένης κοινωνίας.

Σε άλλες περιοχές, το πρόβλημα «σιγοβράζει» και δεν θέλει πολύ να προκληθούν νέες εστίες έντασης: Σε Αγρίνιο, Μεσολόγγι, Ναύπακτο, Βόνιτσα κ.α ζουν μεγάλοι πληθυσμοί Ρομά και σε άλλες Κοινότητες μικρότεροι, που μερίδα τους σαφώς είναι «προβληματική» και παραβατική, αυτό όμως δεν σημαίνει πως αυτοί οι συμπολίτες πρέπει να καταδικάζονται και να απομονώνονται συλλήβδην. Οι περισσότεροι δεν είναι τέτοιοι.

Οι τοπικές αρχές, αυτοδιοικητικές ή κοινοβουλευτικές, στην πλειοψηφία τους αντιμετώπισαν τους Ρομά με ψηφοθηρικούς όρους. Δεν είναι λίγες οι αναφορές ακόμη και εξαγοράς συνειδήσεων. Υποψήφιοι θεωρούσαν μια καλή αφετηρία την διασφάλιση όσο το δυνατόν περισσότερων ψήφων Ρομα, με το αντίστοιχο αντίτιμο μέσα στο σταυρωμένο ψηφοδέλτιο, ενώ ταυτόχρονα απο την άλλη μεριά υπόσχονταν με αυστηρότητα την «επίλυση του προβλήματος» στις κοινωνίες που είχαν απηυδήσει με την παραβατικότητα, την ρύπανση, την όχληση.

Το πιο εύκολο πράγμα σε αυτό το σύνθετο πρόβλημα, είναι να χαρακτηρίσουμε όλους όσους αντιδρούν «ρατσιστές», ή να αποδεχθούμε πως «οι Ρομα είναι αδύνατο να ενσωματωθούν». Και τα δυο είναι λάθος. Η παραβατικότητα τους δεν είναι «έμφυτη», δεν είναι κομμάτι του DNA τους. Οφείλεται στην ανέχεια, την φτώχεια, την γκετοποίηση, τις αποσπασματικές πολιτικές και φυσικά και στους ίδιους, στο βαθμό που ανέχονται ή υιοθετούν μια νοοτροπία εύκολου κέρδους, πλιάτσικου, επαιτείας.

Η απάντηση στην επίλυση του προβλήματος δεν είναι εύκολη. Ειδικά όταν απο την Πολιτεία και τους εκφραστές της σε όλα τα επίπεδα, δεν υπάρχει η διάθεση για ριζικές αλλαγές που απαιτούν την συμμετοχή των ίδιων των κοινοτήτων Ρομά που δεν θα αντιμετωπίζονται όμως ως εξαγοράσιμες δεξαμενές ψήφων.

Π.Η.Τ.

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button