Παγκόσμια ημέρα νερού: Κάτω τα «ξερά» σας από τον Αχελώο

Η εκ-ντροπή του Αχελώου είναι η επιτομή της αδιαφάνειας, της αυθαιρεσίας, της κακονομίας και της αρπακολατζίδικης λογικής που λέει «αφού το χτίσαμε και το πληρώσαμε, δεν πειράζει που είναι τελείως παράνομο - το τακτοποιούμε μετά»

Στην Ελλάδα, ένα έργο που έχει ακυρωθεί δικαστικά 6 φορές, επειδή παραβιάζει τη νομοθεσία της Ελλάδας και της ΕΕ, συνεχίζει να υπάρχει. Ως πολιτικό όραμα, κυβερνητική πολιτική, ως προγραμματισμός της διοίκησης, ως δαπάνη στον κρατικό προϋπολογισμό. Μέρος του μάλιστα έχει ολοκληρωθεί.

Και τώρα έρχεται η πολιτεία να «τακτοποιήσει» τα ζητηματάκια νομιμότητας εκείνου του μέρους που έχει κατασκευαστεί, να ξεκινήσει τη λειτουργία του, και να σπείρει παντού δημαγωγικά διλήμματα: «εντάξει, η αυθαιρεσία έγινε, αλλά το έργο κατασκευάστηκε και ξοδεύτηκαν αμέτρητα δημόσια εκατομμύρια, οπότε ας λειτουργήσει, ακόμα και χωρίς ξεκάθαρο αναπτυξιακό όφελος».


Το υδατικό πρόβλημα της Θεσσαλίας δεν οφείλεται στη φυσική έλλειψη υδάτινου δυναμικού. Η πεδιάδα της Θεσσαλίας, προικισμένη από τη φύση με σημαντικά υδάτινα οικοσυστήματα, όπως ο Πηνειός, η Κάρλα και ο Πάμισος, κακοποιήθηκε και εξακολουθεί να κακοποιείται περιβαλλοντικά.

Σήμερα η Θεσσαλία μαστίζεται από εκτεταμένη ρύπανση και σοβαρή υποβάθμιση της ποιότητας των υπόγειων και επιφανειακών νερών της, ενώ η διαθέσιμη ποσότητα ύδατος εμφανίζεται ανεπαρκής για την άρδευση των τεράστιων και εξαιρετικά υδροβόρων εντατικών καλλιεργειών (Βαμβάκι).

Το φαραωνικών διαστάσεων και παρωχημένης αναπτυξιακής λογικής έργο της εκτροπής δεν θα επιλύσει το αρδευτικό πρόβλημα της Θεσσαλίας ούτε θα το αντιμετωπίσει στη ρίζα του. Αντίθετα, θα δώσει άλλοθι για τη συνέχιση της καταστροφικής κακοδιαχείρισης των υδάτινων πόρων και του περιβαλλοντικά απαράδεκτου γεωργικού μοντέλου που επί δεκαετίες υποβαθμίζει τον θεσσαλικό κάμπο.

Η εκτροπή του Αχελώου είναι εκτροπή από τη διαφάνεια, τη νομιμότητα, την καλονομία και τον σωστό σχεδιασμό. Η εκτροπή του Αχελώου είναι η επιτομή της αδιαφάνειας, της αυθαιρεσίας, της κακονομίας και της αρπακολατζίδικης λογικής που λέει «αφού το χτίσαμε και το πληρώσαμε, δεν πειράζει που είναι τελείως παράνομο – το τακτοποιούμε μετά».

Ο νομός Αιτωλοακαρνανίας

Ένας νομός που μπορεί να δείξει το δρόμο στον ενεργειακό χάρτη είναι ο νομός μας, η Αιτωλοακαρνανία, καθώς διαθέτει ένα σύμπλεγμα φυσικών και τεχνητών λιμνών αλλά και τα ποτάμια που την διατρέχουν με προεξάρχοντα τον ποταμό Αχελώο.

Εντυπωσιακά βουνά, καταρράκτες, κρυστάλλινα ποτάμια, δέλτα ποταμών, χείμαρροι και πανέμορφες πεδινές και ορεινές λίμνες συνθέτουν το σκηνικό της Αιτωλοακαρνανίας.

Ο Νοµός Αιτωλοακαρνανίας είναι ο πλουσιότερος από πλευράς φυσικού περιβάλλοντος και υδάτινου δυναμικού. Η σχέση του μάλιστα µε την παραγωγή ενέργειας δεν είναι πρόσφατη καθώς το υδάτινο δυναµικό του, το οποίο αποτελείται από οκτώ φυσικές λίµνες (µεταξύ των οποίων και η λίµνη Τριχωνίδα, µεγαλύτερη της χώρας) καθώς και ένα σηµαντικό αριθµό τεχνητών, δύο λιµνοθάλασσες και τρεις ποταµούς, τον κατέστησε ιδανικό για την ανάπτυξη υδροηλεκτρικών έργων, εδώ και δεκαετίες.

H Αιτωλοακαρνανία είναι ίσως η μοναδική περιοχή στην Ευρώπη που μεταφέρει πλουτοπαραγωγικές πηγές στην εθνική οικονομία αλλά και στην ιδιωτική χωρίς να λαμβάνει αυτά που της αναλογούν.

Με βάση τα παραπάνω, η Αιτωλοακαρνανία θα μπορούσε να βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση εξαιτίας του φυσικού της πλούτου, με ορθή αξιοποίηση των υδατικών πόρων. Αντ’ αυτού, συγκαταλέγεται ανάμεσα στους φτωχότερους Νομούς ενώ πάσχει για δεκαετίες από ουσιαστικά έργα υποδομής, (Διευρωπαικός άξονας Πλατυγιάλι-Αγρίνιο-Καρπενήσι).

Ο συγκεκριμένος οδικός άξονας είναι αναγνωρισμένος από το 1995 ως διευρωπαϊκός οδικός άξονας και η Ελλάδα έχει υποχρέωση απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση να υλοποιήσει το έργο αυτό.

Χορηγούμενη
Share
Published by
Server Administrator
Tags: Αχελώος εκτροπή Αχελώου Νομός Αιτωλοακαρνανίας