Γεγονότα

ΟΣΔΕ: Μαίνεται ο πόλεμος-υποχρεωτική η σύμβαση με την Gaia

koi-enosi-osdeΖήτημα με τους  κωδικούς TAXIS που φέρεται να ζητούν από αγρότες-αναπάντητο ερώτημα παραμένει το που πήγαν τα εκατομμύρια των προηγούμενων χρόνων

Διαστάσεις παίρνει στην Αιτωλοακαρνανία, το μέτωπο που έχει ανοίξει σχετικά με τις δηλώσεις ΟΣΔΕ, που φαίνεται πως θα έχει πολύ σοβαρές προεκτάσεις-επιπτώσεις, οικονομικού, συνεταιριστικού, αλλά πιθανώς και δικαστικού χαρακτήρα, όπως εξελίσσεται.

Με την έναρξη της σχετικής διαδικασίας χθες Τετάρτη, εκτοξεύτηκαν εκ νέου κατηγορίες σε βάρος της Gaia από τον πρόεδρο της Ένωσης Αγρινίου Θωμά Κουτσουπιά, που δεν έμειναν όμως αναπάντητες από τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της Gaia Επιχειρείν, που μίλησε με σκληρά λόγια για την Ένωση Αγρινίου και κυρίως για  το καθεστώς χρεώσεων που ίσχυε τα προηγούμενα χρόνια και ειδικά τις καταγγελίες που όπως είπε έχει και διερευνώνται, σχετικά με την υψηλότατη χρέωση που υπήρχε και το “περιβόητο” 50-50 που πλήρωναν  οι παραγωγοί.
Ο κ. Ι. Κουφουδάκης μάλιστα ανακοίνωσε πως αν και για αυτές οι χρεώσεις δεν ευθύνεται η
Gaia , εφόσον παρουσιαστούν παραγωγοί που αποδείξουν πως όντως χρεώθηκαν στο υπερδιπλάσιο για το ΟΣΔΕ , τότε φέτος η δήλωση τους  θα γίνει δωρεάν.

 Όλα αυτά,  στην τοπική τηλεόραση (Αχελώος TV), που το τελευταίο διάστημα έχει καταστεί “πεδίο μάχης” των δυο πλευρών, ενώ την ίδια στιγμή, όπως προκύπτει από ανακοίνωση της Gaia Eπιχειρείν, όλοι οι Φορείς που διαθέτουν πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (δηλαδή και η Ένωση Αγρινίου), θα πρέπει να υπογράψουν μαζί της σύμβαση, ώστε να συνεχίσουν να εκτελούν το έργο του ΟΣΔΕ. Η Ένωση Αγρινίου όμως ερμηνεύει τελείως διαφορετικά τα πράγματα, λέγοντας πως Φορέας Συντονισμού δεν υφίσταται και πως η Ένωση υπογράφει μόνον με τον ΟΠΕΚΕΠΕ σύμβαση και προχωρά κανονικά την διαδικασία.

Φορείς της αγοράς όμως επισημαίνουν πως η σύμβαση με την Gaia (που έχει συμφωνία με τον ΟΠΕΚΕΠΕ μέχρι το 2020) είναι υποχρεωτική και όσοι δεν το κάνουν από τις επόμενες μέρες, θα αντιμετωπίσουν πρόβλημα με την εξυπηρέτηση των αγροτών…

Ζητούν κωδικούς TAXIS NET

Σε κάθε περίπτωση όλη αυτή η κατάσταση μπερδεύει ακόμη περισσότερο τους παραγώγους και σύμφωνα με πληροφορίες, κάποιοι από αυτούς δίνουν με ευκολία εξουσιοδοτήσεις που τους ζητούνται, ώστε να υπάρχει πρόσβαση στους κωδικούς τους TAXIS NET. Πρόκειται για μια ενέργεια που σε κάθε περίπτωση θέτει σε κίνδυνο ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα των αγροτών, που καλούνται να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί με όσους τους ζητούν τέτοια στοιχεία, μιας και αυτόματα θα έχουν πρόσβαση σε όλη την οικονομική τους “ταυτότητα”.

Που πήγαν τα λεφτά;

Την ίδια στιγμή σοβαρά ερωτηματικά παραμένουν αναπάντητα. Οι αγρότες της περιοχής του Αγρινίου τα προηγούμενα χρόνια, πλήρωσαν δυο φορές (50-50) και ποσά εκατομμυρίων ευρώ, που δεν έχει γίνει ακόμη αντιληπτό που πήγαν και με ποιου ευθύνη έγινε αυτή η υπερχρέωση. Η απάντηση σε αυτό το ερώτημα είναι απλή και έχει τεθεί αρκετές φορές από το agriniopress.gr: Σε ποιου φορέα το Ταμείο πήγε η μερίδα του λέοντος από αυτές τις διπλές χρεώσεις; Εάν είναι όντως χρήματα που δεν έπρεπε να πληρωθούν θα λογοδοτήσει κάποιος και θα τα επιστρέψει τους υπερχρεωμένους αγρότες;
Και ένα ακόμη ερώτημα βέβαια είναι εάν θα δοθούν τώρα στη δημοσιότητα οι φετινοί τιμοκατάλογοι των Φορέων που κάνουν ΟΣΔΕ στην περιοχή.

koi-osde-2017Στο μεταξύ η  GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ χαιρετίζει με ανακοίνωση της τη φετινή έγκαιρη έναρξη του έργου υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ σε εφαρμογή της εξαγγελίας του Υπουργού ΑΑΤ και της απόφασης του Προέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ.

Τονιζει πως είναι πλέον κοινά αποδεκτό από όλους τους εμπλεκομένους σε αυτό το πολύπλοκο έργο ότι όσο πιο γρήγορα εκκινεί, τόσο καλύτερα μπορεί να υπηρετηθεί από όλους τους συμμετέχοντες- πιστοποιημένους φορείς, με απόλυτο στόχο τη διασφάλιση των επιδοτήσεων των δικαιούχων, σε πλήρη συμμόρφωση με τα σχετικά εθνικά και κοινοτικά κανονιστικά πλαίσια.

“Ανεξάρτητα λοιπόν ενός συγκεκριμένου κακόβουλου κατευθυνόμενου δημοσιογραφικού θορύβου, κάποιων σωματειακών ανακοινώσεων και ορισμένων εκούσιων ή ακούσιων λαθεμένων ερμηνειών των πρόσφατων εξαγγελιών του ΥπΑΑΤ, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ενημερώνει τα πιστοποιημένα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (ΚΥΔ) και τους δικαιούχους παραγωγούς κοινοτικών επιδοτήσεων ότι συμφωνήθηκε και υπογράφεται η νέα Σύμβαση Διασφάλισης Επιπέδου Ποιότητας Υπηρεσιών & Ασφάλειας Πληροφοριών (ΣΔΕΠΥΑΠ) με τον ΟΠΕΚΕΠΕ. Σύμφωνα με αυτή τη σύμβαση και της σχετικής ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ ως Φορέας Συντονισμού και Τεχνικής Υποστήριξης του συνόλου των ΚΥΔ αναλαμβάνει περισσότερες τεχνολογικές υποχρεώσεις δίχως ωστόσο αυτές να αυξάνουν τα κόστη των παρεχόμενων υπηρεσιών στα ΚΥΔ.

Σε εφαρμογή της σχετικής ανακοίνωσης του ΟΠΕΚΕΠΕ, τα πιστοποιημένα ΚΥΔ οφείλουν άμεσα να υπογράψουν τις νέες συμβάσεις συνεργασίας τους, τόσο με την GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, όσο και με τον ΟΠΕΚΕΠΕ, προκειμένου να συνεχίσουν να έχουν πρόσβαση στις παρεχόμενες υπηρεσίες συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης, οι οποίες είναι αναγκαίες και υποχρεωτικές για την υποβολή των δηλώσεων ΟΣΔΕ στο Πληροφοριακό Σύστημα του ΟΠΕΚΕΠΕ. Σημειώνεται ότι όπως και τα προηγούμενα χρόνια, η διαδικτυακή υποβολή αίτησης από μεμονωμένο παραγωγό παρέχεται δίχως κόστος.

Η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ καλεί όλους τους παραγωγούς να υποβάλουν το συντομότερο δυνατόν τη δήλωση ΟΣΔΕ προκειμένου να μην υπάρξουν καθυστερήσεις και ποινές μιας και δεν προβλέπεται για τη φετινή χρονιά να δοθεί καμία κανονιστική παράταση για μεταγενέστερη υποβολή της δήλωσης από την 15 Μάιου 2017. Για μια ακόμη χρονιά, όπως αναφέρθηκε και στο πλέον πρόσφατο Δελτίο Τύπου της, η GAIA ΕΠΙΧΕΙΡΕΙΝ, θα υπηρετήσει με υπευθυνότητα τη νέα δομή υποβολής δηλώσεων ΟΣΔΕ μένοντας αταλάντευτα στο πλευρό του παραγωγού και του δικαιούχου των επιδοτήσεων.”, αναφέρει ακόμη η ανακοίνωση της GAIA.

Δείτε τις σχετικές δηλώσεις του κ.  Κουφουδάκη:

Σύμφωνα με την Ένωση Αγρινίου τώρα, “…δηλώσεις ΟΣΔΕ με ελάχιστο ή και μηδενικό κόστος, χωρίς ειδήμονες και μηχανογραφικά μονοπώλια, σηματοδοτεί η απόφαση του ΟΠΕΚΕΠΕ με βάση την οποία μπαίνει πρόωρο τέλος στο πολυετές «μνημόνιο» με το οποίο ο φορέας Συντονισμού είχε δέσει χειροπόδαρα συνεταιριστές και ιδιώτες – μελετητές που συνδράμουν την υπόθεση των δηλώσεων των αγροτών.
Σημειωτέον ότι από το απόγευμα της Τετάρτης 15 Μαρτίου παρέχεται σταδιακά πρόσβαση στην ηλεκτρονική βάση παραλαβής των δηλώσεων και ξεκινάει χωρίς παρατράγουδα η όλη διαδικασία. Στο εξής όλη η δουλειά συμπλήρωσης, παραλαβής και υποβολής των δηλώσεων ΟΣΔΕ θα γίνεται από τα Κέντρα Υποδοχής Δηλώσεων (Κ.Υ.Δ.), ενώ την πλήρη ευθύνη λειτουργίας του όλου συστήματος θα έχει ο ΟΠΕΚΕΠΕ στο πλαίσιο της γνωστής ρήσης «το ΟΣΔΕ επιστρέφει σπίτι του».
Όλα τ’ άλλα είναι εκ του περισσού. Υπ’ αυτή την έννοια οι συμβάσεις συνεργασίας με τον φορέα Συντονισμού και τεχνικής υποστήριξης των Κ.Υ.Δ. που μάλλον καθίστανται προαιρετικές και φυσικά δεν έχουν οικονομικό αντικείμενο από τη στιγμή που ο εν λόγω φορέας δεν έχει πλέον τίποτα να προσφέρει στα κατά τόπους κέντρα υποδοχής.”

Δείτε τις δηλώσεις του κ. Κουτσουπιά:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button