ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τους Πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα (CO2)

Οι πυροσβεστήρες CO2 (επίσης γνωστοί ως πυρσοσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα) χρησιμοποιούνται κατά κύριο λόγο για κατάσβεση πυρκαγιών που ανήκουν στις κατηγορίες Β και Ε. Η μεν κατηγορία Β αφορά σε φωτιές που προκαλούνται από εύφλεκτα υγρά, όπως πετρέλαιο, χρώμα, υγρό καθαρισμού κ.α. Η δε κατηγορία Ε συνίσταται από πυρκαγιές που λαμβάνουν χώρα σε ηλεκτρικές εγκαταστάσεις ή σε σημεία με παροχή ηλεκτρικού ρεύματος. Σε ό,τι αφορά την κατηγορία Ε, οι πυροσβεστήρες CO2 θα μπορούσαν να συνδυαστούν αποτελεσματικά με πυροσβεστήρες αφρού.

Παρακάτω θα βρείτε πληροφορίες σχετικές με όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε πριν προβείτε στην αγορά ενός πυροσβεστήρα διοξειδίου του άνθρακα:

Πώς να αναγνωρίσω έναν πυροσβεστήρα CO2;

Αρχικά, οι πυροσβεστήρες CO2 έχουν κολλημένη πάνω τους μια μαύρη επιγραφή που γράφει “CO2”, ώστε να μην υπάρξει σύγχιση. Η εμφάνισή τους, όμως, και μόνο μπορεί να προδώσει την ιδιότητά τους, καθώς το στόμιο του πυροσβεστήρα έχει στην άκρη του ένα χαρακτηριστικό μαύρο χωνί.

Οι συγκεκριμένοι πυροσβεστήρες βγαίνουν σε δύο μεγέθη: αυτό των 2 κιλών και αυτό των 5 κιλών, του οποίουη χρήση είναι συνηθέστερη.

Πού να ΜΗ χρησιμοποιήσω πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα;

Πιο πάνω αναφέραμε ότι οι πυροσβεστήρες CO2 αφορούν κυρίως σε κατάσβεση πυρκαγιών που έχουν προκληθεί από ηλεκτρικό ρεύμα (κατηγορία Ε) ή από εύφλεκτα υγρά (κατηγροία Β). Πρέπει, όμως, να γνωρίζεται πως η χρήση των συγκεκριμένων πυροσβεστήρων δε συνίσταται για πυρκαγιές κατηγορίας F, δηλαδή αυτές που σχετίζονται με την κουζίνα και το μαγείρεμα και περιλαμβάνουν λάδι ή λίπος.

Πώς να χρησιμοποιήσω τον πυροσβεστήρα;

Μια βασική συμβουλή που πρέπει να έχετε κατά νου πριν χρησιμοποιήσετε έναν πυροσβεστήρα CO2 είναι ότι δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε κλειστό χώρο.

Σε κάθε περίπτωση, αφαιρέστε το καπάκι ασφαλείας και σταθείτε πίσω από τη φωτιά. Αποφύγετε να κρατήσετε τον πυροσβεστήρα από το χωνί. Στοχεύστε τη βάση της φωτιάς με το χωνί και μετακινήστε το στόμιο του διοξειδίου του άνθρακα πίσω και μπρος.

  • Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές τύπου Β (από εύφλεκτα υγρά), φροντίστε ώστε να μην πεταχτεί φλεγόμενο υγρό τριγύρω.
  • Σε ό,τι αφορά τις πυρκαγιές τύπου Ε, αποσυνδέστε από το ρεύμα την ηλεκτρική συσκευή πριν αρχίσετε να χρησιμοποιείτε τον πυροσβεστήρα, αν κάτι τέτοιο είναι εύκολο και ασφαλές.

Σε ποιους χώρους είναι απαραίτητοι οι πυροσβεστήρες CO2;

Οι πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα αποτελούν δεδομένη προϋπόθεση για μέρη με κίνδυνο φωτιάς που προκαλείται από ηλεκτρικό ρεύμα. Τέτοια μέρη είναι γραφεία, καταστήματα, σχολεία και νοσοκομεία. Ο συνδυασμός τους με πυροσβεστήρες αφρού συνίσταται συχνά για τέτοιου είδους εσωτερικά περιβάλλοντα, καθώς έτσι καλύπτεται η πλειονότητα των κινδύνων φωτιάς που μπορεί να διατρέχετε.

Υπέρ και κατά της χρήσης πυροσβεστήρα CO2

  • Υπέρ: Οι πυροσβεστήρες CO2 είναι εξαιρετικά αποτελεσματικοί στην φωτιές από ηλεκτρικό ρεύμα και δεν αφήνουν υπολείμματα αφότου χρησιμοποιηθούν.
  • Κατά: Οι χρήστες των συγκεκριμένων πυροσβεστήρων διατρέχουν τον κίνδυνο να καούν αν κρατήσουν τον πυροσβεστήρα από το χωνί. Επιπλέον, οι πυροσβεστήρες διοξειδίου του άνθρακα είναι λιγότερο φιλικοί προς το περιβάλλον, σε σχέση με τα άλλα είδη πυροσβεστήρων, ενώ αντικαθιστούν το οξυγόνο του αέρα με διοξείδιο του άνθρακα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ασφυξία, αν γίνει χρήση τους σε κλειστό εσωτερικό χώρο.

Ποιες είναι οι τιμές των πυροσβεστήρων CO2;

Οι τιμές για τους πυροσβεστήρες CO2 κυμαίνονται από 40 έως 150 ευρώ κατά μέσω όρο. Η τιμή τους εξαρτάται από το μέγεθός τους, την κατασκευαστική τους ικανότητα, τα υλικά που χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή τους και το υλικό της χοάνης.

Ετικέτες

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Back to top button
Close