ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

ΟΠΕΚΕΠΕ: Γιατί παραγωγοί πήραν λιγότερα ή και καθόλου χρήματα

Η πρώτη χρονιά εφαρμογής των ελέγχων των διασταυρωτικών ελέγχων μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ επέφερε σοβαρές περικοπές των επιδοτήσεων σε δεκάδες χιλιάδες αγρότες, με αποτέλεσμα απο χθες Τρίτη, που ήταν και η μέρα καταβολής του 70% της βασικής ενίσχυσης να καταγράφονται διαμαρτυρίες.

Ακόμη, το ζήτημα της κατανομής των βοσκοτόπων, το χαρτογραφικό υπόβαθρο, ιδιοκτησιακά ζητήματα, κρατήσεις υπερ. ΕΛΓΑ κλπ, έχουν διαδραματίσει και αυτά τον ρόλο τους.

Σύμφωνα με τον Αγρότυπο, εντύπωση προκαλεί πως φέτος, πρώτη χρονιά εφαρμογής των ελέγχων των διασταυρωτικών ελέγχων μεταξύ ΟΠΕΚΕΠΕ και ΑΑΔΕ και χωρίς να έχουν επί της ουσίας τελεσιδικήσει οι υποθέσεις αυτές, ο ΟΠΕΚΕΠΕ και το ΥπΑΑΤ έρχονται να επιβάλλουν ποινές, μη πληρώνοντας καθόλου ή επιβάλλοντας τραγικές μειώσεις στο τσεκ των αγροτών. Σημειωτέον ότι ο έλεγχος αυτός είναι διοικητικός, γίνεται για πρώτη φορά και δεν έχει αξιολογηθεί η πιστότητά του, ενώ δεν έχουν ενημερωθεί (πριν την πληρωμή) οι χιλιάδες παραγωγοί για τα αποτελέσματά του και δεν έχουν υποβληθεί ενστάσεις.

Παράλληλα, σύμφωνα πάντα με το σχετικό ρεπορτάζ του ΑγροΤύπου, εντύπωση επίσης προκαλεί πως υπάρχουν παραγωγοί που δεν πληρώθηκαν καθόλου κι άλλοι που έχουν μεγάλη μείωση, καθώς πρόκειται για περιπτώσεις που μπήκαν στον επιτόπιο έλεγχο και εμφανίζονται σήμερα ότι έχει ακυρωθεί η ΕΑΕ που υπέβαλαν το 2019. Ακόμα με την αλλαγή του χαρτογραφικού υπόβαθρου και την αλλαγή της περιφερειοποίησης των εκτάσεων που δήλωσαν πολλοί παραγωγοί, επωμίστηκαν ποινές ή βγήκαν εκτός εντελώς, ενώ έχουν κάνει δήλωση ΟΣΔΕ, έχουν καταβάλλει ΕΛΓΑ, κ.λπ.

Το απόγευμα τη Τρίτης, ο ΟΠΕΚΕΠΕ εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με τα ευρήματα που εντοπίστηκαν και οδήγησαν σε μειώσεις:

Κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο που πραγματοποιήθηκε για τη χορήγηση της προκαταβολής της βασικής ενίσχυσης έτους 2021, εντοπίστηκαν ευρήματα (επισήμανση: ένας γεωργός μπορεί να έχει παραπάνω από ένα εύρημα) που επηρέασαν μερικά ή ολικά την πληρωμή των δικαιούχων. Τα ειδικά αυτά ευρήματα αφορούν κυρίως σε:

Γεωργούς (63.216) με μη τεκμηρίωση ιδιοκτησίας, ή μη κατοχή στις 31.05.21 για το σύνολο ή μέρος των αγροτεμαχίων που δηλώθηκαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 σε σχέση με τα στοιχεία που τηρούνται στην ΑΑΔΕ, κατόπιν διεύρυνσης μηχανογραφικών ελέγχων όπως είχε προαναγγελθεί. Η ασυμφωνία στην έκταση που διαπιστώθηκε σε 113.379 αγροτεμάχια θα προσδιοριστεί μηχανογραφικά στην εκκαθάριση.

Γεωργούς (61.794) με δικαιούμενο ποσό βασικής ενίσχυσης μικρότερο των 250 ευρώ. Εφόσον μετά τον υπολογισμό των επόμενων πληρωμών, το συνολικό ποσό τους είναι μεγαλύτερο των 250 ευρώ, θα πληρωθούν στην εκκαθάριση.

Γεωργούς (4.114) που κρίθηκαν μη δικαιούχοι μετά από ελέγχους που διενήργησε ο ΟΠΕΚΕΠΕ, λόγω μεγάλης απόκλισης μεταξύ δηλωθέντων και προσδιορισθέντων στοιχείων.

Γεωργούς (4.120) για τους οποίους εκκρεμεί η ολοκλήρωση του διοικητικού ελέγχου των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων (προσκόμιση συμπληρωματικών δικαιολογητικών, σύνθετες περιπτώσεις κληρονομιάς κλπ.). Ο συνολικός αριθμός των αιτήσεων μεταβίβασης δικαιωμάτων ανήλθε στις 41.747.

Γεωργούς (748) για τους οποίους εκκρεμεί το αποτέλεσμα ελέγχου του κριτηρίου του ενεργού γεωργού καθόσον δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες εκκαθάρισης φορολογίας εισοδήματος από το Υπουργείο Οικονομικών.

Γεωργούς (584) που δεν ταυτοποιήθηκαν τα στοιχεία του τραπεζικού λογαριασμού που δήλωσαν στην Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης με το τραπεζικό ίδρυμα.
Γεωργούς (98) που δεν πληρούν το κριτήριο του ενεργού γεωργού σύμφωνα με το άρθρο 9 του Καν (ΕΕ) 1307/2013. Για τον έλεγχο του κριτηρίου των παραγωγών αυτών χρησιμοποιούνται τόσο τα δικαιούμενα ποσά των άμεσων ενισχύσεων έτους αιτήσεων 2020, όσο και τα οικονομικά τους στοιχεία του φορολογικού έτους 2020. Ο εν λόγω έλεγχος διενεργείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) του Υπουργείου Οικονομικών.

Ο ΟΠΕΚΕΠΕ σε συνεργασία με την ΑΑΔΕ, ξεκίνησε άμεσα την επίλυση των εκκρεμοτήτων για τους δικαιούχους των ανωτέρω κατηγοριών 5 & 7 και θα αποσταλεί αρχείο με νεότερη επεξεργασία από το Υπουργείο Οικονομικών, προκειμένου να χορηγηθεί το δικαιούμενο ποσό σε επόμενη πληρωμή.

Εξατομικευμένες περιπτώσεις παραγωγών που παρουσίασαν ευρήματα κατά τον διασταυρωτικό μηχανογραφικό έλεγχο, με επίπτωση στο δικαιούμενο ποσό της βασικής ενίσχυσης, θα εξεταστούν επίσης, από τις Περιφερειακές Υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, μετά από την έκδοση σχετικών οδηγιών.

Επιπλέον, έχουν προγραμματιστεί μέχρι τέλη Δεκεμβρίου 2021 η καταβολή του υπολοίπου της βασικής ενίσχυσης και του πρασινίσματος. Ο Οργανισμός συνεχίζει εντατικά τους ελέγχους σε γεωργούς που αιτούνται δικαιώματα ενίσχυσης από το Εθνικό Απόθεμα το 2021.

Επισημαίνεται τέλος ότι, το σύστημα για την υποβολή διοικητικών πράξεων για την Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2021 θα είναι διαθέσιμο στις αρχές της επόμενης εβδομάδας. Τα αιτήματα διοικητικών πράξεων καταχωρούνται μόνο ηλεκτρονικά, είτε μέσω Κ.Υ.Δ. είτε απευθείας στο ΟΠΣΕΑΕ.

Υπενθυμίζεται ότι για την ενημέρωσή τους σχετικά με τις πληρωμές, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να απευθύνονται στους φορείς υποβολής των αιτήσεων ενίσχυσης, στο αυτοματοποιημένο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΟΠΕΚΕΠΕ (2108802000) και στο τηλεφωνικό κέντρο εξυπηρέτησης του ΥΠΑΑΤ (1540) το οποίο λειτουργεί τις εργάσιμες ημέρες από τις 09:00 έως τις 17:00.

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button