ΑυτοδιοίκησηΡοή Ειδήσεων

Ομόφωνο «όχι» του Περιφερειακού Συμβουλίου στο άρθρο 42 του ΥΠΕΣ που «φιμώνει» την αντιπολίτευση

Ομόφωνη απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδος προέκυψε κατόπιν αιτήματος για συζήτηση την Τετάρτη 22/6/2022 εκτός ημερήσιας διάταξης της περιφερειακής παράταξης «Αντίσταση πολιτών Δυτικής Ελλάδας».

Η παράταξη, έθεσε το θέμα «σχετικά με το σχέδιο νόμου του Υπ. Εσωτερικών (άρθρο 42), με το οποίο καταργείται η δυνατότητα των επικεφαλής των παρατάξεων να θέτουν θέματα προ ημερησίας διάταξης»


Μετά από την αποδοχή του θέματος από το σώμα ο επικεφαλής της παράταξης της «Αντίστασης πολιτών» Βασίλης Χατζηλάμπρου εισηγήθηκε το θέμα στο σώμα κάνοντας την τοποθέτηση όπως περιγράφεται και στο πρακτικό της απόφασης, λέγοντας τα εξής:

«Λαμβάνοντας υπόψη

Την πρόθεση της Κυβέρνησης με το άρθρο 42 Νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών, που δημοσίευσε και έθεσε σε δημόσια διαβούλευση, εγείρει μείζον θέμα ηθικής τάξης αφού αλλάζει την φυσιογνωμία και το ρόλο του Περιφερειακού συμβουλίου και από μικρό κοινοβούλιο το μετατρέπει σε διακοσμητικό συμβουλευτικό όργανο.

Συγκεκριμένα καταργεί το δημοκρατικό δικαίωμα που έχουν οι επικεφαλής Δημοτικών και Περιφερειακών παρατάξεων, να εισάγουν για συζήτηση κατεπείγοντα θέματα προ ημερησίας διάταξης προφασιζόμενη λόγους «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Δημοτικού και Περιφερειακού Συμβουλίου»!

Δεν κάνει τίποτε άλλο παρά να διαγράφει από την υποβαθμισμένη είδη από τον Αύγουστο του 2019, νομοθεσία το δικαίωμα να συζητούνται επίκαιρα θέματα που προκύπτουν και οφείλει η Περιφερειακή αρχή, με βάσει την νομοθεσία και τον κανονισμό λειτουργίας δια του προέδρου του Π.Σ., να θέτει στο σώμα ώστε από τον διάλογο και συγκλίσεις τα κατεπείγοντα να οδηγούνται λύση .

Με την αιτιολογική έκθεση που συνοδεύει το Νομοσχέδιο, η Κυβέρνηση περιγράφει με σαφήνεια ότι: « Καταργείται η δυνατότητα πρότασης – εισήγησης του συμβούλου επικεφαλής δημοτικής παράταξης για την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου επί συζήτησης κατεπείγοντος θέματος το οποίο δεν εντάσσεται στην ημερήσια διάταξη και λήψης απόφασης επί αυτού πριν από την έναρξη της συζήτησης των θεμάτων της ημερήσιας διάταξης, προκειμένου να διευκολυνθεί η διαδικασία λήψης αποφάσεων».
Η συγκεκριμένη μεθόδευση αυτή της κυβέρνησης να επιβάλει νόμο «της σιωπής» στις Παρατάξεις, στα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια με την επίκληση μάλιστα λόγων «διατάραξης της εύρυθμης λειτουργίας του Συμβουλίου» αποτελεί ταφόπλακα και όνειδος για τη Δημοκρατία.

Αποτελεί ξεκάθαρα άλλη μια αντιδημοκρατική νομοθετική εκτροπή και μας γυρίζει σε σκοτεινές εποχές του ΄΄η Δημοκρατία περισσεύει.
Ακολουθείται παρελκυστικά μια πορεία του περιορισμού του ρόλου της αυτοδιοίκησης από τον Αύγουστο του 2019 μέχρι σήμερα, αφού οι υπουργοί του της κυβέρνησης κ. Μητσοτάκη με την θεσμοθέτηση πρωτοφανών αντιδημοκρατικών διατάξεων με τις οποίες ανέτρεψαν τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου του 2019 και υποβάθμισαν παντελώς τα Δημοτικά και Περιφερειακά Συμβούλια. Μετέφεραν όλες σχεδόν τις αρμοδιότητες στις Οικονομικές Επιτροπές στις οποίες πραξικοπηματικά έδωσαν στις παρατάξεις των Δημάρχων και Περιφερειαρχών. Η νέα αντιδημοκρατική μεθόδευση που κατατίθεται σήμερα μπορεί να χαρακτηρισθεί ως ιδιαίτερα προκλητική, η κυβέρνηση συνεχίζει τον ολισθηρό αντιδημοκρατικό της κατήφορο υποβαθμίζοντας παραπέρα το ρόλο της Αυτοδιοίκησης μετατρέποντάς την στο υποτακτικό μακρύ χέρι της κεντρικής κυβέρνησης .

Για όλους αυτούς τους λόγους και με δεδομένο ότι το Νομοσχέδιο είναι σε επίσημη διαβούλευση είναι αναγκαίο να συζητηθεί ως κατεπείγον προ ημερήσιας διάταξης στο άμεσο Περιφερειακό μας Συμβούλιο.
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι της ΄΄Αντίστασης πολιτών Δυτικής Ελλάδας΄΄ ζητούν να τεθεί το θέμα για συζήτηση προ ημερήσιας διάταξης σε τακτική συνεδρίαση όπως ορίζει ο νόμος,
Να τοποθετηθούν οι παρατάξεις και οι συνάδελφοι περιφερειακοί σύμβουλοι στο ερώτημα:« Ποια είναι η άποψη του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας για το άρθρο 42 του νομοσχεδίου του Υπουργείου Εσωτερικών;».

Το σώμα αποδέχτηκε κατά πλειοψηφία το θέμα για συζήτηση. Ακολούθως προέκυψε ομόφωνα η απόφαση αντίθεσης του περιφερειακού συμβουλίου στην συγκεκριμένη μεθόδευση καθώς φαλκιδεύει την δημοκρατική λειτουργία του οργάνου και ζητά την απόσυρσή του.

Ακολουθεί  η αποστολή της απόφασης του Περιφερειακού Συμβουλίου στο Υπουργείο Εσωτερικών:

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button