Αυτοδιοίκηση

Ομόφωνη απόφαση του Δημ. Συμβουλίου Θέρμου για το ορεινό οδικό δίκτυο

geg-oreinos-dromos-thermo9

Ο Δήμος Θέρμου, με ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού του Συμβουλίου, που λήφθηκε σε πρόσφατη  συνεδρίαση, και με σχετικό υπόμνημά του προς τους αρμόδιους φορείς, απαιτεί από την Περιφέρεια   Δυτικής Ελλάδας την ασφαλτόστρωση του οδικού δικτύου που συνδέει την ορεινή περιοχή του Δήμου. 

Τονίζει ότι η περιοχή του ορεινού Θέρμου είναι η μoναδική περιοχή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας  χωρίς ασφαλτοστρωμένους δρόμους και καλεί τη διοίκηση της Περιφέρειας να αναλάβει τις ευθύνες της,   αφού στη δική της αρμοδιότητα και ευθύνη ανήκει το επαρχιακό οδικό δίκτυο. 


geg-oreinos-dromos-thermo1

Επισημαίνει ότι τα τελευταία 25 χρόνια συνδέθηκαν με το κέντρο του Δήμου, το Θέρμο, με ασφάλτινους δρόμους μόνο 5 οικισμοί, ενώ παραμένουν ακόμα 17, και τονίζει ότι η έλλειψη πολιτικής βούλησης τόσο  από την Τοπική Αυτοδιοίκηση, σε όλα τα επίπεδα, όσο και από την κεντρική διοίκηση όλα τα προηγούμενα 
χρόνια έχει καταδικάσει την περιοχή του ορεινού Θέρμου στην απομόνωση και την απουσία κάθε αναπτυξιακής προοπτικής, παρά τις μεγάλες δυνατότητες που αυτή διαθέτει κύρια στον τομέα της  πρωτογενούς παραγωγής και στον τομέα του τουρισμού με την αξιοποίηση του φυσικού περιβάλλοντος  και του πολιτισμικού πλούτου της καθώς και τις ιδανικές συνθήκες για εξοχική κατοικία. 

geg-oreinos-dromos-thermo2

Καλεί το Περιφερειακό Συμβούλιο της Δυτικής Ελλάδας να αναγνωρίσει το δικαίωμα της οδικής  πρόσβασης και στους κατοίκους της ορεινής περιοχής του Θέρμου, όπως έχει αναγνωριστεί σε όλους τους  άλλους Έλληνες, και να λύσει το πρόβλημα της πιο βασικής υποδομής, αυτής των δρόμων, ένα έργο   ώριμο, αφού ο Δήμος έχει εκπονήσει τις απαραίτητες μελέτες. 

Επισημαίνει ότι ο Δήμος Θέρμου είναι χαρακτηρισμένος ως ορεινός Δήμος και εξαιρέθηκε, λόγω της  ορεινότητάς του, από τη συγχώνευση με το σχέδιο «Καλλικράτης», για να τύχει ιδιαίτερης αντιμετώπισης. 
Μέχρι τώρα, όμως, δεν υπήρξε καμιά τέτοια κίνηση ούτε καν για την άρση της πιο κραυγαλέας  ενδοπεριφερειακής ανισότητας, αντής του οδικού δικτύου, απαραίτητης προϋπόθεσης για οποιαδήποτε  άλλη αναπτυξιακή δράση. 

geg-oreinos-dromos-thermo3

Τονίζει ότι το κόστος του έργου για τη σύνδεση όλων των οικισμών με το κέντρο του Δήμου, το Θέρμο, το  οποίο θα ανέλθει σε πραγματικό κόστος στο ποσό των 15 εκατομμυρίων € περίπου, δεν είναι  απαγορευτικό για την Περιφέρεια, η οποία μπορεί να το αντιμετωπίσει, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα,  και σε κάθε περίπτωση μέσα στη θητεία της, ακόμα και με τους δικούς της πόρους. 

Θεωρεί όμως επιβεβλημένο και λογικό να ενισχυθεί η Περιφέρεια για το σκοπό αυτό από την Κεντρική  Διοίκηση, στο πλαίσιο της αναγκαιότητας παρέμβασής της για εξισορρόπηση των ακραίων ανισοτήτων,  όπως η συγκεκριμένη περίπτωση, που προκύπτουν από τις αστοχίες του συστήματος κατανομής των κάθε  λογής πόρων μεταξύ των διαφόρων επιπέδων διοίκησης. 

geg-oreinos-dromos-thermo4

Γι’ αυτό, καλεί όλους τους συναρμόδιους φορείς – αρμόδια Υπουργεία, Βουλευτές του Νομού και Π.Ε.Δ.  Δυτικής Ελλάδας – να παρέμβουν αποφασιστικά, στα πλαίσια των αρμοδιοτήτων τους, για την  εξασφάλιση των απαιτούμενων πιστώσεων από κάθε δυνητική πηγή χρηματοδότησης για την υλοποίηση  του αιτούμενου έργου στο σύνολό του. 

ΑΠΟ ΤΟN ΔΗΜΟ ΘΕΡΜΟΥ 

geg-oreinos-dromos-thermo5 geg-oreinos-dromos-thermo6 geg-oreinos-dromos-thermo7 geg-oreinos-dromos-thermo8 geg-oreinos-dromos-thermo10

Advertisements
Τοπική Διαφήμιση
pap spanakopita 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button