ΕξελίξειςΠολιτική

Ομιλίες κορυφαίων στελεχών στην εκδήλωση του ΣΥΡΙΖΑ Ε.Κ.Μ

DSCN6784«Κρίση- Δημοκρατία-Εθνική Κυριαρχία- Συγκρότηση Μετώπου Εθνικής Ανατροπής» ήταν το θέμα της εκδήλωσης του ΣΥΡΙΖΑ ΕΚΜ, σήμερα το απόγευμα στην αίθουσα του κινηματοθεάτρου Άνεσις. Οι ομιλητές της εκδήλωσης ήταν κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ και συνεργαζομένων κινήσεων

Πρώτος μίλησε ο κ. Κ. Χρυσόγονος, καθηγητής συνταγματικού δικαίου του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, ο οποίος και τόνισε  την ανάγκη αναδιαπραγμάτευσης του χρέους, ενώ δεν παρέλειψε να πει  πως προϋπόθεση για την εξυγίανση του δημόσιου βίου είναι να αλλάξει ο σχηματισμός δυνάμεων στη χώρα, περνώντας σε μια «φάση αντίστασης».

po-EKM-agrinio 3

Στη συνέχεια τον λόγο πήρε ο Βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ κ. Α. Μητρόπουλος, ο οποίος και μίλησε α για τον νέο νόμο περί συντάξεων των 360 ευρώ που θα ισχύσει από 1/1/2015. Ο ίδιος σχολίασε τη θλιβερή πρωτιά στην ανεργία που έχει η περιοχή μας σε σχέση με την υπόλοιπη Ελλάδα, ενώ μίλησε και για κοινωνική επιδείνωση μεγάλης έντασης. «Αυτό το οποίο πρέπει να εξηγήσουν και αυτοί που μας κυβερνούν, είναι πως με ένα πρόγραμμα το οποίο μας οδηγεί, παρά τα τυπικά στοιχεία που δίνουν χαραμάδα αισιοδοξίας, η κοινωνική επιδείνωση είναι τόσο μεγάλης έντασης, που είναι δύσκολα ανατρέψιμη. Κυρίως αναφέρομαι στην καταβύθιση των μισθών του πολύπαθου ιδιωτικού τομέα, αλλά και σε εκείνη των μισθών και στην εκτόξευση της ανεργίας σε επίπεδα μη ελέγξιμα. Αυτό πρέπει να προβληματίσει ιδιαίτερα αυτούς που μας κυβερνούν, αλλά είναι και μια πρόκληση για εμάς, για την Αριστερά, γιατί ο κόσμος θα χάσει την εμπιστοσύνη του αν εμείς δεν διατυπώσουμε μια σύγχρονη, σωστά επεξεργασμένη πρόταση. Αυτό είναι και το μεγάλο στοίχημα», δήλωσε ο κ. Μητρόπουλος.

po-EKM-agrinio 5

Ο επόμενος ομιλητής ήταν ο κ. Π. Κουρουμπλής, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος με έντονο λόγο είπε μεταξύ άλλων: «ο Ελληνικός λαός πρέπει να περάσει το μήνυμα πως πρόκειται για μία κοινωνία πολιτών και όχι υπηκόων. Σήμερα, αντί να διεκδικήσουν τα 50 δις της ανακεφαλαιοποίησης, να τα πληρώσουν οι τραπεζίτες και οι τράπεζες, τα φορτώνουν και αυτά στον Ελληνικό λαό, χωρίς και πάλι να δεσμεύονται πως ένα ποσό θα πάει στην πραγματική οικονομία.» Ο ίδιος σχολίασε το γεγονός πως άλλες χώρες διαπρέπουν βασιζόμενες στα καλά τους μυαλά, στη δύναμη της γνώσης, στην καινοτομία, στην έρευνα, που, όπως ο ίδιος τόνισε,  θα μπορούσε αυτή τη στιγμή να είναι το συγκριτικό πλεονέκτημα της Ελλάδος. «Δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή έρευνα που να μην υπάρχει μέσα ένας Έλληνας. Μπορούμε λοιπόν και αξίζει τον κόπο, να καταθέσουμε ο καθένας μας τον καλύτερο εαυτό του, να πιστέψουμε στη συλλογική προσπάθεια υποτάσσοντας το υπερτροφικό «εγώ» ,με το οποίο μας βόλεψε ο νεοφιλελευθερισμός, σε μια προσπάθεια συλλογική με ένα νέο αξιακό εγώ αυτού του τόπου, για να συγκροτήσουμε αυτή την αναγκαία προσπάθεια, την ικανή να βγάλει αυτόν τον τόπο από αυτόν τον βάλτο. Οι ευθύνες του καθ’ ενός μας είναι πολλές. Καλούμαστε λοιπόν να τις αναγνωρίσουμε, να αναγνωρίσουμε τις επιπτώσεις τους και να συγκροτήσουμε μια τέτοια προσπάθεια αν φυσικά δεν θέλουμε να ξαναζήσουμε αυτά που ζούμε σήμερα».

DSCN6800

Ακολούθησε η παρέμβαση του κ. Μπαγιώργου από την Αριστερή Πρωτοβουλία που τόνισε πως η απάντηση σε αυτό που βιώνουν σήμερα ειδικά οι λαοί του Ευρωπαϊκού Νότου είναι η συμμαχίες για την επιβολή Ευρωπαϊκής λύσης, με έναν διαφορετικό δρόμο από αυτόν της λιτότητας.

Σημείωσε ακόμη πως απαιτείται οικονομική και πολιτική ένωση στην Ε.Ε. , έλεγχος στην Ευρωπαϊκή η Κεντρική Τράπεζα και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, με την δημιουργία μιας ευρύτερης κοινωνικής συμφωνίας που θα ανατρέψει τις μνημονιακές πολιτικές.

Στη συνέχεια ο κ. Λ. Μίχος, πρ. βουλευτής του ΠΑΣΟΚ και στέλεχος της Κοινωνικής Συμφωνίας, έκανε λόγο για ένα «κλειστό κύκλωμα εξουσίας και συμφερόντων» που λυμαίνεται την χώρα και  που απαιτεί την δημοκρατική ανασύνταξη κράτους και κοινωνίας.

Τελευταίος ομιλητής ήταν ο Δ. Βίτσας, ο Ναυπάκτιος Γραμματέας της ΚΠΕ του ΣΥΡΙΖΑ και υποψήφιος βουλευτής Αιτωλ/νίας, ενώ ακολούθησαν και παρεμβάσεις στελεχών και μελών. Την εκδήλωση παρακολούθησαν οι βουλευτές Αιτωλ/νίας Μαρία Τριανταφύλλου, και Γιώργος Βαρεμενός.

po-triantafillou-varemenos

po-EKM-agrinio 1

 

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button