Βουλευτικές Εκλογές 2019ΕκλογέςΡοή Ειδήσεων

Αμφιλοχία: Πλήθος κόσμου στην ομιλία της Ηρούς Ζαβογιάννη – “οι εκλογές αυτές, μάχη για τη ζωή μας” (φωτο, βίντεο)

Την προεκλογική της ομιλία πραγματοποίησε η υποψήφια βουλευτής Αιτωλοακαρνανίας με τον ΣΥΡΙΖΑ, Ηρώ Ζαβογιάννη στην Αμφιλοχία.

Η καταγόμενη από την περιοχή υποψήφια , στην ομιλία της αναφέρθηκε ιδιαίτερα στα επιτεύγματα της κυβέρνησης, τόνισε το διακύβευμα των εκλογών και σημείωσε πως οι εκλογές αυτές, “δεν είναι  μια μάχη απλώς εκλογική αλλά μια μάχη για τη ζωή μας, την αξιοπρέπειά μας για τις γενιές που έρχονται”.


Αναλυτικά η ομιλία:

“Αγαπητοί συμπατριώτες και συμπατριώτισσες, πολίτες της Αμφιλοχίας αλλά και του Νομού μας, της Αιτωλοκαρνανίας μας,

Θα ήθελα καταρχήν να σας ευχαριστήσω που με τιμήσατε σήμερα και ήρθατε στην κεντρική μου ομιλία. Πρόκειται για την πρώτη μου ομιλία, οι άλλες φορές που μίλησα αποτελούν περισσότερο τοποθετήσεις και ομολογώ ότι έχω λίγο άγχος. Μιλάω όμως σε δικούς μου ανθρώπους που τους περισσότερους γνωρίζω από μικρή, με έχετε δει να μεγαλώνω, να κάνω λάθη αλλά και σωστά πράγματα. Μιλάω λοιπόν μέσα στο σπίτι μου και αυτό με γεμίζει χαρά και αυτοπεποίθηση.

Βρισκόμαστε 4 μέρες πριν τις εκλογές τις 7ης Ιούλη και το ερώτημα στο οποίο όλοι θα πρέπει αρχικά να απαντήσουμε είναι: Πόσο κρίσιμες είναι αυτές οι εκλογές; Σε συνέντευξη που έδωσα χθες στον αμφιλοχιώτικο Μαΐστρο είπα ότι οι εκλογές αυτές αποτελούν μία ιστορική καμπή. Και αυτό γιατί όχι μόνο βρήκαμε από τη 10ετή κρίση και τα μνημόνια αλλά για πρώτη φορά η έξοδος αυτή είναι ασφαλής.

Με 37 δισ.ευρώ «μαξιλάρι ασφαλείας»,
το χρέος μας βιώσιμο,
την απόδοση του ελληνικού δεκαετούς ομολόγου να βρίσκεται στο ιστορικά χαμηλό των 2,2% ,
και το 9ο συνεχές τρίμηνο ανάπτυξης που βρίσκεται η οικονομία,

με αυτά τα δεδομένα υποστήριξα οι εκλογές αυτές είναι κρίσιμες γιατί συζητάμε για το τι ανάπτυξη θέλουμε, ποιο παραγωγικό μοντέλο πρέπει να σχεδιαστεί ώστε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις της επόμενης δεκαετίας.

Δημοσιονομική ασφάλεια ή νέα μνημόνια;

Δυστυχώς οι σημερινές δηλώσεις του Μπάμπη Παπαδημητρίου, υποψηφίου βουλευτή της ΝΔ, ενός δημοσιογράφου που αποτέλεσε θιασώτη της εκλογής και του πολιτικού προγράμματος του Κυριάκου Μητσοτάκη -και για αυτό προσωπική επιλογή του προέδρου της ΝΔ- μας γεννά φόβους για επιστροφή στα μνημόνια.

Και αυτό γιατί ο κ. Παπαδημητρίου είπε ότι μέρος των 37 δισ. θα δοθεί στις τράπεζες για την εξυπηρέτηση των «κόκκινων» δανείων ενώ υποστήριξε ότι η χώρα πρέπει να στραφεί στην πιστοληπτική γραμμή εφόσον χρειαστεί, δηλαδή σε δανεισμό από τα κράτη-μέλη με ταυτόχρονες δεσμεύσεις. Αν αυτό δεν είναι 4ο μνημόνιο, τότε τί είναι; Βέβαια η πολιτική αυτή επιλογή δεν μας είναι άγνωστη, την υποστηρίζουν φανερά οι κύριοι Στουρνάρας και Βενιζέλος αλλά αποτελούσε και τη γραμμή της ΝΔ επί διακυβέρνησης του κ. Σαμαρά.

Δική μας πολιτική επιλογή από την άλλη αποτέλεσε η δημιουργία αυτού του «μαξιλαριού» για 3 πολύ σημαντικούς λόγους:

γιατί η δομή της ΕΕ και της Ευρωζώνης δεν προβλέπει ακόμα και σήμερα μηχανισμό διάσωσης χωρών που βρίσκονται υπό απειλή χρεοκοπίας και άρα δεν προστατεύει τις χώρες-μέλη της
γιατί όπως παρατηρούν όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ, η παγκόσμια ανάπτυξη επιβραδύνεται, η ευρωπαϊκή ανάπτυξη ακόμα περισσότερο, οι εμπορικές εντάσεις μεταξύ των χωρών είναι συνεχόμενες
γιατί το παραγωγικό μοντέλο της Ελλάδας από την εποχή της ανάπτυξης βασίστηκε στις υπηρεσίες και τον τουρισμό, ήταν εσωστρεφές και χρηματοδοτήθηκε από τον αυξανόμενο δανεισμό.

Με βάση τα παραπάνω, το «μαξιλάρι» των σχεδόν 40 δισ. σε συνδυασμό με τα μέτρα που πετύχαμε για το χρέος δίνουν στην Ελλάδα καθαρό διάδρομο 15 ετών για να σχεδιαστεί από την αρχή το παραγωγικό μοντέλο. Αυτό που εμείς αποκαλούμε Βιώσιμη και Δίκαιη Ανάπτυξη.

Τι παραλάβαμε

Σε αυτή την ιστορική καμπή πρέπει όλοι μας να θυμηθούμε τι παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2015. Η ΝΔ υποστηρίζει ότι η χώρα ήταν έτοιμη να βγει από τα μνημόνια και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέτρεψε αυτή την πορεία κατά τη διαδικασία ψήφισης του Προέδρου της Δημοκρατίας. Δεν υπάρχει μεγαλύτερο ψέμα από αυτή τη δήλωση για τον πολύ απλό λόγο ότι ο κ. Σαμαράς επέλεξε να αρχίσει νωρίτερα από το προβλεπόμενο η διαδικασία επιλογής για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Και αυτό γιατί έβλεπε ότι -όπως παραδέχτηκε και το ΔΝΤ αργότερα- το 2ο Πρόγραμμα δεν έβγαινε ενώ τα ταμεία ήταν άδεια. Επίσης ο ΣΥΡΙΖΑ παρέλαβε μία χώρα με:

-25% ΑΕΠ
27% ανεργία
-22% κατώτατο μισθό και -32% για τους νέους με τον υποκατώτατο μισθό
-1/3 του πληθυσμού σε κίνδυνο κοινωνικού αποκλεισμού, αυτούς τους οποίους σήμερα αποκαλούν τεμπέληδες
-2010 έως το 2014 μπήκαν 200.000 λουκέτα σε επιχειρήσεις ΚΑΙ χάθηκαν 1.000.000 θέσεις εργασίας με αδήλωτη εργασία στο 20%
– Μεγάλο όγκο μη εξυπηρετούμενων επιχειρηματικών δανείων και απουσία οποιασδήποτε πολιτικής ρύθμισής τους ώστε να ανακάμψουν
– 500 μη ολοκληρωμένες επενδύσεις που είχαν χρηματοδοτηθεί από τους Αναπτυξιακούς Νόμους του 1998, 2004, 2011 ενώ στις περισσότερες από αυτές είχε δοθεί επιχορήγηση 100%. Για την αδιαφάνεια που ακολούθησε αυτούς τους αναπτυξιακούς νόμους υπήρξαν έλεγχοι από ευρωπαϊκούς και ελληνικούς ελεγκτικούς μηχανισμούς και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή μας απέκλεισε μέχρι το 2016 από χρηματοδότηση από ευρωπαϊκά κονδύλια για τους αναπτυξιακούς νόμους.

 Τι κάναμε

Αυτή την κατάσταση παρέλαβε ο ΣΥΡΙΖΑ, μαζί με την υπόσχεση που έδωσε στον ελληνικό λαό να μπει τέλος στην λιτότητα. Το πρώτο εξάμηνο διακυβέρνησης ο ΣΥΡΙΖΑ διαπραγματεύτηκε για να μπει άμεσο τέλος στην λιτότητα αλλά δεν τα κατάφερε. Δεν τα κατάφερε γιατί το περιβάλλον, όπως ανέφερα παραπάνω, ήταν ναρκοθετημένο με τα άδεια ταμεία, αλλά δεν τα κατάφερε και γιατί οι συσχετισμοί δυνάμεων στην Ευρώπη ήταν πολύ αρνητικοί δεν ήθελαν έναν έντιμο συμβιβασμό. Ήθελαν την ήττα του ΣΥΡΙΖΑ και της Αριστεράς.

Τον Σεπτέμβριο του 2015 με τη συμφωνία που πετύχαμε στο τραπέζι είχαμε πει ότι ζητάμε από τον ελληνικό λαό την εντολή να βγούμε από τα μνημόνια με την κοινωνία όρθια. Τον Αύγουστο του 2018 το πετύχαμε.

Πετύχαμε ακόμα την δημοσιονομική ασφάλεια για την οποία μίλησα προηγούμενος. Γιατί για ποια επιτάχυνση της ανάκαμψης, για ποιες φοροελαφρύνσεις θα μπορούσαμε να μιλάμε σήμερα αν τα ταμεία ήταν άδεια, η οικονομία σε κατάρρευση και η κοινωνία σε αποδιάρθρωση, όπως επί τέσσερα χρόνια έλεγε ο κ. Μητσοτάκης;

Σήμερα έχουμε:

9 διαδοχικά τρίμηνα ανάπτυξης
-9% ανεργία και + 300.000 θέσεις εργασίας
+10,9% κατώτατο μισθό

30 δισ. ευρώ ταμειακών αποθεμάτων

Το 2018 η διαφορά συστάσεων επιχειρήσεων και διαγραφών είναι+12.407 επιχειρήσεις

Ρεκόρ άμεσων ξένων επενδύσεων από το 1% του ΑΕΠ που ήταν το 1995-2015 στο 2% σήμερα. Πώς τα πετύχαμε αυτά;

Θα πει κάποιος ασφαλώς αφού και εσείς υπογράψατε μνημόνιο, πώς τα κάνατε διαφορετικά;

Καταρχήν διαπραγματευτήκαμε. Διαπραγματευτήκαμε και πετύχαμε μικρότερα πλεονάσματα απ ότι οι προηγούμενοι. Θυμίζω το 4,5% στο οποίο είχε δεσμευτεί η προηγούμενη κυβέρνηση.
Διαπραγματευτήκαμε κατά τη διάρκεια του 3ου μνημονίου και κερδίσαμε σημαντικά πράγματα όπως στα εργασιακά η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, η εφαρμογή του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης χωρίς περικοπή των επιδομάτων και αναλογία 1/1 για προσλήψεις και αποχωρήσεις στο Δημόσιο.
Διαπραγματευτήκαμε κατά τη διάρκεια του 3ου μνημονίου και χάσαμε να εφαρμόσουμε τη ρύθμιση των 120 δόσεων όπως είχαμε εφαρμόσει το 2015 τις 100 δόσεις. Αλλά ήμασταν αποφασισμένοι να προχωρήσουμε σε αυτή και όταν βγήκαμε από το μνημόνιο το νομοθετήσαμε. Τη μη μείωση των συντάξεων και του αφορολογήτου επίσης την νομοθετήσαμε με την έξοδο από τα μνημόνια.
Φτιάξαμε για πρώτη φορά στην ιστορία της χώρας Εθνική Αναπτυξιακή Στρατηγική με 40 στόχους προτεραιότητες και με χρονοδιαγράμματα υλοποίησης των στόχων.
Κεντρικός στόχος αυτής της Στρατηγικής είναι η ανάπτυξη με καταπολέμηση των περιφερειακών ανισοτήτων. Για αυτό η Αιτωλοακαρνανία έπρεπε να σταματήσει αρχικά να είναι αποκλεισμένη. Η Ιόνια Οδός βοήθησε προς αυτή την κατεύθυνση.
Με βάση αυτή τη στρατηγική σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε χρηματοδοτικά προγράμματα στοχευμένα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις και για την τοπική κοινωνία. Το 2010-2014 στην Αιτωλοακαρνανία χρηματοδοτήθηκαν από το ΕΣΠΑ νέα έργα ύψους 94 εκατ. ευρώ ενώ το 2015-2019  νέα έργα ύψους 386 εκατ. ευρώ. Το 2010-2014 χρηματοδοτήθηκαν μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων έργα ύψους 93 εκατ. ευρώ ενώ το 2015-2019 η χρηματοδότηση έχει φτάσει τα 136 εκατ. ευρώ. Στο πλαίσιο του προγράμματος Φιλόδημος εγκρίθηκαν έργα ύδρευσης και αποχέτευσης και αγροτικής οδοποιίας για την Αιτωλοακαρνανία ύψους 47 εκατ. ευρώ. Για την Αμφιλοχία εγκρίθηκαν για την ύδρευση 1.900.000 ευρώ και για την αγροτική οδοποιία 868.000 ευρώ. Επιπλέον, με το πρόγραμμα του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης το εμπορικό κέντρο της Αμφιλοχίας θα χρηματοδοτηθεί με 1.800.000 ευρώ προκειμένου να αναβαθμιστεί.
Στην κοινωνική πολιτική αναβαθμίσαμε τα Κέντρα Υγείας του Δήμου Αμφιλοχίας και χρηματοδοτήσαμε με ΕΣΠΑ τη δημιουργία Κέντρου Κοινότητας στην Αμφιλοχία. Όλοι οι συμπολίτες μας σήμερα μπορούν να απευθύνονται εκεί και με αξιοπρέπεια να ενημερώνονται για όσα δικαιούνται από το κράτος πρόνοιας. Για πρώτη φορά το πιο πετυχημένο πρόγραμμα βοήθειας ηλικιωμένων, το «Βοήθεια στο Σπίτι», δεν κινδυνεύει να σταματήσει καθώς έπειτα από 15χρόνια από το 2019 το πρόγραμμα έχει ενταχθεί οργανικά στις κοινωνικές υπηρεσίες των δήμων με τη χρηματοδότηση για τις λειτουργικές δαπάνες και για το προσωπικό ύψους 55 εκατ. ευρώ να εξασφαλίζεται από τον κρατικό προϋπολογισμό.

Δύο προγράμματα ανάπτυξης συγκρούονται

Έχω ξαναπεί ότι για πρώτη φορά είμαι υπερήφανη για όσα έχουμε καταφέρει. Βάλαμε τις βάσεις για την ανάπτυξη που να βασίζεται στον πρωτογενή τομέα, τη μικρομεσαία επιχειρηματικότητα και τη βιομηχανία. Για αυτό και τώρα που είμαστε σε θέση προχωράμε σε στοχευμένες μειώσεις φόρων των επιχειρήσεων ήδη ενώ σχεδιάζουμε νέες ελαφρύνσεις όπως στην προκαταβολή φόρου, στην εισφορά αλληλεγγύης, στον ΕΝΦΙΑ κ.α.

Επισημαίνουμε όμως ότι η μείωση της φορολογίας δεν είναι πανάκεια για την ανάπτυξη. Αντίθετα η οριζόντια μείωση της φορολογίας για όλους είναι και επικίνδυνη δημοσιονομικά αλλά και άδικη. Γιατί και πάλι οδηγεί σε συγκέντρωση του πλούτου χωρίς η διάχυσή του στην κοινωνία να είναι σίγουρη. Το αντίθετο θα έλεγα. Το παρελθόν των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ μας έδειξε ότι οι επενδυτές ήταν περισσότερο μία κρατικοδίαιτη επιχειρηματικότητα η οποία χρεοκόπησε η χώρα και έβγαλε τα χρήματά της στο εξωτερικό. Η  έλλειψη αυτοκριτικής από τη ΝΔ δείχνει ότι θέλει να γυρίσουμε στο παρελθόν.

Σύγκρουση δύο διαφορετικών κόσμων

Για τους παραπάνω λόγους ο Πρωθυπουργός εδώ και χρόνια έχει επιλέξει να συμμετέχει σε όλα τα προοδευτικά φόρα και να καλεί τις προοδευτικές δυνάμεις της  Ευρώπης αλλά και της χώρας σε αντιπαράθεση με τον νεοφιλελευθερισμό. Εδώ και καιρό έχει καλέσει σε διάλογο το ΚΙΝΑΛ το οποίο δυστυχώς επιμένει μέχρι και σήμερα ότι ο στρατηγικός εχθρός του είναι ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία. Εμείς όμως, αγαπητοί συμπολίτες, έχουμε χρέος να συμπορευτούμε όλοι οι δημοκράτες και προοδευτικοί άνθρωποι σε αυτή την κρίσιμη στιγμή για να μην γυρίσουμε πίσω. Η Προοδευτική Συμμαχία δεν αποτελεί μία εκλογική τακτική αλλά μία στρατηγική επιλογή.

Οι συνθήκες στις οποίες διεξάγεται η σημερινή μάχη είναι δύσκολες. Συγκρούονται δύο διαφορετικοί κόσμοι. Από τη μία οι δυνάμεις της Αριστεράς και της προόδου της οποίας εκλεκτό μέρος αποτελούν οι δυνάμεις της μεγάλης δημοκρατικής παράταξης που έχουν στο επίκεντρο τον άνθρωπο και τις ανάγκες του και από την άλλη οι δυνάμεις ενός άγριου και ακροδεξιού νεοφιλελευθερισμού που στοχεύουν να γκρεμίσουν όσα με τόσο κόπο κατακτήθηκαν από τον ελληνικό λαό τα 4 τελευταία χρόνια.

Δεν είναι λοιπόν μια μάχη απλώς εκλογική αλλά μια μάχη για τη ζωή μας, την αξιοπρέπειά μας για τις γενιές που έρχονται. Αυτή τη μάχη να τη δώσουμε όλοι μαζί με πίστη στην ανατροπή και την τελική νίκη!

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button