Αυτοδιοίκηση

Ομιλία του Περιφερειάρχη Απ. Κατσιφάρα για τη Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου

po-katsifaras2

Διάσκεψη φορέων για τη διαμόρφωση της Στρατηγικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Αδριατική και το Ιόνιο (EUSAIR) πραγματοποιείται το διήμερο 6-7 Φεβρουαρίου 2014 (σήμερα και αύριο) στο ξενοδοχείο Divani Caravel στην Αθήνα, η οποία διοργανώνεται από κοινού από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με τη συμμετοχή και της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Η Διάσκεψη σήμερα θα ξεκινήσει (ώρα 14.00) με κοινή συνεδρία, την οποία θα ανοίξει ο πρωθυπουργός της Ελλάδας, Αντώνης Σαμαράς και θα συμμετέχουν οι αρμόδιοι Επίτροποι, Γιοχάννες Χαν (Περιφερειακή Πολιτική) και Μαρία Δαμανάκη (Θαλάσσια Πολιτική και Αλιεία), Υπουργοί των οκτώ (8) χωρών που συμμετέχουν στη Μακροπεριφέρεια «Αδριατικής-Ιονίου», καθώς και σημαντικά στελέχη από όργανα και θεσμούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (ΕΕ), του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ), της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), της Ευρωπαϊκής Οικονομικής και Κοινωνικής Επιτροπής (ΕΟΚΕ), της Διάσκεψης των Περιφερειακών και Παράκτιων Περιφερειών της Ευρώπης (CPMR), κ.λπ.


Κατά τη συνεδρία αυτή έχει προσκληθεί να μιλήσει ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας (ώρα 17.15), εκ μέρους της Επιτροπής των Περιφερειών (ΕτΠ), αφού κατέχει τη θέση του Αντιπροέδρου της Διαπεριφερειακής Ομάδας «Αδριατική-Ιόνιο» της Επιτροπής των Περιφερειών και θα παρουσιάσει τις απόψεις και τις προσδοκίες των ευρωπαϊκών περιφερειών και πόλεων σχετικά με τo υπό διαμόρφωση Σχέδιο Δράσης για τη Μακροπεριφερειακή Στρατηγική Αδριατικής-Ιονίου (EUSAIR).

Αύριο Παρασκευή η διάσκεψη θα συνεχιστεί με τέσσερις (4) παράλληλες συζητήσεις, μία για κάθε θεματικό πυλώνα της Στρατηγικής.

Οι μακροπεριφερειακές στρατηγικές προωθούν τη συνεργασία μεταξύ χωρών και περιφερειών για την αντιμετώπιση κοινών προβλημάτων σε θέματα περιβάλλοντος, ασφάλειας, συγκοινωνιών και τουρισμού και την αξιοποίηση κοινών ευκαιριών.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 14 Δεκεμβρίου 2012 κάλεσε την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να αναπτύξει μια μακροπεριφερειακή στρατηγική για τη περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου πριν το τέλος του 2014, αξιοποιώντας τη θετική εμπειρία των Μακροπεριφερειών του Δούναβη και της Βαλτικής.

Η Μακροπεριφέρεια Αδριατικής-Ιονίου καλύπτει οχτώ χώρες: τέσσερα κράτη μέλη της ΕΕ (Ελλάδα, Ιταλία, Κροατία, Σλοβενία) και τέσσερις τρίτες χώρες (Αλβανία, Βοσνία και Ερζεγοβίνη, Μαυροβούνιο, Σερβία), εμπεριέχει τη Ολοκληρωμένη Θαλάσσια Πολιτική για την Αδριατική και το Ιόνιο, που υιοθετήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στις 30 Νοεμβρίου 2012, και εστιάζει σε τομείς ζωτικής σημασίας για τις εμπλεκόμενες Περιφέρειες: 1) Προώθηση της καινοτομικής ναυτιλιακής και θαλάσσιας μεγέθυνσης, 2) Σύνδεση της περιοχής, 3) Διατήρηση, προστασία και βελτίωση της ποιότητας του περιβάλλοντος και 4) Ενίσχυση της ελκυστικότητας της περιοχής.

Μια αποτελεσματική στρατηγική για την περιοχή της Αδριατικής και του Ιονίου θα ενισχύσει τη συνεργασία μεταξύ όλων των εμπλεκόμενων χωρών, θα συμβάλει στην δημιουργία θέσεων απασχόλησης και ανάπτυξης και θα συμβάλει στην ενσωμάτωση των υποψήφιων / πιθανών υποψήφιων χωρών στην περιοχή.

Η Διάσκεψη πρόκειται να ολοκληρώσει τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης σχετικά με το Σχέδιο Δράσης της Μακροπεριφέρειας, που έχει ξεκινήσει από το Σεπτέμβριο του 2013.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης θα παρουσιαστούν τα έως τώρα αποτελέσματα της δημόσιας διαβούλευσης, ενώ θα υπάρχει εκτενής συζήτηση μεταξύ των συμμετεχόντων σχετικά με τις μελλοντικές προκλήσεις που μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσα από την μακρο-περιφερειακή προσέγγιση.

 

 

Advertisements

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button