Άποψη

Ομιλία για τα 73 χρόνια από τη μάχη του Μακρυνόρους

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

« Η 73η επέτειος της μάχης συνέπεσε με την διεξαγωγή της εκδήλωσης μνήμης, που τελούμε σήμερα, έπειτα από 14 χρόνια διακοπής.

Η Μάχη του Μακρυνόρους (16-23 Ιουλίου 1943) ήταν μία από τις μεγαλύτερες και σημαντικότερες μάχες που έδωσε η οργάνωση του ΕΟΕΑ – ΕΔΕΣ, με επικεφαλής τον ιατρό Στυλιανό Χούτα.

Από τη νύχτα της 7ης Ιουλίου 1943 τα αντάρτικα τμήματα υπό τον αρχηγό των ΕΟΕΑ-ΕΔΕΣ Βάλτου, γιατρό Στυλιανό Χούτα, έφθασαν στην περιοχή και αναπτύχθηκαν στα υψώματα του Μακρυνόρους. Άρχισαν να καταστρέφουν τηλεφωνικές και τηλεγραφικές γραμμές, ενώ τη νύχτα της 9ης Ιουλίου συνεργείο καταστροφών με επικεφαλής τον ταγματάρχη της βρετανικής αποστολής, Θέμη Μαρίνο ανατίναξε όλες τις γέφυρες από το Μακρυνόρος ως την Αρτα.

Στα στενά του Μακρυνόρους οι ομάδες Ελλήνων ανταρτών ήλθαν αντιμέτωπες με την αυτοκινητοπομπή της ιταλικής μεραρχίας Μπρένερo (Brenero) και τμήματα της γερμανικής μεραρχίας Έντελβαϊς (Edelweiss) σε μία μάχη που διήρκεσε μία εβδομάδα, από τις 16 έως τις 22 Ιουλίου 1943 και που ήταν ενταγμένη στην συμμαχική επιχείρηση Animals. 

Η μάχη έληξε με νίκη των ελληνικών αντάρτικων ομάδων και προκάλεσε σημαντικές απώλειες στις εχθρικές μονάδες. Θεωρήθηκε καθοριστικής σημασίας για την έκβαση του πολέμου στην Ευρώπη και μία από τις σημαντικότερες μάχες της περιόδου » ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Σ .Ι.Μ.Ε.Α. Ε.Ο.Ε.Α.- Ε.Δ.Ε.Σ. Ε.Ο.Ε. ΒΑΛΤΟΥ  Κωνσταντίνος Αραπογιάννης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button