ΑυτοδιοίκησηΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Ομαδικά «πυρά» από την αντιπολίτευση Ναυπακτίας στον απολογισμό του δήμου

Σε αντιδιαστολή με τα όσα ανέφερε ο δήμαρχος Βασίλης Γκίζας στο απολογισμό πεπραγμένων της δημοτικής αρχής (διαβάστε εδώ), οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης άνοιξαν «πυρ» εναντίον της. Της καταλόγισαν ανυπαρξία νέων έργων, αλλά και λάθος χειρισμούς που θέτουν σε κίνδυνο συνεχιζόμενα. Διαβάστε τις τοποθετήσεις των επικεφαλής των παρατάξεων. 

Ο απολογισμός του Τ. Λουκόπουλου


Ο Τάκης Λουκόπουλος, στη διάρκεια της δικής του τοποθέτησης, επέλεξε να αναφερθεί στα όσα επί της θητείας του έγιναν στο δήμο Ναυπακτίας, τονίζοντας με νόημα πως η σημερινή δημοτική αρχή επί της ουσίας στον απολογισμό της μίλησε γι’ αυτά που παρέλαβε. Αρχικά εστίασε στην ποιότητα ζωής των πολιτών, με τη δρομολόγηση των πεζοδρομίων στην περιοχή του Σκα, αφήνοντας αιχμές για τους χειρισμούς που ακολούθησαν, αφού τα χρήματα που υπήρχαν για τη συνέχεια του έργου… έγινα απορριμματοφόρα. Μίλησε για τα 8 παρκινγκ, και τις 4 αναπλάσεις που δρομολογήθηκαν, που θα δημιουργούσαν στην ουσία μία άλλη πόλη.

Συνεχίζοντας έκανε αναφορά σε έργα που επί ημερών του σχεδιάστηκαν και μπήκαν σε τροχιά υλοποίησης, μιλώντας για την αναβάθμιση του βιολογικού, την ύδρευση των δυτικών περιοχών, την επίλυση του προβλήματος με τις γεωτρήσεις στη Βαρναράχη, τις παρεμβάσεις στο παραλιακό μέτωπο, το ΞΕΝΙΑ, τα πολλά μονοπάτια, τη συνεργασία με την αρχαιολογία που στόχο έχει την δημιοργία της αίσθησης σε όποιον βρίσκεται στην πόλη ότι είναι μέσα σε μία καστρούπολη, την απαλλαγή από τον αμίαντο και παντοροϊκό σύστημα. Συνεχίζοντας μίλησε για την ασφαλτόστρωση του χώρου των παζαριών και την αλλαγή του τρόπου διοργάνωσής τους, για τα έργα στο άλσος του Γριμπόβου και τον πεζοδιάδρομο που συνδέει την παραλία με το λιμάνι, την πίστα mbx, την πλωτή εξέδρα, το φωτισμό του λιμανιού, το seatrac, το Λιμενικό Ταμείο που πλέον έχει αρμοδιότητες και σε Κρυονέρι -Κάτω Βασιλική, την αποσύνδεση του αγωγού Ρέκκα, τους βιολογικούς Αντιρρίου και Άνω Χώρας, τις δράσεις ανακύκλωσης και τη συνέχεια του ΓΠΣ.

Φυσικά έκανε αναφορά με αιχμές και στο τουριστικό καταφύγιο, το οποίο όπως είπε «κανείς δεν ξέρει τι το κάνατε», ενώ ακολούθως πέρασε στα όσα άλλαξαν στη δόμηση της Παλαιοπαναγιάς, όπου πλέον τα ακίνητα απέκτησαν και πάλι αξία, όπως το ίδιο έγινε και με τους καλύτερους συντελεστές δόμησης για την περίπτωση του οικιστικού. Νεολαία, παιδεία και αθλητισμός, ήταν η επόμενη ενότητα, όπου είπε ότι προχώρησε το ειδικό σχολείο που τώρα είναι στο τέλος του, εκπονήθηκαν μελέτες για το ΕΠΑΛ και αγοράστηκε οικόπεδο για το 3ο δημοτικό, με τις γνωστές όμως εξελίξεις. «Η επόμενη δημοτική αρχή θα το φτιάξει το σχολείο», σημείωσε, προτείνοντας ο δήμος στο οικόπεδο που έχει αγοραστεί να φτιάξει γήπεδα 5×5. Συνεχίζοντας ο πρώην δήμαρχος μίλησε για τις παιδικές χαρές και τα γήπεδα σε διάφορα σημεία του δήμου, τα ΚΔΑΠ που έδωσαν θέσεις εργασίας και προσφέρουν σημαντικές υπηρεσίες σε οικογένειες της πόλης και το έργο της ψηφιακής αναπαράστασης της Ναυμαχίας στο ΞΕΝΙΑ.

Ο Τ. Λουκόπουλος μίλησε στη συνέχεια  για τις δημοτικές ενότητες γύρω από τη Ναύπακτο, για να περάσει ακολούθως στα όσα λέει κατά καιρούς η νυν διοίκηση του δήμου για τα προβλήματα που βρήκε σε διάφορα έργα. «Και εμείς παραλάβαμε έργα με προβλήματα αλλά δεν μιλήσαμε παρά τα λύσαμε και προχωρήσαμε», σημείωσε, τονίζοντας πως γίνονται προσπάθειες να ακυρωθούν σημαντικές παρεμβάσεις που έχουν δρομολογηθεί, με κορυφαία όλων το έργο της ανάπλασης στη Ναύπακτο. Κλείνοντας άφησε αιχμές και για τον τρόπο με τον οποίο συγκεντρώνεται η ΣΑΤΑ ώστε να δημοπρατηθεί όλη μαζί, αφού μέχρι σήμερα δεν έχει εκτελεστεί ούτε ένα έργο από αυτή, με συνέπεια να χάνονται οι εκπτώσεις από τα έργα άρα και χρήματα για το δήμο.

Γ. Μπουλές: «Απουσιάζει το όραμα»

Χωρίς να μπει αναλυτικά στην παράθεση έργων, ο Γιάννης Μπουλές έδωσε μία πιο πολιτική διάσταση στον απολογισμό, ξεκινώντας με το κεφάλαιο των συνεργασιών, όπου ο ίδιος είπε ότι έχει αρνητική εμπειρία αφού καταρχάς ποτέ δεν έγινε συνεδρίαση των επικεφαλής που αποτελούσαν τη συνδιοίκηση. Μάλιστα είπε ότι ο δήμαρχος επιλέγει να μιλά με εκείνους που πείθει, ή δεν έχουν άποψη, και όχι με εκείνους που μπορούν να προσθέσουν σε αυτά που θέτει ως ζητήματα. Είπε ότι το μείζον δεν είναι η εργατικότητα, την οποία επικαλέστηκε ο Β. Γκίζας, αλλά η αποτελεσματικότητα, και εκεί σύμφωνα με τη δική του προσέγγιση ο δήμος δεν παίρνει καλό βαθμό. Υποστήριξε ότι ο απολογισμός του δημάρχου ήταν επί της ουσίας αναφορά στα έργα που παρέλαβε, τονίζοντας όμως πως το κύριο που πρέπει να έχει η συγκεκριμένη συνεδρίαση, δηλαδή το όραμα, απουσίαζε παντελώς.

«Ευτυχώς που εμείς είχαμε και όραμα και πρόγραμμα και το αποτυπώσαμε στους τομείς που αναλάβαμε. Στο Λιμενικό Ταμείο, στην κοινωφελή επιχείρηση και στην Αιτωλική», πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για απουσία νέων έργων στις ημέρες της παρούσας θητείας, φέρνοντας σε αντιδιαστολή τα όσα έγιναν επί δικών του ημερών, που σε 3,5 χρόνια έγιναν τα ¾ της ανάπλασης στα ανατολικά και το νέο κτίριο της Αλκυόνης. «Πόσα χρήματα ήρθαν για την πανδημία και που πήγαν;», ρώτησε, συνεχίζοντας στον ίδιο τόνο και για το που βρίσκεται η μελέτη για την Ευηνολίμνη, η οποία εδώ και 7 χρόνια είναι στάσιμη. «Για τον ορεινό όγκο δεν είπατε τίποτα νέο» παρατήρησε, σημειώνοντας ότι ενώ η ορεινή Ναυπακτία έχει γίνει πλέον τουριστικός προορισμός, ο δήμος δεν έχει δώσει καμία σημασία στον τόπο αυτό.

Σχολίασε και αυτός το ότι το Τεχνικό Πρόγραμμα από τα χρήματα της ΣΑΤΑ δεν έχει εκτελεστεί, για να δοθεί η εντύπωση όταν θα γίνει αυτό συγκεντρωτικά πως γίνονται έργα, δείχνοντας ως κίνητρο στην τακτική την «εκλογική σκοπιμότητα». «Τα ατάκτως ειρημένα έργα σημαίνει πως δεν πάμε καλά», συνέχισε, επιμένοντας πως αυτό που λείπει είναι το σχέδιο για την επόμενη μέρα. Είπε επίσης ότι στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής δεν έγινε απολύτως τίποτα, ενώ το επέβαλαν οι συνθήκες της πανδημίας, για να ασκήσει κριτική και για το ότι ο δήμος δεν φροντίζει να καθαρίσει την περιουσία του, με κίνδυνο αυτή να γίνει δασική. Σκληρή κριτική έκανε και για τη λειτουργία των υπηρεσιών, για τις οποίες είπε ότι υπάρχουν εργαζόμενοι με συμβάσεις που δεν πηγαίνουν καν στη δουλειά τους, συνθήκη που αποτελεί το μεγαλύτερο πρόβλημα του δήμου, αφού αν δεν αξιοποιείται σωστά το ανθρώπινο δυναμικό, τότε τίποτα ουσιαστικό δεν πρόκειται να γίνει.

Μίλησε για αδιαφάνεια στα αντισταθμιστικά από τις ΑΠΕ, αφού κανείς έως σήμερα δεν έχει δει τις συμβάσεις με τις εταιρείες, ενώ για τις προμήθειες και τις μισθώσεις είπε ότι όζουν. «ΗΔΕΥΑΝ είναι σε κατάσταση ύπνωσης, δεν ξέρουμε τίποτα γι’ αυτή καθώς τα βάζετε όλα κάτω από το τραπέζι, αλλά θα εκραγούν, παρατήρησε καταλήγοντας, κάνοντας λόγο για το μεγάλο ασθενή του δήμου, που  είναι κρυμμένος και όχι σε θεραπεία.

Α. Κοτσανάς: «Ο βασιλιάς είναι γυμνός»

«Ποιες είναι οι δυνάμεις που δεν άφησαν το Γ. Μπουλέ να εκφραστεί αυτά τα δύο χρόνια;», ρώτησε ο Ανδρέας Κοτσανάς, στην αρχή της δικής του τοποθέτησης, υποστηρίζοντας πως στα 25 χρόνια που έχει δημοτικός σύμβουλος, πρώτη φορά συμμετέχει σε μία τέτοια διαδικασία παρωδία. Μάλιστα είπε πως ακούγοντας το δήμαρχο να μιλά για μία κοσμογονία έργων, θυμήθηκε το παραμύθι «Τα καινούρια ρούχα του αυτοκράτορα», όπου όμως ο Βασιλιάς ήταν γυμνός. «Ο μέσος Ναυπάκτιος μιλά για τη χειρότερη δημοτική αρχή», συνέχισε, σημειώνοντας πως διακατέχεται από έπαρση και αλαζονεία, που σε καμία περίπτωση δεν συνάδει με ανθρώπους που έχουν μόλις δύο χρόνια παρουσίας στα κοινά της περιοχής.

«Δεν είναι απολογισμός πεπραγμένων, αλλά απολογία απραξίας», είπε, τονίζοντας πως και οι πρόεδροι με τη μη παρουσία τους στην αίθουσα δείχνουν ότι έχουν γυρίσει την πλάτη στο δήμο, τον οποίο κατηγόρησε μάλιστα για καταστρατήγηση κάθε έννοιας δημοκρατίας. Χρέωσε στη δημοτική αρχή πρόθεση να αποδομήσει ότι βρήκε από τους προκατόχους της, καθώς και προσπάθεια να λεηλατήσει με άκομψο και αντιδημοκρατικό τρόπο άλλη παράταξη.

Περνώντας στις αναφορές για έργα, μίλησε αρχικά για το εργοστάσιο του ΧΥΤΑ, όπου δεν έχει γίνει τίποτα, για την ανάπλαση που θυμίζει γεφύρι της Άρτας και που έχει γίνει μόνο το 30% του έργου, ενώ είναι ακόμα παντού ανοιχτό, για το Ξενία που καθυστερεί, αλλά και το έργο της ψηφιακής αναπαράστασης που κινδυνεύει να χαθεί αφού έχει ως χρόνο παράδοσης πριν από την ολοκλήρωση του χώρου που θα το φιλοξενήσει. «Τα μονοπάτια της πόλης επίσης είναι χρονικά πίσω, το κέντρο εμπορίου χωρίς σύμβαση, το τουριστικό καταφύγιο στο μηδέν», επισήμανε, τονίζοντας εν συνεχεία ότι ποτέ ξανά δεν υπήρξε δήμος όπου για 2,5 χρόνια δεν είχε κάνει έργο οδοποιίας.

Μιλώντας για τα προγράμματα Φιλόδημος και Αν. Τρίτσης, είπε ότι για το πρώτο τρέχουμε να προλάβουμε τις ημερομηνίες, ενώ για το δεύτερο ότι δεν έχουμε καταφέρει να εντάξουμε κανένα έργο. «Δεν έχετε να παρουσιάσετε τίποτα για τα πολεοδομικά θέματα», συνέχισε, ενώ το ίδιο είπε και για το κομμάτι της κοινωνικής πολιτικής, όπου υπάρχει υποστελέχωση των υπηρεσιών, σε έναν τομέα που θα έπρεπε να είναι η ατμομηχανή του δήμου, με συνέπεια να μη γίνεται τίποτα. «Γίνεται πάρτι με ημετέρους», είπε χαρακτηριστικά, για να ασκήσει κριτική και για το ότι στο δήμο άργησαν να φύγουν από το κτίριο που ήταν η Τεχνική Υπηρεσία, με συνέπεια να χαθούν άσκοπα χρήματα, ενώ υπήρχε ο χώρος του Αντιρρίου. Για τις μισθώσεις μηχανημάτων σημείωσε με νόημα ότι «άλλο η χαμηλή τιμή κι άλλο να μην γίνονται οι ώρες εργασίες…», επισημαίνοντας ακόμα ότι για τα αντισταθμιστικά από τις ΑΠΕ ο δήμος πήρε λιγότερα απ’ ότι η Δωρίδα, ενώ ο ρόλος του είναι καθαρά λογιστικός, αφού όλα γίνονται από την εταιρεία, η οποία κάνει και τις αναθέσεις με δικές της επιλογές.

«Τα τάμπλετ και οι καρδούλες είναι μνημεία αδιαφάνειας, το ίδιο και οι εργασίες σε μία πλατεία στη Χάλκεια. Πρόκειται για πρακτικές που προκαλούν το κοινό αίσθημα», συνέχισε, για να καταλήξει με το ότι το εξώδικο που έλαβε από συνεργάτη του δημάρχου, για αναφορά του στο προηγούμενο δημοτικό συμβούλιο, είναι τίτλος τιμής για τον ίδιο,  «μαθημένα τα βουνά από τα χιόνια» είπε χαρακτηριστικά, καταλήγοντας με τη φράση: «Δεν πτοούμαι και δεν εκφοβίζομαι, ιδού η Ρόδος ιδού και το πήδημα»!

Γ. Γούλας: «Πολλά λόγια φτωχή πράξη»

Ο Γιώργος Γούλας ξεκίνησε δίνοντας συγχαρητήρια για τη διοργάνωση της συνεδρίασης, περνώντας ακολούθως στον απολογισμό του δημάρχου, τον οποίο χαρακτήρισε πλούσιο στα λόγια, αλλά φτωχό σε πραγματικά αποτελέσματα. Πρώτος τομέας που εστίασε ήταν αυτός των υπηρεσιών, τονίζοντας πως δεν έχει αλλάξει ακόμα ο ΟΕΥ, πράγμα που σημαίνει ότι ενώ δεν «αρέσει» στη δημοτική αρχή, δεν ξέρει πως να τον διαμορφώσει. «Οι υπηρεσίες είναι στη χειρότερη κατάσταση που θυμάμαι, λειτουργικά και ψυχολογικά», είπε, με συνέπεια υπάλληλοι να ψάχνουν τρόπο να φύγουν από το δήμο, ως συνέχεια της ανισοκατανομής και των αδικιών που δημιουργούν κλίμα απογοήτευσης.

Είπε επίσης ότι παρά τις αναφορές για διαφάνεια και σεβασμό στα χρήματα του δήμου, αντιθέτως είναι πολλά τα παραδείγματα με υπερτιμολογήσεις και καμία πρόθεση για μοίρασμα της πίτας στην αγορά. «Δεν μιλάτε για όσα κάνουν οι συνεργάτες σας, όμως έχετε και εσείς ευθύνη είτε γνωρίζετε είτε όχι», τόνισε απευθυνόμενος προς το δήμαρχο, δηλώνοντας απογοητευμένος για τις νέες καταγγελίες που ακούστηκαν στο δημοτικό συμβούλιο. Για την παραγωγή έργων στις κοινότητες υποστήριξε ότι έως τώρα δεν έχει γίνει αλλά ούτε σχεδιαστεί κάτι, με μόνο μέλημα το πως θα γίνεται ο χειρισμός των προέδρων μέσω των μηχανημάτων.

Μίλησε και αυτός για το έργο της ανάπλασης, όπου σε αντίθεση με τα όσα έλεγαν στο δήμο τελικά τίποτα δεν έγινε πράξη, θυμίζοντας την πρόταση που είχε καταθέσει να αλλάξει η αποχέτευση στην οδό Μπότσαρη, εισπράττοντας ως απάντηση το ότι δεν επαρκεί ο χρόνος, πράγμα που τελικά διαψεύστηκε. Μάλιστα ο Γ. Γούλας συνεχίζοντας τις αναφορές για το έργο της ανάπλασης είπε ότι αυτό που μεθοδεύεται στο δήμο, για μία παρέμβαση που έχει ανάγκη όσο καμία άλλη η πόλη, δεν πρόκειται να γίνει δεκτό από κανέναν. «Δεν πιέσατε τον εργολάβο και τώρα είναι έτοιμος με όλα τα οφέλη και εσείς θέλετε να τινάξετε το έργο στον αέρα», σημείωσε χαρακτηριστικά.

«Το Ξενία είναι παρατημένο, το μουσείο κινδυνεύει να χαθεί, για την πινακοθήκη δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη, το πολιτιστικό μονοπάτι καθυστερεί, τι ίδιο το γήπεδο Λυγιά και για όλα αυτά φταίνε οι εργολάβοι κατ’ εσάς», είπε ακολούθως, για να περάσει και στο έργο του τουριστικού καταφυγίου, για το οποίο χρέωσε στο δήμο λάθος χειρισμούς, καταλογίζοντάς του και αφερεγγυότητα αφού όλα όσα είπε για το αγκυροβόλιο δεν επαληθεύτηκαν. «Για ποια αξιοπιστία μιλάμε πια και γιατί να σας πιστέψουμε;», ρώτησε, για να μιλήσει για καθυστερήσεις και σε άλλα έργα όπως είναι η ανάπλαση της Αγ. Παρασκευής, το κέντρο εμπορίου, και τα γήπεδα που ακόμα δεν έχουν ξεκινήσει.

«Καμία ενασχόληση που αφορά τον πολίτη. Εσείς βρήκατε ακόμα και με ελλείψεις πολλά έργα, βρήκατε δεκάδες εκατομμύρια, οι επόμενοι τι θα βρουν από εσάς;», συνέχισε, διαπιστώνοντας και αυτός μηδενικό έργο στην περιφέρεια του δήμου. «Το μόνο που σας ενδιαφέρει είναι οι ισορροπίες για το εκλογικό αποτέλεσμα που είναι το τελευταίο που θα έπρεπε να σας απασχολεί», είπε, για να καταλήξει με την προτροπή να αλλάξουν σκεπτικό όσοι ασκούν διοίκηση στο δήμο, ακόμα και να συγκρουστεί, και τότε πολλοί θα είναι αυτοί που θα βάλουν πλάτη.

Γ.  Νταουσάνης: «Το Leader πηγή ανάπτυξης»

Ο Γιάννης Νταουσάνης, ως πρόεδρος της επιτροπής διαχείρισης του Leader έκανε αναφορά στα έργα, δημόσια και ιδιωτικά που είναι ενταγμένα, εξηγώντας για τα πρώτα σε ποιο στάδιο είναι το καθένα. «Από την αρχή στόχος ήταν να μη χαθεί κανένα», σημείωσε, τονίζοντας πως αρκετά είχαν προβλήματα, τα οποία όμως ξεπεράστηκαν. Μίλησε για το ενδιαφέρον ιδιωτών να κάνουν επενδύσεις, όπου τελικά οι προτάσεις των ενταγμένων έφτασαν στις 68, κάτι που θα φέρει πολλές θέσεις εργασίας, εκτός των άλλων. «Συνέβαλαν πολλοί για να επιτευχθούν όλα αυτά», είπε, κάνοντας αναφορά καταρχάς στο δήμαρχο, και ακολούθως στους εργαζόμενους της Αιτωλικής και της Τεχνικής Υπηρεσίας, στο δασαρχείο, την Περιφέρεια και τα αρμόδια υπουργεία.

Ντ. Τσουκαλάς: «Η κοινωνική πολιτική στο επίκεντρο»

Τελευταίος από τους επικεφαλής των παρατάξεων μίλησε ο Ντίνος Τσουκαλάς, ο οποίος αναφέρθηκε στα τμήματα που υπάγονται στη δική του αντιδημαρχεία,  με κορυφαίο τομέα όλων αυτόν της κοινωνικής πολιτικής. Μίλησε για τις παρεμβάσεις που γίνονται στα δύο αυτά χρόνια και αφορούν στις συνέπειες της πανδημίας, αλλά και στη στήριξη των ευπαθών ομάδων του πληθυσμού σε πρακτικό επίπεδο, στα όσα έγιναν στα σχολεία τόσο με τα μέτρα προστασίας, όσο και με την προμήθεια τάμπλετς για τους μαθητές, ενώ έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην στήριξη των Ρομά. Για τους τομείς πολιτισμού, παιδείας και αθλητισμού είπε ότι παρά τις νέες συνθήκες ο δήμος κατάφερε να αφήσει το αποτύπωμά του, χαρακτηρίζοντας ως κορυφαία στιγμή τους εορτασμούς για τη Ναυμαχία, με κορυφαίους καλεσμένους, όπως η πρόεδρος της Δημοκρατίας, αλλά και ποιοτικές δράσεις που διαφήμισαν την περιοχή.

nafpaktosvoice.gr

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
tsiknas600x338 Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button