ΑγρότεςΡοή Ειδήσεων

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία το Συνέδριο Ιχθυοκαλλιέργειας «Προσδιορίζοντας ένα Ανθεκτικό Μέλλον»

«Η Ελληνική Ιχθυοκαλλιέργεια είναι ο πλέον εξωστρεφής κλάδος στην παραγωγή ζωικής πρωτεΐνης». Με αυτή την πρόταση ξεκίνησε το χαιρετισμό του ο κ. Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος του ΔΣ της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ), πλατινένιο χορηγό του διήμερου Συνεδρίου Ιχθυοκαλλιέργειας 2024, που διοργάνωσε η εταιρία ΑΜΒΙΟ ΑΕ και πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο Αθηνών.

Στο Συνέδριο, απηύθυναν χαιρετισμό, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Κώστας Τσιάρας, ο κ. Άδωνης Γεωργιάδης, Υπουργός Υγείας, o κ. Θεόδωρος Σκυλάκης, Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, ο κ.  Χρήστος Κέλλας, Υφυπουργός στο Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο κ. Μιχάλης Κατρίνης, Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ – Κίνημα Αλλαγής και ο Πρέσβης της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας στην Ελλάδα Xiao Junzheng. Ο κ. Απόστολος Τουραλιάς, Πρόεδρος του ΔΣ, τόνισε την ανάγκη εμπρόθεσμης ίδρυσης των Περιοχών Οργανωμένης Ανάπτυξης Υδατοκαλλιεργειών (ΠΟΑΥ), αναζητώντας απαντήσεις για την εξασφάλιση της υφιστάμενης παραγωγικής διαδικασίας βραχυπρόθεσμα και της αναπτυξιακής προοπτικής μακροπρόθεσμα:  « Ζητούμε να ισχύσουν και να εφαρμοστούν οι νόμοι προς όλες τις κατευθύνσεις. Ο χωροταξικός σχεδιασμός είναι το κατεξοχήν αναπτυξιακό εργαλείο: οριοθετεί, θέτει κριτήρια, προωθεί την περιβαλλοντική αξιολόγηση, αξιολογεί την παραγωγική δυναμική, θέτει κανόνες λειτουργίες, ελέγχει. Δεν υπάρχουν άλλα περιθώρια, είναι μέγιστη προτεραιότητα. »


elopy1

Στο Συνέδριο, αποτιμήθηκε συνολικά η υφιστάμενη κατάσταση του κλάδου και συζητήθηκαν οι παράγοντες που καθορίζουν το ανθεκτικό του μέλλον, όπως η αντιμετώπιση των επενδυτικών προκλήσεων, η προώθηση βιώσιμων και περιβαλλοντικά υπεύθυνων πρακτικών για τον μετριασμό των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής, η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, η ενθάρρυνση της καινοτομίας μέσω της υιοθέτησης προηγμένων τεχνολογιών, η ανάπτυξη νέων προϊόντων, η διερεύνηση των προβλέψεων για την παγκόσμια ζήτηση προϊόντων ιχθυοκαλλιέργειας, και η προώθηση της διεθνούς συνεργασίας και των συμπράξεων. Τονίστηκε συνολικά, η διατροφική αξία, η συμβολή στην υγεία και η ευζωία των καταναλωτών.

Η ΕΛΟΠΥ είχε δυναμική παρουσία με σημαντικές παρεμβάσεις σε όλα sessions του Συνεδρίου:

Σχετικά με τις «Επενδύσεις και Χρηματοδότηση στην Ιχθυοκαλλιέργεια», ο κ. Σπύρος Γιαννουλάτος,  Μέλος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, υπογράμμισε ότι «…ενώ η περίοδος 2022-2023 υπήρξε δύσκολη, από το 2024 προσβλέπουμε στην ανάκαμψη μέσα από λύσεις διαρθρωτικών προβλημάτων που ταλανίζουν τον κλάδο.» Η κα Lara Barazi Γερουλάνου, Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ευρωπαίων Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP) και μέλος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, αναφέρθηκε στο μικρό περιβαλλοντικό αποτύπωμα του κλάδου και τις καταλυτικές επιπτώσεις της κλιματικής κρίσης στη βιοποικιλότητα, την υγεία των ιχθυοαποθεμάτων και τις τοπικές κοινωνίες που στηρίζονται στην ιχθυοκαλλιέργεια. Στη συζήτηση « Διεθνείς Τάσεις της Αγοράς για τα Προϊόντα Ιχθυοκαλλιέργειας», ο κ. Νίκος Λυμπέρης, Αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΕΛΟΠΥ, επεσήμανε: «Σύντομα θα ζήσουμε την αλλαγή από τα φρέσκα ψάρια στο πάγο, σε εδέσματα  έτοιμα προς κατανάλωση λόγω απαίτησης για πρακτικότητα των καταναλωτών.» Αναπτύσσοντας θέματα που αφορούν στην «Υγεία & Ιχθυοκαλλιέργεια», ο κ. Κωνσταντίνος Μπόκας, Ταμίας της ΕΛΟΠΥ είπε «… είμαστε υπερασπιστές του περιβάλλοντος εφόσον κάθε επιβάρυνση σε αυτό έχει επιπτώσεις στην υγεία των ψαριών και κατ’ επέκταση στις επιχειρήσεις μας.»  Στο Τραπέζι Εργασίας με θέμα «Πολιτική & Χρηματοδοτήσεις», ο κ. Ιωάννης Χεκίμογλου Γενικός Γραμματέας της ΕΛΟΠΥ,  σε σχέση με την ευρωπαϊκή  πολιτική στην Υδατοκαλλιέργεια, σημείωσε ότι «η έλλειψη συνοχής με άλλες πολιτικές της ΕΕ, διευκολύνει την εισαγωγή αλιευμάτων που έχουν παραχθεί από τρίτες χώρες με διαφορετικά στάνταρντ και είναι πιο φτηνά και άρα πιο δελεαστικά για τον καταναλωτή».

elopy2

Σύμφωνα με τον κ. Τουραλιά “…θα είναι σημαντική επιτυχία  του συνεδρίου αν τελικά οι συζητήσεις που θα αναπτυχθούν πάνω στους στόχους από θεωρία γίνουν πράξη, αν ευοδωθούν οι προοπτικές σύναψης διακρατικών συμφωνιών και αν μέσω των συζητήσεων εμπλουτιστεί η γνώση μας σε επιστημονικά θέματα, υπόβαθρο για την ευημερία και την ευζωία των ψαριών μας, του θαλάσσιου οικοσυστήματος και του περιβάλλοντος”.

Σχετικά με την Ελληνική Οργάνωση Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (ΕΛΟΠΥ)

Η ΕΛΟΠΥ, κύριος φορέας ανάπτυξης της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, ιδρύθηκε το 2016 με σκοπό την ενίσχυση της παραγωγής και διάθεσης των προϊόντων των εταιρειών-Μελών της και την εδραίωση της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας ως ηγετική δύναμη στην Ελλάδα και τις διεθνείς αγορές. Σήμερα, η ΕΛΟΠΥ έχει 22 Μέλη, τα οποία αντιπροσωπεύουν περίπου το 80% της εγχώριας παραγωγής, εξάγοντας τα προϊόντα τους σε 40 χώρες του κόσμου. Ταυτόχρονα, είναι δραστήριο μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας (FEAP), του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου για την Υδατοκαλλιέργεια (AAC) και του European Aquaculture Society (EAS), αναδεικνύοντας έμπρακτα τον διεθνή προσανατολισμό και την εξωστρέφεια που τη χαρακτηρίζουν.

Η ΕΛΟΠΥ λειτουργεί με γνώμονα το σεβασμό μεταξύ των Μελών και προς τον καταναλωτή, τη συλλογικότητα, την υπερηφάνεια για τον κλάδο και τα προϊόντα του και σύμφωνα με τις αρχές της Βιώσιμης Ανάπτυξης και της Γαλάζιας Οικονομίας.

Παράλληλα ενός σύνθετου πλέγματος δράσεων προώθησης, η ΕΛΟΠΥ παρέχει πολύπλευρη υποστήριξη και οφέλη στα Μέλη της όσον αφορά στη συνεργασία, υποστήριξη, ενημέρωση, δικτύωση, ανάπτυξη, έρευνα, εκπαίδευση, συλλογικότητα, πρόοδο, επίλυση προβλημάτων, επικοινωνία με τους κρατικούς φορείς και πολλά άλλα. Επιπλέον, υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα κοινωνικής ευθύνης στηρίζοντας ενεργά την τοπική κοινωνία, τις ευπαθείς ομάδες, το περιβάλλον και τον αθλητισμό.

Διαχρονική δέσμευση της ΕΛΟΠΥ αποτελεί η υγιεινή τροφίμων, η ευζωία των ιχθύων και η προστασία του περιβάλλοντος στο οποίο μεγαλώνουν τα ψάρια και σε αυτό το πλαίσιο δημιούργησε το πρότυπο Σχήμα Πιστοποίησης Fish from Greece σε συνεργασία με την TUV Austria Hellas και αναπτύσσει καινοτόμα ερευνητικά προγράμματα και Οδηγούς Καλών Πρακτικών σε συνεργασία με την Επιστημονική και Ακαδημαϊκή κοινότητα της χώρας.

Σχετικά με το Fish from Greece 

Τα φρέσκα ελληνικά ψάρια εκτροφής Fish from Greece έχουν απαράμιλλη φρεσκάδα, υπέροχη γεύση, εξαιρετική  ποιότητα και πλούσια θρεπτικά συστατικά. Αναπτύσσονται στο φυσικό τους περιβάλλον, την πεντακάθαρη διαυγή θάλασσα της χώρας μας, σύμφωνα με αυστηρές ευρωπαϊκές προδιαγραφές και τρέφονται με εξαιρετικής ποιότητας, πλήρως ισορροπημένες μη γενετικά τροποποιημένες ιχθυοτροφές.

 

EURO 2024

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button