Δυτική ΕλλάδαΡοή Ειδήσεων

Ολοκληρώθηκαν οι «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές» στην Αιτωλοακαρνανία (φωτο)

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αιτωλοακαρνανίας και Λευκάδος συμμετείχε και φέτος με εκπαιδευτικά προγράμματα στην πανελλαδικής εμβέλειας δράση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές», τα οποία αναφέρονται αναλυτικά ως εξής:

Τετάρτη 8 Μαΐου


Σε συνεργασία με το Δήμο Ναυπακτίας και την Ένωση Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού «Ο Νηρέας», πραγματοποιήθηκε εκδήλωση σε σχολεία της Ναυπάκτου από την αρχαιολόγο Φ. Σαράντη, με θέμα «Ταξίδι στον Κορινθιακό», η οποία αφορούσε στην παρουσίαση της ιστορίας του Κορινθιακού Κόλπου στην αρχαιότητα και στην ευαισθητοποίηση για τα περιβαλλοντικά προβλήματα της συγκεκριμένης γεωγραφικής ενότητας. Η εκδήλωση έλαβε χώρα στην Παπαχαραλάμπειο αίθουσα στη Ναύπακτο και την παρακολούθησαν συνολικά περισσότεροι από 400 μαθητές δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (Γυμνασίου και Λυκείου).

Πέμπτη 9 & Παρασκευή 10 Μαΐου

Μέσα από τις «περιπέτειες της Αιχμηρής και του Ξέστρου», δύο πυριτολιθικών εργαλείων της παλαιολιθικής περιόδου, που αφηγούνται την ιστορία τους, προσεγγίσαμε τον συναρπαστικό κόσμο του ανθρώπου του Νεάντερνταλ στον παρόχθιο καταυλισμό του στον Εύηνο ποταμό. Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που βασίζεται σε έντυπο, βιντεοπροβολή και ειδικά σχεδιασμένο επιτραπέζιο παιχνίδι ερωταπαντήσεων, παρακολούθησαν 100 συνολικά μαθητές από το 6ο Δημοτικό Σχολείο Ναυπάκτου και τα Εκπαιδευτήρια Πάνου.

Παρασκευή 10 Μαΐου

•Στον αρχαιολογικό χώρο Πλευρώνας υλοποιήθηκε το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Φωτογραφίζω και Παρατηρώ την Λιμνοθάλασσα Μεσολογγίου από τα τείχη της Πλευρώνας», σε συνεργασία με τον Νικόλαο Νούλα, υπεύθυνο της τοπικής εθελοντικής ομάδας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας «Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου» και τους σπουδαστές του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου του Τμήματος «Τέχνη Φωτογραφίας». Οι 200 μαθητές Γυμνασίου (6ο Αγρινίου, Αιτωλικού και Ευηνοχωρίου), αφού γνώρισαν από κοντά την σπουδαία παράκτια αιτωλική πόλη, παρατήρησαν μέσω κατάλληλου εξοπλισμού τα πτηνά που ξεπρόβαλλαν από την ακρόπολη και τον Αράκυνθο. Παράλληλα, φωτογράφισαν την καταπληκτική θέα της Λιμνοθάλασσας με την καθοδήγηση του Άγγελου Χριστοδουλάκη, ενώ η Ξένια Ευαγγελινού και η Μαρία Μπεσίρη-Τσάγκα φωτογράφισαν σκηνές από την εκπαιδευτική δράση. Εντυπωσιακό ήταν το δρώμενο σχετικά με τον μύθο του «Ανήλιαγου» των μαθητριών Γυμνασίου Αιτωλικού, που έγινε στον πλαίσιο συνεργασίας μας με το Messolonghi by locals. Στόχος του προγράμματός μας ήταν η ανάδειξη της ιστορίας της Νέας Πλευρώνας, μιας από τις μεγαλύτερες αιτωλικές πόλεις, που σήμερα οι ντόπιοι αποκαλούν «Κάστρο της Κυρά Ρήνης», καθώς και της τοποθεσίας της, αφού από την αρχαιότητα ήλεγχε τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της περιοχής (τη λιμνοθάλασσα και τις αλυκές Μεσολογγίου). Αφ’ ετέρου, προσπαθήσαμε να μυήσουμε τους συμμετέχοντες στην τέχνη της φωτογραφίας με πλούσιο υλικό από τον φυσικό περιβάλλοντα χώρο, αλλά και στην διαδικασία της παρατήρησης πτηνών (bird watching).

•Το Κάστρο Βόνιτσας επισκέφτηκαν οι 192 μαθητές των Δημοτικών Σχολείων Θυρρείου και Βόνιτσας και του 16ου Νηπιαγωγείου Αγρινίου και ξεναγήθηκαν σε επιλεγμένα σημεία της οχύρωσης.

•Το Κάστρο Αμφιλοχίας επισκέφτηκαν 160 μαθητές από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Αμφιλοχίας, το Νηπιαγωγείο και Δημοτικό Σχολείο Καμαρούλας Αγρινίου, το 9ο Δημοτικό Αγρινίου, τα Δημοτικά Σχολεία Τρύφου και Κομπωτής και οι ωφελούμενοι του Κέντρου Διημέρευσης «ΗΛΙΑΧΤΙΔΑ». Σημεία αναφοράς μας στην ξενάγηση αποτέλεσαν η ακρόπολη, τα τείχη, μια δεξαμενή και η νοτιοανατολική πλευρά του Κάστρου, από όπου φαίνεται η Ιόνια οδός και η λίμνη Αμβρακία.

•Στον Αρχαιολογικό Χώρο Οινιάδων ξεναγήθηκαν οι 30 μαθητές της Ε΄ τάξης του 3ου Δημοτικού Σχολείου Μεσολογγίου. Οι μαθητές προσήλθαν στον αρχαιολογικό χώρο, και η ξενάγησή τους περιελάμβανε επίσκεψη στο αρχαίο θέατρο των Οινιάδων, καθώς και στους Νεώσοικους.

Δευτέρα 13 Μαΐου

O αρχαιολογικός χώρος της Παλαίρου παρουσιάστηκε μέσω power point (ακρόπολη Κεχροπούλας) σε 51 μαθητές των τάξεων Ε΄ και ΣΤ΄ του Δημοτικού Σχολείου Παλαίρου.

Τα προγράμματά μας υλοποιήθηκαν από την μουσειοπαιδαγωγό Δ. Γαβρίνα και τους αρχαιολόγους Φ. Σαράντη, Β. Στάικου, Β. Τσαντήλα, Ε. Γκούβελου, Γ. Χρήστου, Β. Νικολούλη και Κ. Σκόνδρα.
Ευχαριστούμε για την συνεργασία τον κ. Νικόλαο Νούλα, υπεύθυνο της τοπικής ομάδας της Ελληνικής Ορνιθολογικής Εταιρείας «Ορνιθοπαρατηρητές Μεσολογγίου», τον κ. Γιάννη Χατζή, Διευθυντή του ΔΙΕΚ Μεσολογγίου, τον κ. Παλαμάρη, υπεύθυνο της Ένωσης Προστασίας Φυσικού και Πολιτιστικού Περιβάλλοντος Κορινθιακού – Πατραϊκού «Ο Νηρέας», καθώς και τις εκπαιδευτικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Π. Ε. Αιτωλοακαρνανίας για την εμπιστοσύνη και την συμμετοχή τους στα εκπαιδευτικά μας προγράμματα.

Χορηγούμενη

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ VIDEO
aluxal web banner new logo Τοπική Διαφήμιση
pap tsalafouti cake 1000x563px Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button