ΕξελίξειςΠολιτικήΡοή Ειδήσεων

Οικονόμου: «Να αποφύγουμε το lockdown, πρόστιμο μόνο στον πιστό αν βρεθεί χωρίς τεστ σε Εκκλησία»

«Δεν είμαστε σε αυτό το στάδιο», είπε για ενδεχόμενο γενικού lockdown – Η κυβέρνηση δεν συζητά επέκταση της υποχρεωτικότητας, είπε – «Δεν έχουμε αντιμετωπίσει άρνηση από τον ιδιωτικό τομέα για την ενίσχυση του ΕΣΥ»

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ το πρωί της Τρίτης ο κ. Οικονόμου μίλησε για το μείγμα της συνταγής αντιμετώπισης της πανδημίας από την κυβέρνηση λέγοντας πως στόχος είναι να παραμείνει η οικονομία και η κοινωνία ανοιχτή. «Κάθε σημειακή παρέμβαση που κάνουμε στόχο έχει να εξυπηρετήσει αυτή την στρατηγική», είπε.


Αναφερόμενος στο ΕΣΥ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος σημείωσε ότι αυτό είναι στα όριά του λέγοντας ωστόσο πως δεν τα έχει ξεπεράσει. Την ίδια ώρα, απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε ότι όπου υπάρχει ανάγκη για κλίνη από τον ιδιωτικό τομέα αυτή παρέχεται. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε γα να στηρίξουμε το ΕΣΥ με κλίνες και ιδιώτες ιατρούς», είπε. Συμπλήρωσε δε πως «δεν υπάρχει ανάγκη κλίνης που να θέλουμε από τον ιδιωτικό τομέα και να μην έρχεται. Όπου είναι κενές κλίνες και χρειάζεται να μπουν ακόμα και covid περιστατικά θα μπουν. Δεν έχουμε συναντήσει άρνηση από τον ιδιωτικό τομέα», σημείωσε. Τόνισε επίσης πως το ΕΣΥ δεν έχει ξεπεράσει τα όριά του και πως «ξαναπεράσει τέτοιες στιγμές την πρώτη περίοδο».

Παράλληλα αναφερόμενος στο ενδεχόμενο επιβολής lockdown ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι να μην χρειαστεί να γίνουν στην χώρα μας όσα γίνονται σε άλλες χώρες όπως η Γερμανία. «Δεν φαίνεται στον ορίζοντα στο επόμενο διάστημα πως θα χρειαστεί να φύγουμε από την στρατηγική μας. Η υπόλοιπη Ευρώπη έχει ακολουθήσει διαφορετικό μοντέλο», είπε και συμπλήρωσε πως «η κάθε χώρα ανάλογα με τα μέτρα που είχαν λάβει, την προετοιμασία που είχαν κάνει και τις προβλέψεις, παίρνουν και τα αντίστοιχα μέτρα. Για παράδειγμα για την Αυστρία τα Χριστούγεννα είναι κάτι σαν τον Αύγουστο στην Ελλάδα».

Στην συνέχεια ο κ. Οικονόμου μίλησε για το «όριο» που βάζει η κυβέρνηση προκειμένου να λάβει δυσάρεστες αποφάσεις σημειώνοντας πως «είναι πολύ δύσκολο να προσδιορίσει κάποιος τις κόκκινες γραμμές όταν μιλάμε για ανθρώπινες ζωές. Δηλαδή αντί για 80 νεκρούς εάν έχεις 30 είναι καλύτερα; Μιλάμε για ανθρώπινες ζωές». Συμπλήρωσε δε πως στηρίζουμε το ΕΣΥ, προσπαθούμε να αυξηθούν οι εμβολιασμοί και παλεύουμε να παραμείνει η οικονομία ανοιχτή. «Ό,τι γίνεται και όποιο μέτρο λαμβάνουμε αφορά στους ανεμβολίαστους, τόσο για την προστασία τους όσο και για την πίεσή τους, ας είμαστε ειλικρινείς», είπε χαρακτηριστικά.

Αναφερόμενος στα μέτρα που ισχύουν και αφορούν στους ανεμβολίαστους ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε πως από τον Σεπτέμβριο λαμβάνονται σταδιακά μέτρα που δυσκολεύουν το πλαίσιο δραστηριοτήτων τους. Απαντώντας σχετικά με το εύρημα της δημοσκόπησης της ALCO σύμφωνα με την οποία το 62% των πολιτών ζητά οι ανεμβολίαστοι να μπαίνουν με rapid test στα σούπερ μάρκετ, ο κ. Οικονόμου σημείωσε πως υπάρχουν κάποιες δραστηριότητες που είναι ζωτικής σημασίας για την επιβίωση ενός ανθρώπου όπως η πρόσβαση στα φάρμακα και στα τρόφιμα.

Σχολιάζοντας το εάν συζητείται μία τέτοια επιλογή σημείωσε πως η κυβέρνηση εξετάζει κάθε μέτρο που θα μπορούσε να προστατέψει την δημόσια υγεία και κάθε μέτρο συζητείται ανάλογα με την αποτελεσματικότητα που δύναται να έχει.

Όσον αφορά την πρόσβαση στις εκκλησίες, κάλεσε όλους να συμβάλλουν στο να τηρηθεί το πλαίσιο που έχει ανακοινωθεί και καθιστά υποχρεωτικό το rapid test για την είσοδο στους ναούς. «Είναι κάτι που το αποδέχεται η Ιερά Σύνοδος, το είχε προτείνει και η αξιωματική αντιπολίτευση και καλούμε όλους να το τηρήσουν», είπε συμπληρώνοντας πως η Εκκλησία πιστεύει ότι θα κάνει την δουλειά της όπως και τα όργανα της Πολιτείας με τους απαραίτητους ελέγχους.

Απαντώντας δε σε σχετικό ερώτημα, σημείωσε πως σε περίπτωση που βρεθεί πιστός σε ναό χωρίς rapid test έχοντας παραβιάσει το πλαίσιο που ισχύει, τότε το πρόστιμο θα επιβληθεί σε αυτόν και όχι στον ιερέα ή στον ναό. «Ο ιερέας δεν είναι ιδιοκτήτης του ναού».

Τέλος, μιλώντας για τα ποσοστά εμβολιασμού στην Αστυνομία είπε πως αυτά είναι αντίστοιχα με την υπόλοιπη κοινωνία κάνοντας λόγο για ένα ποσοστό της τάξης του 70%. Στην συνέχεια απαντώντας σε ερώτημα σχετικά με το εάν η κυβέρνηση εξετάζει την επιβολή υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού, είπε πως κάτι τέτοιο δεν βρίσκεται στο τραπέζι. «Για να προχωρήσεις στην υποχρεωτικότητα πρέπει να εξετάσεις κάποιες παραμέτρους, όπως τις συνέπειες και τις κυρώσεις. Επίσης η μέχρι τώρα εμπειρία έχει αποδείξει ότι δεν θα πάρεις τα αποτελέσματα που θέλεις, όταν βλέπεις πως υπάρχει κόσμος που δεν πείθεται ακόμα και από τις ιστορίες αρνητών που χάνουν τις ζωές τους», σημείωσε. Κλείνοντας είπε πως την υποχρεωτικότητα δεν την έχει εφαρμόσει καμία άλλη κυβέρνηση, ειδικά στην Ευρώπη.

Με πληροφορίες από protothema.gr

Advertisements
farmakis banner Πολιτική Διαφήμιση
papanastasiou 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
synthima pistioals 600x338 Πολιτική Διαφήμιση
pap tsalafouti bruschetta 1000x563px copy Τοπική Διαφήμιση

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button