ΑθλητισμόςΡοή Ειδήσεων

Τα οικονομικά του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου σε τρεις πίνακες

Μοιάζει κάπως με το τέλος της περιγραφής ενός αγώνα μεταξύ τους – η Ρεάλ ξεπέρασε το εμπόδιο της Μάντσεστερ Γ. για να γίνει η βασίλισσα της Ευρώπης – αυτή τη φορά από οικονομικής άποψης όμως και όχι από αθλητικής ικανότητας που έχει κατατάξει το ιστορικό κλαμπ στη πρώτη θέση εδώ και χρόνια, δίνοντάς του και το ανάλογο προσωνύμιο.

Το ενδιαφέρον για τις ομάδες δεν περιορίζεται μόνο στους οπαδούς τους ή τις στοιχηματικές εταιρίες και τους απανταχού παίκτες του στοιχήματος, καθώς το ποδόσφαιρο αποτελεί μία διαρκώς αναπτυσσόμενη αγορά με τεράστια ποσά να διακινούνται για το άμεσο αντικείμενο αλλά και για οτιδήποτε σχετίζεται με αυτό. Μεγάλες εταιρίες το βλέπουν σαν μία από τις καλύτερες ευκαιρίες για προβολή και τους αστέρες του ποδοσφαίρου σαν ιδανικούς πρεσβευτές των εμπορικών σημάτων και των προϊόντων τους.

Η ετήσια έκθεση της KPMG πάνω στην οικονομική αξία των μεγαλύτερων ποδοσφαιρικών ομάδων της Ευρώπης, εξυπηρετεί το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει για αυτή τη τεράστια αγορά, δίνοντας στοιχεία και νούμερα των κλαμπ ανά την Ευρώπη. Η τελευταία έκδοσή της λοιπόν αποκάλυψε μία μεγάλη αλλαγή στη κατάταξη, με την ManchesterUnitedνα χάνει το στέμμα της, έπειτα από τρία χρόνια στη κορυφή του πίνακα αξιολόγησης. Η Barcelonaέπεσε στην 4η θέση, αφού αντικαταστάθηκε από τη μεγάλη δύναμη της Γερμανίας,BayernMunich.

Εικόνα: KPMG The European Elite Football Benchmark 2019

Η έκθεση κατατάσσει τα 32 μεγαλύτερα ποδοσφαιρικά κλαμπ της Ευρώπης με βάση την αξία τους ως επιχείρηση, η οποία υπολογίζεται μετρώντας την κερδοφορία της εταιρίας, την δημοτικότητά της, την αθλητική της δυναμική, τα τηλεοπτικά δικαιώματα και την αξία του γηπέδου της.

Νέο – εισαχθείσες φέτος στη λίστα με τις 32 ισχυρότερες Ευρωπαϊκές ομάδες είναι η Celtic -η πρώτη Σκωτσέζικη που εμφανίζεται ποτέ στη μελέτη από το 2016 που ξεκίνησε – και η Villarreal από την Ισπανία. Αυτές που αφαιρέθηκαν από τη λίστα και έδωσαν τη θέση τους σε Celticκαι Villarreal είναι η Valenciaαπό την Ισπανία και η Fenerbahceαπό τη Τουρκία.

Εικόνα: KPMG The European Elite Football Benchmark 2019

Η Αγγλική Premier League εξακολουθεί να κυριαρχεί όσον αφορά στις οικονομικές επιδόσεις του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου, έχοντας 9 ομάδες στη λίστα της KPMG, αντιπροσωπεύοντας το 43.4% της συνολικής αξίας όπως φαίνεται και στον παρακάτω πίνακα. Η Ισπανία ακολουθεί με 6 ομάδες που αντιστοιχούν στο 21.1% της συνολικής αξίας και πίσω της βρίσκονται οι Γερμανία με 3 ομάδες και το 12.8%, η Ιταλία με 6 ομάδες αλλά μικρότερο ποσοστό της αξίας στο 11.7%, η Γαλλία με 3 ομάδες και 5.7%, η Τουρκία με δύο ομάδες και 1.8%, η Πορτογαλία με μία ομάδα και 0.9% και οι Ολλανδία και Σκωτία επίσης με μία ομάδα η κάθε μία και 0.9% και 0.7% της αξίας αντίστοιχα.

Εικόνα: KPMG The European Elite Football Benchmark 2019

Συνολικά, το άθροισμα της αξίας των καλύτερων ομάδων της Ευρώπης έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από το 1/3 από το 2016 που διεξάγεται η συγκεκριμένη έρευνα. Τη μεγαλύτερη ανάπτυξη την έχουν καταφέρει η OlympiqueLyonnais, που η αξία της αυξήθηκε κατά 150%, και η Liverpool η οποία είδε την αξία την να καταγράφει αύξηση 110% λόγω και των πρόσφατων επιτυχιών της σε Αγγλία και Ευρώπη.

Οι περισσότεροι από τους κορυφαίους συλλόγους εισέπραξαν κέρδη από την πώληση παικτών πέρυσι, με την Monacoνα συγκεντρώνει το μεγαλύτερο ποσό με 350 εκατομμύρια δολάρια και την Barcelonaνα ακολουθεί στη σχετική κατάταξη με 230 εκατομμύρια δολάρια.

Η Tottenhamωστόσο αποτέλεσε την πιο κερδοφόρα ομάδα της Ευρώπης τη χρονιά που μας πέρασε, εισπράττοντας κέρδη 36%, με την Ιταλική Lazio να την ακολουθεί και την Liverpoolνα εμφανίζεται σε ακόμη μία λίστα στη τρίτη θέση της κερδοφορίας. Σε αυτή τη κατηγορία μεγάλη χαμένη ήταν η Milan, η οποία είδε τη μεγαλύτερη αλλαγή προς το χειρότερο στα ταμεία της με τη πτώση των κερδών της να φτάνει το 50% μετά την αναδιάρθρωση που έγινε έπειτα από την αλλαγή ιδιοκτησίας που συνέβη στο κλαμπ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button