sliderΓεγονόταΕκπαίδευσηΡοή Ειδήσεων

Οι βάσεις και οι -ελάχιστοι- εισακτέοι στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας

Μερικές δεκάδες οι νέοι φοιτητές σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι-μηδαμινό το ενδιαφέρον για τα Τμήματα του Μεσολογγίου

Χωρίς ιδιαίτερες αυξομειώσεις, κινήθηκαν οι βάσεις στα Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας και συγκεκριμένα σε αυτά που έχουν απομείνει, μετά την αποψίλωση που επέφερε ο νέος σχεδιασμός του Πανεπιστημίου Πατρών.

Με βάση τα στοιχεία που ανακοίνωσε το Υπουργείο Παιδείας, μερικές δεκάδες είναι πλέον οι νέοι φοιτητές που θα έρθουν σε Μεσολόγγι και Αγρίνιο, μετά την ένταξη του Τμήματος Μηχανικών Περιβάλλοντος στο νέο Τμήμα Αειφορικής Γεωργίας, που δεν δέχθηκε όμως πρωτοετείς (Αγρίνιο) και την μεταφορά του Ιστορικού – Αρχαιολογικού από το Αγρίνιο στην Πάτρα. Στο συγκεκριμένο Τμήμα, καλύφθηκε πλήρως ο προσφερόμενος αριθμός θέσεων.


Και στα τρία Τμήματα, η βάση είναι κάτω από τα 10.000 μόρια. Οι εισακτέοι είναι 121 εκ των οποίων οι 84 στο Αγρίνιο. Πάνω απο 280 ήταν οι εισακτέοι το 2021.

Αναλυτικά, οι βάσεις και οι εισακτέοι στα τρία Πανεπιστημιακά Τμήματα της Αιτωλοακαρνανίας:

Ημερήσια ΓΕΛ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ), (72 μόρια, + 0.8%)

65 επιτυχόντες σε 101 θέσεις κατόπιν μεταφοράς. 13650 ο βαθμός του πρώτου και 9490 μόρια ο βαθμός τελευταίου.

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) (-489, 5%)

11 επιτυχόντες σε 79 θέσεις κατόπιν μεταφοράς. 11430 ο βαθμός του πρώτου και 9220 μόρια ο βαθμός τελευταίου.

ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) (Μετονομασία του Τμήματος ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ) (- 928 μόρια, -9%)

4 επιτυχόντες σε 89 θέσεις κατόπιν μεταφοράς. 10006 ο βαθμός του πρώτου και 9425μόρια ο βαθμός τελευταίου.

ΙΣΤΟΡΙΑΣ – ΑΡΧΑΙΟΛΟΓΙΑΣ (ΠΑΤΡΑ) (350 μόρια, +4.1%)

108 επιτυχόντες σε 108 θέσεις κατόπιν μεταφοράς. 13960 ο βαθμός του πρώτου και 8820 μόρια ο βαθμός τελευταίου.

Ημερήσια ΕΠΑΛ

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΡΟΦΙΜΩΝ (ΑΓΡΙΝΙΟ) (+4310, +62.3%)

12 επιτυχόντες σε 12 θέσεις κατόπιν μεταφοράς. 15980 ο βαθμός του πρώτου και 11230 μόρια ο βαθμός τελευταίου.

ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΦΥΤΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) (+3415, + 54.6%)

9 επιτυχόντες σε 9 θέσεις κατόπιν μεταφοράς. 16125 ο βαθμός του πρώτου και 9675 μόρια ο βαθμός τελευταίου.

ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ (ΜΕΣΟΛΟΓΓΙ) (Μετονομασία του Τμήματος ΖΩΙΚΗΣ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ, ΑΛΙΕΙΑΣ ΚΑΙ ΥΔΑΤΟΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΩΝ) (+1930, +29.6%)

10 επιτυχόντες σε 10 θέσεις κατόπιν μεταφοράς. 12690 ο βαθμός του πρώτου και 8450 μόρια ο βαθμός τελευταίου.

ΕΣΠΕΡΙΝΑ ΕΠΑΛ

0 ΕΠΙΤΥΧΟΝΤΕΣ, ΕΙΧΑΝ ΑΠΟ ΜΙΑ ΘΕΣΗ ΤΑ ΤΜΗΜΑΤΑ,  ΔΕΝ ΕΙΣΗΛΘΕ ΚΑΝΕΙΣ

ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ 2021 -ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ένας επιτυχόντας στο Αγρίνιο,

Επτά στο Ιστορίας και Αρχαιολογίας στην Πάτρα

ΕΠΑΛ 10% ημερήσια

Τρεις επιτυχόντες από ένας σε κάθε σχολή της Αιτωλοακαρνανίας

Ημερήσια ΕΠΑΛ 10% 2022

Ένας στην σχολή του Αγρινίου.

10% ΓΕΛ ΠΑΛΑΙΟ 2020-ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Ένας στο Αγρίνιο

ΕΠΙΛΟΓΗ 10% ΓΕΛ ΝΕΟ 2020-ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Τρεις επιτυχόντες στο Αγρίνιο, ένας στο Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής στο Μεσολόγγι

Τοπική Διαφήμιση
Τοπική Διαφήμιση

Ένα Σχόλιο

 1. Καλησπέρα σας και πάλι. Να σχολιάσουμε με πνεύμα θυμού ότι ακόμα κι αυτό το επιχείρημα του θρασύτατου πρύτανη του Πανεπιστημίου Πατρών γιά στήριξη κι οργάνωση της Γεωπονικής στην Αιτωλοακαρνανία δεν υφίσταται. Κι αυτό διότι:
  α)Μέσα σε μία τσιγκούνικη, κοντόθωρη, υπολογιστική λογική αφαίρεσε από το τμήμα Ζωικής Παραγωγής, Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών Μεσολογγίου τον κρισιμότατο και ζωτικότατο τομέα της Ζωικής Παραγωγής μετονομάζοντας το τμήμα σε Αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών. Δηλαδή υποβαθμίζοντάς το, γιατί σε τί διαφέρει από το τμήμα Ιχθυοκαλλιέργειας & Αλιείας που λειτουργούσε παλιότερα στην πόλη; Και πραγματικά το υποβάθμισε γιατί ο τομέας της Ζωικής Παραγωγής που ούτε κι οι Αιτωλοακαρνάνες έχουν αντιληφθεί πόσο σημαντικός είναι, ήταν το συν(+) στο τμήμα, αυτό δηλαδή που θα το έκανε πιό γνωστό απ’ ό, τι ήδη ήταν τόσα χρόνια.
  Γιά να μη χαλάσει ούτε ένα ευρώ δηλαδή, πρόβαλε στο υπουργείο Παιδείας ακόμα και τις λεπτομέρειες της άκρως εγωιστικής του σκέψης μόνο γιά την Πάτρα, γιά να μη φέρει ούτε έναν καθηγητή με κατεύθυνση τη Ζωική Παραγωγή στο Μεσολόγγι. Πόσο υπολογίζει τη σημασία της Ιεράς Πόλης στη χώρα μας! Αλλά, αυτό δεν ήταν μεταφορά τμήματος, ούτε κατάργηση, ήταν καραμπινάτη υποβάθμιση, η οποία πέρασε αβρόχοις ποσί, αναπάντητη από τους τοπικούς φορείς. Κατά τα άλλα θέλει λέει να τη στηρίξει τη Γεωπονική.
  β)Γιά να μη θυσιάσει ούτε έναν καθηγητή από άσχετα αντικείμενα καταργούμενων τμημάτων, ίδρυσε το τελείως ανύπαρκτο στον επιστημονικό χώρο τμήμα Αειφορικής Γεωργίας που θα παγιδέψει όσους υποψήφιους το επιλέξουν του χρόνου αφού δε θα έχουν επαγγελματικά δικαιώματα. Εγώ ειδικά πιστεύω κι εύχομαι ότι δε θα εισαχθεί ούτε ένας φοιτητής σ’ αυτό.
  γ)Υπόσχεται με θρασύτητα στους δημάρχους του Μεσολογγίου και του Αγρινίου την ίδρυση τμήματος Κτηνιατρικής στο άδηλο κι απώτατο μέλλον, γιατί γνωρίζει χαμογελώντας ότι αυτή τους η διαμάχη γιά το ποιά πόλη θα πάρει τα περισσότερα τον ωφέλησε στα σχέδιά του. Έτσι και με την Κτηνιατρική δε θα φταίει εκείνος αν δεν ιδρυθεί. Γιατί δε θα ιδρυθεί η Κτηνιατρική Αιτωλοακαρνάνες μου. Ήδη η τρίτη Κτηνιατρική ζητείται από 3 πανεπιστήμια: α)Από το ΓΠΑ από την ίδρυσή του εδώ κι 100 έτη. β)Από το Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου και κυρίως γ) Από το ΔΠΘράκης. Εκείνοι που παρακολούθησαν από κοντά την υπόθεση της ίδρυσης της 4ης Νομικής στο Πανεπιστήμιο Πατρών, θα θυμούνται ότι το ΔΠΘράκης εκμεταλλεύτηκε αποτελεσματικά τους πολιτιστικούς, κοινωνικούς, οικονομικούς και πολιτικούς φορείς της περιοχής και ουσιαστικά απαγόρευσε την ίδρυση της Νομικής πριν ακόμα το κάνει η Κεραμέως με νόμο. Και με την Κτηνιατρική το ίδιο θα γίνει και σήμερα. Να το θυμάστε, η Κτηνιατρική θα ιδρυθεί αλλού.
  δ)Η αιτία των χαμηλών βάσεων των τμημάτων της Αιτωλοακαρνανίας και κυρίως του τμήματος Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής που σύντομα θα μετονομαστεί σε τμήμα Γεωπονίας, είναι η εγγύτητα και με το τμήμα Γεωπονίας που λειτουργεί με επιτυχία εδώ και πολλά χρόνια στην Άρτα, και με το τμήμα Επιστήμης & Τεχνολογίας Τροφίμων που λειτουργεί στο Αργοστόλι.
  Η πραγματική λοιπόν αιτία της κακοδαιμονίας της Γεωπονικής συνολικά και των χαμηλών της βάσεων είναι η από την αρχή λαθεμένη χωροθέτησή της στην Αιτωλοακαρνανία. Αν δεί κανείς το χάρτη πώς κατανέμονται οι Γεωπονικές στη χώρα θα διαπιστώσει εύκολα αυτή τη στρέβλωση, γιατί η Άρτα απέχει σαράντα λεπτά από το Μεσολόγγι. Και είναι μία παλιά, οργανωμένη, με πολλά μέλη ΔΕΠ σχολή σε σχέση με εκείνη του Μεσολογγίου. Η Γεωπονική λοιπόν έπρεπε να χωροθετηθεί στην Ηλεία(Αμαλιάδα, όπως ήταν και στον Πύργο) και να μετακινηθεί αντίστοιχα η Γεωπονική της Καλαμάτας(Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου) στη Σπάρτη. Αντίστοιχα να μετακινηθεί η Σχολή Μηχανικών του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου στην Καλαμάτα όχι γιά λόγους δικαιοσύνης κι αποκέντρωσης, αλλά γιά πραγματικούς λόγους επιβίωσης γιατί η γειτνίαση όλων αυτών των τμημάτων με άλλα παλιότερα, σύντομα θα τα εξαφανίσει.
  Θα μου πείτε και ποιά σχολή θα έμενε στην Αιτωλοακαρνανία; Μα ο νόμος Γαβρόγλου προέβλεπε την έδρα της Σχολής Διοίκησης Επιχειρήσεων να είναι στην Αιτωλοακαρνανία. Αυτό ήταν και το σωστό. Αν θυμάστε, το τμήμα Οικονομικών Επιστημών ιδρύθηκε στο Αγρίνιο το 1985 και το έκλεψε με τον ίδιο τρόπο το Πανεπιστήμιο Πατρών. Κι επειδή ήθελαν να καταστρέψουν και τα πλήρως ανταγωνιστικά τμήματα που λειτουργούσαν μέχρι το 2019 εξαφάνισαν το τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής του Μεσολογγίου(αφού τόσο πολύ αγαπούσαν τους φοιτητές)και μασκάρεψαν το τμήμα ΔΠΠΝΤ σε τελείως υποβαθμισμένο τμήμα Ιστορίας-Αρχαιολογίας. Είδατε πού πήγε η βάση του τόσα χρόνια τώρα; Και μη νομίζουν οι σατανικοί εγκέφαλοι της Πάτρας ότι με τη μεταφορά στην Πάτρα θ’ ανέβει τάχα η βάση. Στην Αιτωλοακαρνανία λοιπόν έπρεπε να λειτουργεί Σχολή Οικονομικών Επιστημών και Διοίκησης με 5 τμήματα οργανωμένη ως εξής, γιά ν’ αποφευχθούν και οι λόγοι γειτνίασης με τα τμήματα του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων:1. Τμήμα Οικονομικών Επιστημών στο Μεσολόγγι. 2.Τμήμα Λογιστικής και Χρηματοοικονομικής στο Μεσολόγγι.3. Τμήμα Διοίκησης Επιχειρήσεων και Αγροτικών Προϊόντων στο Αγρίνιο.4 Τμήμα Διοίκησης Τουριστικών Επιχειρήσεων και Διαχείρισης Πολιτισμικού Περιβάλλοντος στο Αγρίνιο και 5. Τμήμα Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας στο Αγρίνιο.
  Ο συγκεκριμένος πρύτανης δε θέλει ούτε την Αιτωλοακαρνανία, ούτε την Ηλεία, ούτε τελικά την ίδια την Αχαϊα. Οι σχολές αυτές που ανέφερα, επειδή υπάρχει τρομερός ανταγωνισμός και γειτνίαση, σύντομα θα καταργηθούν από μόνες τους. Η ίδια η συγκέντρωση στην Πάτρα θα τις κλείσει(περίπτωση σχολής Μηχανικών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου με ίδια τμήματα με αυτά της Πολυτεχνικής της Πάτρας). Αλλά εσείς, γιατί δεν ξυπνάτε;

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

Διαβάστε Επίσης

Back to top button